Cytron

Cytron.

Ręka Buddy.

Cytron uznawany jest za jeden z najstarszych cytrusów. Podobno uprawiano go już w Mezopotamii. Drzewo tego owocu potrafi osiągnąć wysokość nawet 3 metrów. Posiada białe i różowe kwiaty. Uznawany jest za owoc szczęścia i pomyślności. Owoc ten posiada żółty miąższ. Ma kwaśny smak. A 70 % masy owocu stanwoi skórka. Owoce potrafią mieć wielkość od 10 do 20 centymetrów.

Z reguły uprawiany jest w ciepłych krajach. Takich jak Grecja, Włochy czy Francja.Najbardziej popularną odmianą cytronu jest tzw. „ręka buddy”. Popularna „ręka Buddy” to odmiana fingered. Posiada długie owoce o palczastych wyrostkach. Uprawiana jest głównie w Azji.

Zawiera wiele wartości odżywczych. I witamin. W czasie odchudzania cytron można podawać na wiele sposobów. Popularne są soki z cytrona. Oraz kandyzowana skórka „ręki buddy”. Którą dodaje się do wielu posiłków. Owoc ten szczególnie popularny jest w Indiach i Chinach, gdzie cytron ma znaczenie religijne. Wszystko to dzięki temu, że swoim kształtem przypomina ludzką dłoń. Do dziś nie wiadomo jak powstała ta odmiana. Prawdopodobnie jest ona wynikiem mutacji nasion.

Cytron posiada wiele odmian. W zależności od odmiany różne są liście tego owocu. Cały owoc pokrywa skórka dlatego nie ma on soczystego miąższu.

Zapach kwiatów jest mniej intensywny, niż w wypadku kwiatów cytryn czy pomarańczy. Natomiast niedojrzałe owoce kandyzuje się. I dodawane są do produkcji słodyczy.

Owoc ten w zależności od szerokości geograficznej. Jest jedzony na wiele sposobów. Na przykład we Francji popularne są przeciery z cytronu. Z kolei w Chinach. Popularny jest cytron kandyzowany. W Indiach owoc ten jest krojony w małe kawałki. A następnie gotowany lub marynowany. I dodawany jest do potraw.

Uprawa cytron – “ręka Buddy”.

Roślina aby rosnąć potrzebuje umiarkowane warunki. Kwitnie kilka razy w roku.Temperatura nie może być za niska ani za wysoka. Poniżej zera stopni roślina gnije. Podobnie w przypadku temperatury powyżej 40 stopni.

Najlepsza temperatura do jej hodowli to 10-35 stopni. Jeśli chodzi o podłoże. To wystarczy jej trochę gliny, ziemi kompostowej i piasku.  Trzeba pilnować, aby owoce po tym jak dojrzeją. Nie dotykały ziemi. Ponieważ od razu gniją. Skórka cytrona można używac jak skórkę cytryny czyli dodawać do herbaty. Można ją również kandyzować. Kandyzowany cytron można dodawać do różnych sałatek i deserów. Dzięki czemu potrawa uzyska jeszcze lepszy smak.

Jak kandyzować cytron ?

Z reguły kandyzuje się skórkę owoców niedojrzałych. Kroi się je na pół. Następnie fermentuje w solance.I póżniej moczy w roztworze cukru. Jednak taki cytron jest bardzo kaloryczny bo w 80 5 składa się z cukru.

•  Ciekawostką jest fakt, że cytron służy również do produkcji kosmetyków. Wszystko to dzięki bajecznemu zapachowi skórki. Która dodawana jest do olejków eterycznych a nawet szamponów.

Jedną z najsłodszych odmian cytrona. Jest corsican. Która ma owalny kształt. Nie jest zbyt soczysta. Posiada owalne liście. Jak sama nazwa wskazuje uprawiana jest na Korsyce. Gdzie głównie używana jest do produkcji dżemów. Natomiast z jej gałązek i liści powstaje olejek eteryczny. Cedrat który używa się do produkcji perfumów.

Co ciekawe z cytronu wytwarza się nawet alkohol. Tak na Korsyce produkowany jest likier z cytronu. Nosi on nazwę Cedratine.