Jajecznica Dukana to przepis na dietetyczny posiłek.Nie może być smażona na tłuszczu. Dlatego w tym celu użyj patelni teflonowej. Kto by pomyślał, że w czasie odchudzania można jeść jajecznice. A jednak. Dieta Dukana pozwala jeść jajecznicę. Mało tego taka jajecznica Dukana nie tuczy. Zawiera mniej kalorii. I mniej tłuszczu. I dostarcza organizmowi białka.
W porównaniu do zwykłej jajecznicy smażonej na maśle czy oleju. Naprawdę pyszna sprawa. Warto jest ją sobie przyrządzić w domu. Trzeba uczciwie przyznać, że liczba przepisów w diecie Dukana. Jest naprawdę imponująca. Nikt nie może narzekać na monotonność diety Dukana.
Składniki jajecznica Dukana.
• Dwa lub trzy jajka. Lekka wędlina. 2 łyżki mleka nisko tłuszczowego.może być 0,5 %. Niektórzy dają o procent. Jak kto woli. Według mnie troszeczkę tłuszczu nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że są to tylko dwie łyżki. Dla smaku pieprz i sól. Mogą też być inne przyprawy np. czosnek granulowany.
Przygotowanie jajecznica Dukana.
Najpierw rozgrzej patelnie teflonową. W pierwszej kolejności dodaj wędlinę. Ciekawostką jest fakt, że tłuszcz zawarty w chudej wędlinie wypłynie. Ale patelnia musi być dobrze rozgrzana. Chwilę poczekaj, żeby mięso się troszkę podsmażyło. Później dodaj jajka. I na końcu wystarczy dodać pieprz i sól dla smaku. I przyprawić innymi przyprawami. Tak jak lubisz. Wyłóż jajecznica Dukana na patelnie. Możesz ją teraz ozdobić oregano. Taką jajecznicę możesz jeść razem z chlebkiem Dukana. Zresztą przepis znajdziesz u mnie we wpisie: Chleb Dukana
Zobacz też inne przepisy na blogu !
UWAGA moi drodzy !
Jedząc chleb Dukana z jajecznicą. Musisz uważać na liczbę żółtek. Chleb Dukana zawiera 1 żółtko. To taka drobna rzecz, ale warto o niej pamiętać.
Czas przygotowania jajecznicy Dukana zajmuję około 10-15 minut. Taki posiłek bogaty jest w białko które szybciej spala tłuszcz. W czasie odchudzania warto jest jeść jajecznicę. I inne posiłki bogate w białko. Bo przyspieszają one spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym jajecznica Dukana jest posiłkiem bardzo sycącym.