Placki Dukana

Placki Dukana.

Placek.

Placki Dukana są bardzo smakowite.Można je jeść nie tylko w czasie odchudzania. Przepięknie pachną i są sycące. Bo zawierają spore ilości błonnika. A jak wiadomo błonnik pęcznieje w żołądku. I nawet jak zjesz mniej masz wrażenie i uczucie najedzenia. W czasie odchudzania warto jeść posiłki zawierające ten składnik. Jest to kolejny świetny przepis w czasie diety Dukana. Który urozmaica kuracje odchudzającą.

Jeden placek Dukana zawiera około 280 kalorii. Placki są przyrządzane bez użycia mąki i cukru. Zawierają spore ilości błonnika. Natomiast koszt jednej porcji wynosi około 5 złotych. Przygotowanie placków zajmuje około 30 minut. Placki Dukana to kombinacja  otrąb z serkiem. Przepis z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

Składniki placki Dukana.

•  Sól cebulowa 6 g czyli 1 płaska łyżeczka.Mleko nisko tłuszczowe. Najlepiej 0,5 % tłuszczu.Jedna łyżka serka wiejskiego lekkiego. O niskiej zawartości tłuszczu.Soda oczyszczona 3 g. Otręby owsiane 30 g. Cebula jedna średnia.Jedno jajko kurze.

Przygotowanie placki Dukana.

Najpierw wsyp otręby do garnka. Następnie zalej je mlekiem. Gotuj aż zgęstnieją. Później wyłącz gaz. I poczekaj aż ostygną.

– Potem dodaj sól dla smaku, sodę, cebulę i wszystko wymieszaj. Niektórzy mówią, żeby wczęśniej cebulę podsmażyć. Żeby placki Dukana się nie rozwalały. Albo też dodać cebule granulowaną. Później dodaj jajko. I całą masę należy wymieszać widelcem. Na końcu wystarczy mieszać masę i stopniowo dodawać serek wiejski.

Zalety placki Dukana.

  1. Łatwo jest je przyrządzić.
  2. W smaku przypominają placki ziemniaczane.
  3. Mała liczba składników i są tanie.

Teraz czas na smażenie. Przygotuj patelnie teflonową. Wcześniej ją rozgrzej. Dzięki użyciu patelni teflonowej placki Dukana nie zawierają tłuszczu. Oprócz tego zawartego w mleku. Wystarczy rozłożyć masę na patelni w kształcie placków. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem. Tak by dobrze się usmażyły i nie były surowe w środku. Przewróć na drugą stronę jak się zetną.  Cały czas trzymaj pod przykryciem. 10 minut wystarczy smażyć na małym ogniu placki Dukana.