Dieta japońska to kuracja nie tylko odchudzająca. Ale również odmładzająca. Warto wspomnieć, że w Japonii żyje największy odsetek na 100 latków na świecie. Z pewnością część wynika z warunków środwiska. Jednak długowieczność Japończyków w dużym stopniu spowodowana jest wspaniałym odżywianiem.
Ciekawostką jest fakt, że średnia długość życia w Japonii wynosi około 83 lat. Więcej o tym kraju przeczytasz na wiki Japonia .
Mieszkańcy tego kraju rzadko zapadają na choroby. Typowe dla krajów rozwiniętych. Takie jak: nowotwory, cukrzyca. Czy też choroby związane z sercem i układem krwionośnym.
W japoni tylko 3% społeczeństwa jest otyłe. Natomiast w USA aż 40 %.
Większości z nas Japonia kojarzy się z ryżem. I faktycznie ten pokarm jest szczególnie popularny w kraju Kwitnącej Wiśni. Statystycznie Japończycy zjadają aż 6 razy więcej ryżu niż my. Jednak jedzą nie tylko biały ryż. Oprócz tego jedzą również brązowy ryż. Który zawiera wiele cennych witamin. I właściwości odżywczych. Zwłaszcza zawiera spore ilości błonnika. Który przyspiesza odchudzanie. Pisałem o nim na blogu. We wpisie: Błonnik na odchudzanie
Co zawiera dieta japońska.
- 1.Owoce i warzywa.
- 2. Dieta japońska zawiera mało kalorii.
- 3. Mała ilość mięsa. Za to więcej ryb i roślin strączkowych.
Taka dieta japońska może być stosowana przez 5 dni. Ale można ją stosować nawet przez 14 dni. Natomiast po raz kolejny dietę należy stosować dopiero po upływie dwóch miesięcy.
Przykładowy jadłospis dieta japońska.
Jest to dieta japońska ułożona na 5 dni.
I – dzień.
Śniadanie.Dzień warto jest zacząć od kanapek typu kisuiu. Są to kanapki chleba pełnoziarnistego. Do nich dodawany jest pasztet sojowy. Można również dodać cebulkę i ogórki konserwowe.
II śniadanie. Kilka sztuk śliwek węgierek.
Obiad. Pyszna zupa rybna z dodatkiem makaronu.
Podwieczorek. Sałatka z tofu i szpinaku. Na którą składa się sos sojowy. Nie cały pęczek szpinaku. Ocet jabłkowy. I 1/3 opakowania tofu.
Na kolacje. Do wyboru albo krewetki z bobem. Porzy okazji zobacz przepis na dietetyczne krewetki. Czyli Krewetki Dukana .Albo też chuda ryba.
II – dzień.
Śniadanie.Omlet tokio hotel. Czyli po naszemu. Jest to omlet. Który składa się z jajek, octu jabłkowego. Do tego 2 kromki pieczywa chrupkiego. ¾ czerwonej papryki. Jedna łyżeczka oleju sojowego.sos sojowy. I dwie łyżki groszku.
II śniadanie. 250 g jagód czyli szklanka.
- Obiad. Surówka i ryba z ryżem w sosie teriyaki.
Podwieczorek.250 gram dyni. Do tego łyżeczka cukru, sos i bulion. Oraz 2 łyżki czerwonej soczewicy.czyli duszona dynia z soczewicą.
Kolacja. Gulasz z tofu.
III – dzień.
Śniadanie. Serek typu Hasei. Jest to opakowanie serka ziarnistego. Kilka liści sałaty. Do tego 2 kromki chleba pełnoziarnistego.łyżeczka nasion słonecznika. Małe opakowanie chudego serka do smarowanie. I kiełki. Więcej o kiełkach. Możesz przeczytać we wpisie: Kiełki na odchudzanie
II śniadanie. Jedna gruszka.
Obiad. Sałatka ze szpinkau. Plus nigiri sushi.
Podwieczorek. Pół szklanki malin. 3 wafle ryżowe.
Kolacja. Nippon szaszłyki. Jest to filet z piersi z kurczaka. Ale bez skóry. Wraz ze surówką. Którą przygotowuje się z marchewki, rzodkiewki i soli. Natomiast do filetu. Dodaje się łyżeczkę miodu. Kilka cebul ze szczypiorkiem. Ocet jabłkowy. I łyżkę sosu sojowego.
IV – dzień.
Śniadanie. Dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego. Do tego marynowany ogórek. Oraz dwa plasterki wędzonego łososia. I ćwiartka marynowanej papryki.
II śniadanie. Jedno jabłko.
Obiad. Warzywa z wołowiną duszoną.
Podwieczorek. 250 gram wiśni. Czyli szklanka. I deser sojowy.
Kolacja.fasolka z duszoną flądrą (około 150 gram ryby).
V – dzień.
Śniadanie. Danie typu tofu. Czyli 1/3 opakowania tofu. 3 kromki chleba pełnoziarnistego. I ¾ papryki czerwonej.
II śniadanie. Jeden banan.
Obiad. Klopsiki z kurczaka.
Podwieczorek. Sałatka z gotowanje kapusty.
Kolacja. Tuńczyk w porach.
Dieta japońska oparta jest głównie o świeże produkty. Mało w niej produktów przetworzonych. Dodatkowo w ciągu dnia należy jeść około 5 posiłków. Ważne żeby jeść częściej a w mniejszych ilościach. Menu powinny stanowić produkty sezonowe. Poza tym jedzenie ma być smaczne. A posiłki urozmaicone.
W dużym stopniu dieta japońska jest oparta o produkty surowe. Które przed podaniem albo na chwilę. Smaży się. Lub gotuję przez chwile we wrzątku.
Poza tym dieta japońska zawiera ryby. A te z kolei dostarczają organizmowi kwasów omega 3. Które pomagają w odchudzaniu. Dieta japońska bogata jest w kwasy omega 3. Chroni organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej. Japończycy zjadają aż 5 razy więcej ryb niż nasze społeczeństwo. Ryby są bardzo zdrowe dla człowieka. Dostarczają organizmowi wielu cennych witamin. I właściwości odżywczych. Społeczeństwa które jedzą dużo ryb rzadziej mają problemy z otyłością. Oprócz tego rzadziej zapadają na choroby układu sercowo-krwionośnego.
Taka kuracja odchudzająca pozwala schudnąć kilogram tłuszczu tygodniowo. Natomiast dieta japońska nie jest wskazana dla dzieci, młodzieży. Oraz kobiet w ciąży.