Węglowodany a odchudzanie

Węglowodany a odchudzanie jaki mają wpływ. I czy można od nich przytyć. Te i inne ciekawostki na temat węglowodanów. Dowiesz czytając wpis.

Wiele osób gdy myśli o odchudzaniu. To w pierwszej chwili rezygnuje z węglowodanów. A one powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Oczywiście istnieją wiele dieta na odchudzanie. niektóre z nich zakładają jedzenie w większych ilościach białka. Inne z kolei zawierają produkty tłuszczowe jak Dieta Kwaśniewskiego. Czy to kontrowersyjne ? raczej nie. Każdy może się odchudzać tak jak woli.Podobnie jest jeśli chodzi o węglowodany a odchudzanie. Znam osoby które na diecie tłuszczowej schudły po 10-15 kg. I bardzo sobie ją chwalą. Ale też każdy organizm ludzki jest inny.

Węglowodany a odchudzanie.

Jednak węglowodany są różne. To podobnie jak z cholesterolem. Jest dobry i zły cholesterol. Tak samo jest jeśli chodzi o węglowodany a odchudzanie. są dobre i złe węglowodany.

Trzeba też jasno powiedzieć, że od węglowodanów się nie tyje.

To tak jak by powiedzieć, że patrząc na słodycze przytyje się. Przytyje jeśli zjem te słodycze. Ale w nadmiarze. Albo zjem z innymi kalorycznymi przekąskami. Na przykład tłustym posiłkiem.

Dobre węglowodany to złożone. Zawierają sporo błonnika. Poza tym organizm dłużej je spala. Przez co dłużej jesteśmy najedzeni. Posiadają niski indeks glikemiczny.

Węglowodany złożone zalety.

  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Zawierają sporo błonnika.
  • Dłużej po nich jesteśmy najedzeni.

Węglowodany proste wady.

Mają wysoki indeks glikemiczny.

Są to puste kalorie.

W ciągu dnia węglowodany powinny stanowić  50-60 % dziennej dawki kalorii.

Natomiast węglowodany proste to najczęściej puste kalorie. Czyli nie dostarczają organizmowi zbyt wielu wartości odżywczych. Łatwo jest po nich przytyć. I są to np. słodycze, ciastka. Słodzone napoje a także białe pieczywo. Czy „biały” makaron.

•  Żeby nie było, że węglowodany proste mają same wady. To trzeba uczciwie powiedzieć, że są świetne. Jeśli chodzi o szybkie zaspokojenie głodu. Komu z nas zdarzyło się wrócić do domu głodnym jak wilk. I wtedy batonik lub inna słodka przekąska. Okazała się błogosławieństwem. Na szybko zaspokoiła głód.

Węglowodany złożone to warzywa, owoce. Nasiona roślin strączkowych. Produkty z grubego przemiału.na przykład kasze, makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe.

Poza błonnikiem. Węglowodany złożone dostarczają składników mineralnych. I witamin z grupy B.

Warto jest też przypomnieć sobie. Jakie są konkretny nazwy węglowodanów. Zawarte w różnych produktach. Dietetycy często mówią o tym w programach telewizyjnych. Ale wiele osób nie pamięta już tych określeń.

Czyli tak.

Fruktoza znajduję się w owocach. Skrobia znajduję się w ziarnach zbóż, roślinach strączkowych. I warzywach. W mleku znajduję się laktoza.

Warto wiedzieć węglowodany a odchudzanie.

Dziennie powinniśmy zjadać co najmniej 100 gram węglowodanów.

Z punktu zdrowia dlaczego warto jeść węglowodany złożone.

Bo zapobiegają.

  1. Chorobą układu krążenia.
  2. Cukrzycy II stopnia.
  3. Infekcją jelitową a nawet nowotworom jelita grubego.

Poza tym jedzenie  produktów które zawierają węglowodany złożone. Przyspiesza trawienie. Czyli zapobiega zaparciom. A które z wiekiem mogą występować co raz częściej. Bo w miarę upływu czasu. Spowalnia metabolizm.

Jedz banany i ziemniaki a będziesz szczupły i gładki !

Czy można jeść banany i ziemniaki. I być szczupłym. Jak się okazuję tak. Zresztą na blogu pisałem o dietach z tymi składnikami. Zobacz wpis: Dieta bananowa i Dieta ziemniaczana .Wszystko to dzięki skrobi opornej. Po mimo tego, że skrobia ma w swojej nazwie słowo oporna. To oporna jest ale na tycie. Ten fenomenalny składnik. Sprawia, że jedzenie takie jak banany. Czy ziemniaki nie są wchłaniane w jelicie cienkim. Tylko jedzenie trafia dalej. I dopiero w jelicie grubym jest rozkładane. Mikroflora jelita grubego sprawia, że podczas rozkładania się banana. W żołądku. Powstają krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe. A te z kolei mają podobne właściwości jak błonnik. Czyli przyspieszają metabolizm.

I ta malutka. Nie pozorna na pierwszy rzut oka skrobia oporna bardziej wypełnia przewód pokarmowy. Dzięki czemu jemy mniej. Czujemy się bardziej najedzeni. I nie musimy często jeść. Aż chce się powiedzieć proste, wspaniałe, cudowne. Dzięki ci że jesteś skrobiu oporna ! od dziś nigdy nie będę narzekać, że na obiad są ziemniaki 🙂

W takim razie pozostaje jedno pytanie. Gdzie znajdę skrobie oporną. Znajdziesz ją płatkach owsianych, brązowym ryżu. A także wspomnianych ziemniakach i bananie.

I to właśnie jedzenie tych produktów. Sprawia, że

– metabolizm się poprawia, łagodzi objawy stresu. Tłumi apetyt. No bo jak tak skrobia pęcznieje w żołądku. To nawet z największym apetytem. Ale gdzie to zmieścić w brzuszku ? Przecież sam Adam Małysz jadł bułkę z bananem przed treningiem. A sportowcy muszą mieć siłę i energię. Poza tym produkty te poprawiają nastrój.

4451 śmiałków coś skrobneło.

O tym że skrobia oporna. Jest dobra na odchudzanie. Potwierdzili również naukowcy. W Denver . A dokładniej na University of Colorado Centre for Human Nutrition. Przeprowadzono eksperyment na 4451 śmiałkach. Okazało się, że wśród tych osób najszczuplejsze. To te które jadły owoce, warzywa. I ziarna. To właśnie węglowodany pochodzące z tych produktów są najzdrowsze.

Oczywiście na diecie nisko węglowodanowej. Można również schudnąć. Tak więc węglowodany a odchudzanie to ciekawy temat.