Majonez Dukana

Majonez Dukana.

Majonez.

Jest to przepis na majonez Dukana. Oczywiście w czasie odchudzania dieta Dukana nie pozwala na jedzenie majonezu. Bo jest on tłusty i bardzo kaloryczny. Dodatkowo zwiększa apetyt. Jednak od jednej z czytelniczki bloga. Otrzymałem przepis na majonez Dukana.  W wydaniu bardziej dietetycznym. Ma mniej kalorii i znikomą ilość tłuszczu.Na blogu znajdziesz także przepis na: Pasta z makreli Dukana .Zobacz także inne przepisy (oraz diety) na blogu w dziale Dukan.

Składniki majonez Dukana.

•  1 żółtko ugotowanego jajka. 1 łyżka serka homogenizowanego nisko tłuszczowego. 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.1 łyżeczka musztardy. Kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku sól i pieprz.

Przygotowanie majonez Dukana.

Wymieszaj żółtka z musztardą. Dodaj do tego serek. Mieszaj aż uzyskasz gęstą masę. Możesz ją przerzedzić jogurtem naturalnym.  Tak by uzyskać konsystencje majonezu. Następnie dodaj pieprz i sól dla smaku. I skrop wszystko sokiem z cytryny.

Taki majonez możesz dodawać do różnych posiłków. Możesz nim smarować kanapki. Lub dodawać do sałatek i surówek. Przy okazji zobacz wpis: Kalorie sałatki i surówki .Z pewnością nie przytyjesz od niego. Jeśli chcesz połączyć majonez Dukana razem z innym posiłkiem dukana np. Chleb Dukana. Pamiętaj o dziennym limicie żółtek. Którego nie należy przekraczać. Majonez Dukana najlepiej jest przygotować na bazie jogurtu naturalnego. W czasie odchudzania najlepiej jest wybrać jogurt 0 % tłuszczu. Taki majonez Dukana można używać jako zamiennik zwykłego majonezu.

Przepis ten przyda się zwłaszcza w czasie świąt Wielkanocnych. Kiedy to majonez króluje na stołach. Do wielu potraw dodajemy wtedy majonez. Oczywiście w czasie odchudzania zawsze możesz wybrać zwykły majonez. I zjeść go w mniejszych ilościach. Dobrym rozwiązaniem jest też majonez light. Który jest mniej kaloryczny niż zwykły majonez. Jednak warto jest czytać etykiety na opakowaniu. Czasami majonez light ma mniej tłuszczu. Ale jest dodatkowo dosładzany. I w efekcie ma tyle samo kalorii. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotować samemu majonez Dukana.