Oliwa z oliwek na odchudzanie jest nie tylko dobra na odchudzanie. ale również pomaga w różnych schorzeniach. Szczególnie popularna jest w krajach basenu śródziemnomorskiego. Gdzie oliwa z oliwek dodawana jest do wielu potraw. W swoim składzie zawiera wysoką zawartość kwasu olwinowego. Bo zawiera go aż 60-70 %.
Oliwa z oliwek obniża zły poziom złego cholesterolu. A podnosi poziom dobrego cholesterolu tzw. HDL.
Pomaga również na wrzody żołądka, alergie czy astmy. Szczególnie osoby cierpiące na cukrzyce powinny dodawać oliwę do posiłków. Ponieważ wyrównuje ona poziom cukru we krwi.
Wpływa również dobrze na wygląd skóry. Sprawia, że cera jest bardziej świetlista i błyszcząca. Zalecana jest przez wielu dietetyków i lekarzy.
Jedna łyżka oliwy z oliwek na odchudzanie zawiera około 80 kalorii.
Jest to sporo kalorii. Ale w czasie odchudzania chodzi o to by dodawać oliwę z oliwek do potraw. A nie samą jeść.
Jak stosować – oliwa z oliwek na odchudzanie ?
Każdego dnia należy pić dwie łyżki oliwy z oliwek na odchudzanie. Dobrze jest ją dodawać do wielu potraw. Ponieważ dzięki niej łatwiej w przewodzie pokarmowym wchłaniają się witaminy z innych produktów spożywczych.
Ciekawostka jest fakt, że drzewo oliwne było symbolem pokoju i dobrobytu. Więcej o oliwie możesz przeczytać na wiki wiki olej oliwkowy .Natomiast współcześnie oliwa z oliwek na odchudzanie jest często stosowana w kuchni.
Do dzisiaj oliwa zbierana jest ręcznie. Chociaż próbowano wprowadzić maszyny. To nadal zbierane są przez ludzi. Ciekawa jest sprawa dojrzałości owoców. Bo niedojrzałe owoce mają kolor zielony. Natomiast dojrzałe mają kolor czarny. Ale przecież wielu z nas lubi zielone oliwki czyli niedojrzałe.
Jak wygląda proces uzyskiwania oliwy z oliwek .
W pierwszej kolejności oliwki są zbierane. Następnie są myte i miażdżone. Te które się nie nadają zostają odsunięte na bok. Specjalne prasy zgniatają oliwę. I w ten sposób uzyskiwany jest sok. Z 600 kilogramów oliwek uzyskuje się około 60 litrów oliwy z oliwek. Ostatnim proces w produkcji oliwy jest jej przelanie do butelek.
Film na temat oliwy z oliwek jak jest zbierana i wytwarzana.
[jwplayer mediaid=”16691″]
Istnieje kilka odmian oliwy z oliwek. Virgin, extra, average i strong. Virgin to taki sposób uzyskiwania oliwy. Który w małym stopniu zmienia właściwości oliwy. Jest to najlepsza oliwa na odchudzanie. Bo jest najświeższa.
Natomiast extra oliwa. To oliwa tłoczona ze świeżych oliwek. Które w ciągu doby od ich zebrania są tłoczone na zimno. Taka oliwa z oliwek na odchudzanie ma wysoką jakość.
Z kolei oliwa average uzyskiwana jest z bardziej dojrzałych owoców. To też dobra oliwa z oliwek na odchudzanie. I ostatni rodzaj oliw to strong. Ta z kolei charakteryzuje się intensywnym aromatem i smakiem.
• Natomiast najgorsza oliwa z oliwek na odchudzanie to tłoczona na gorąco. Dlatego takiej nie polecam.
Oliwa z oliwek na odchudzanie i nie tylko.
Dobroczynne właściwości oliwy są powszechnie znane. Natomiast naukowcy przeprowadzili badania naukowe. I tak okazało się, że mieszkańcy Krety. A więc wyspy gdzie oliwa z oliwek jest powszechnie dodawana do posiłków. I stosowana w kuchni. Rzadziej chorują na choroby serca. I rzadziej zapadają na choroby nowotworowe. Dlatego oprócz tego, że oliwa z oliwek na odchudzanie pomaga. To można ją również włączyć do diety. W celu zapobiegnięcia wystąpienia choroby nowotworowej.
– Można ją dodawać do sałatek, ryżu. Oraz owoców morza. Przy okazji przeczytaj wpis. Owoce morza kalorie Podczas zakupów najlepiej jest wybrać tą którą ma najwyższą jakość. Jednak jak to zrobić skoro istnieje tak wiele odmian i producentów oliwy z oliwek. To proste wystarczy, że spełnia ona zasady International Olive Oil Council. Jest to międzynarodowa organizacja dbająca o jakość oliwy z oliwek. Dlatego produkty z jej logo to najlepsze produkty. Jedyny wyjątek stanowi oliwa produkowana w USA. T a z kolei nie podlega temu organowi.
Można również przygotować smakową oliwę z oliwek na odchudzanie. jak to zrobić ? Wystarczy przygotować naczynie. Wlać do niego oliwę z oliwek. Następnie dodać przyprawy, zioła i korzenie. Następnie zamknąć naczynie. I zostawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni. Wtedy oliwa przejdzie smakiem dodatków. I będzie bardzo pyszna. To dopiero jest oliwa z oliwek na odchudzanie.
W czasie odchudzania najlepiej jest nie podgrzewać oliwy. Z tego względu że traci ona swoje cenne właściwości odżywcze. Tak czy owak oliwa z oliwek na odchudzanie jest dobra i warto ją dodawać do posiłków.