Cieciorka na odchudzanie

Cieciorka nazywana jest również włoskim grochem.I faktycznie w smaku przypomina groch. Choć jest łatwiej strawna niż groch. Co prawda wielu z nas ta nazwa może nic nie mówić. Wystarczy jednak powiedzieć słowo humus. Tak właśnie arabskie słowo określa cieciorkę. A z humusem z pewnością wielu z nas spotkało się podczas wyjazdów na wakacje do ciepłych krajów.Bez względu na to jak nazwiemy ten produkt. Jest on bardzo wartościowy dla naszego organizmu. A niektórzy nawet uważają, że ma właściwości antynowotworowe.

Cieciorka.

Odchudzanie a cieciorka.

Poza tym cieciorka posiada właściwości przeciwbólowe. Przyspiesza trawienie. Natomiast z liści cieciorki można leczyć zwichnięcia.

Zawiera sporo witamin. I właściwości odżywczych. Szczególnie bogata jest w witaminę B9. I fosfor. Oprócz tego zawiera cynk. Który dobrze wpływa na jakość skóry i włosów. Oraz błonnik który przyspiesz trawienie. A o którym pisałem we wpisie: Błonnik na odchudzanie

– Ogromna ilość witamin zawartych w cieciorce. Sprawia, że świetnie nadaje się dla osób cierpiących na anemie. Lub niedobory witaminy. Szczerze mówiąc można powiedzieć, że cieciorka to prawdziwa bomba. Bomba ale witaminowa. Liczne minerały zawarte w cieciorce sprawiają, że organizm lepiej funkcjonuje. Cieciorkę do swojej diety powinny włączyć również osoby. Które mają problem z wysokim cholesterolem. Ponieważ cieciorka obniża poziom złego cholesterolu. A to dzięki temu, że cieciorka zawiera sporo kwasów nienasyconych.

Duża zawartość błonnika w tym pokarmie. Może być szczególnie przydatna dla osób które cierpią na cukrzyce. I wrażliwość na insulinę. Ponieważ produkty spożywcze zawierające sporo błonnika. Pomagają leczyć wspomniane schorzenia. Więcej o cieciorce jako roślinie możesz przeczytać na wiki: cieciorki

Warto wspomnieć, że cieciorka ma bardzo mało tłuszczu. A jednocześnie syci. Także cieciorka świetnie nadaje się na obiad. W 100 gramach cieciorka zawiera jedynie 2,6 grama tłuszczu.

W czasie odchudzania cieciorkę warto dodwać do różnych posiłków. Takich jak zupy, sałatki. Można ją również połączyć z różnymi produktami. Takimi jak rukola, awokado, parmezan. Czy owoce morza.

Cieciorka nie tylko na odchudzanie.

Cieciorka ma szczególne zalety. Ponieważ można ją jeść zamiast mięsa. A to dzięki temu że zawiera spore ilości białka. Dlatego cieciorka jest szczególnie popularna w diecie wegetariańskiej.

UWAGA !

Cieciorkę można jeść zamiast mięsa, bo zawiera sporo białka.

Jak jeść cieciorkę ?

Należy ją moczyć w wodzie przez około 10 godzin. Najlpeiej jest ją zostawić na noc w garnku z wodą. Natomiast następnego dnia wystarczy gotować cieciorkę przez 1 lub 2 godziny. Aż stanie się miękka.

Ale uwaga ! solimy ją dopiero pod koniec gotowania. Można również przygotować cieciorkę ekspresowo. Wystarczy wstawić ją do szybkowaru. Wtedy wystarczą tylko 10 minut. Na przygotowanie. Poza tym szybkowar jest polecany. Ponieważ więcej wartości odżywczych w nim zostaje. Niż podczas zwykłego gotowania. No i też podczas zwyklego gotowania. Dodawana jest sól. Na którą wiele osób musi uważać. Bo cierpią na problemy z sercem i układem krwionośnym.

Tutaj możesz zobaczyć ciekawy i dietetyczny przepis na cieciorkę. Czyli cieciorka i sałatka.

[jwplayer mediaid=”17083″]

Przepis na humus.

Jest to przepis na ekspresową potrawę. Wbrew pozorom szybko ją się przygotowuje. Choć jest dużo składników. To jest prawdziwa bomba witaminowa. Naprawdę na braki witamin. Taka potrawa jest idealna. Również w czasie odchudzania. Kiedy to chudniemy i organizm jest osłabiony. I potrzebuje różnych witamin i wartości odżywczych.

Najpierw trzeba ugotować nasiona cieciorki. Następnie należy je zmielić. Później miesza się je z innymi składnikami. Takim jak czosnek, oliwą, pastą sezamową. Nazywaną również tahini. Sokiem z cytryny oraz przyprawami. Tych ostatnich może być naprawdę sporo. I jakie dodamy to już zależy od naszych indywidualnych upodobań. Co bardziej tobie smakuje. Ale może to być: kurkuma, papryka, pietruszka, kolendra. Gałka muszkatołowa czy kmin rzymski.

Zastosowanie w kuchni.

Szczególnie popularna cieciorka jest w kuchni indyjskiej. Gdzie używana jest do przygotowania różnych posiłków. Używa ją się do przygotowania chana masala. Natomiast liście i nasiona cieciorki są dodawane do sałatek.

I – Kolejną potrawą z cieciorki. Jest leblebi. Jest to potrawa która wywodzi się z Turcji. Dla tych którzy byli w tym kraju pewnie ja świetnie znają. Ponieważ jest popularna w tym kraju. Polega ona na wybraniu oczyszczonych nasion. Które później się praży. W Polsce taką potrawę z cieciorki można dostać w niektórych sklepach orientalnych.

Co ciekawe cieciorka używana jest również do produkcji placków chlebo podobnych. Cieciorka jest chętnie używana przez Włochów. Którzy z cieciorki robią farinatę.

II – Przepis na farinatę.

Przygotuj mączkę z ciecierzycy. Następnie wymieszaj ją z oliwą i wodą. Gotową masę wylej na blachę i piecz. Na końcu ciasto możesz przyprawić rozmarynem i pieprzem. Można ją podawać z karczochami cebulą.

Kolejną potrawą które przygotowuje się z cieciorki. Jest falafel. Jest to nic innego. Jak małe kotleciki. Które przygotowuje się z cieciorki.

Kolejną potrawą które przygotowuje się z cieciorki. Jest falafel. Jest to nic innego. Jak małe kotleciki. Które przygotowuje się z cieciorki. Jest potrawa która pochodzi z Bliskiego Wschodu. Kotleciki smażone są na głębokim tłuszczu. Natomiast falafel może być również pieczony. Przez wiele osób takie kotleciki uznawane są za świetny. Zamiennik tradycyjnych koltetów. Zwłaszcza, że cieciorka zawiera sporo białak tyle co w mięsię.

Jak widać potraw, posiłków z cieciorki. Jest całe mnóstwo. Jedne bardziej inne mniej znane. Z penwością potraywy te nie są obce osobą które wyjeżdżają na wakacje. Do ciepłych krajów. Bo tam szczególnie są podawane turytsom. Mimi wszystko warto jeść cieciorkę. Na odchudzanie i nie tylko. Aha na końcu dodam, że cieciorkę kupisz w sklepie z żywnością ekologiczną. Lub produktami orientalnymi.Pamiętaj cieciorka jest dobra na zdrowie i na odchudzanie.