Naleśniki Dukana to przepis na dietetyczne naleśniki. Kto z nas nie pamięta smaku naleśników. To smak dziecinstwa wielu z nas. Ale czy jedząc ten smakołyk można schudnąć. Owszem tak. Dowodem tego jest przepis podany przez dr Pierre Dukana na naleśniki Dukana. Mają zdecydowanie mniej kalorii. I zawierają mniej tłuszczu. Jest to typowy dietetyczny posiłek. Który można jeść w czasie odchudzania.
Czas wykonania zajmie około 20 minut. Z podanych składników można zrobić 6-8 porcji. Tyle naleśników wystarczy na kilka dni. Lub na obiad dla całej rodziny kilku osobowej.
Składniki naleśniki Dukana.
• Pół szklanki mleka. Mleko może być nisko tłuszczowe. Lub odtłuszczone. Nisko tłuszczowe mleko czyli 0,5. Lub 1 % zawartości tłuszczu.4 jajka. Jedna łyżeczka proszku do pieczenia. 1/3 szklanki wody gazowanej. Dla smaku szczypta soli. 2 łyżki maizeny.
Przygotowanie naleśniki Dukana.
Z dostępnych składników zrób ciasto naleśnikowe. Z tym, że cechą charakterystyczną dla naleśników dukana. Jest to że są one rzadsze niż zwykłe naleśniki. Naleśniki Dukana należy smażyć na patelni teflonowej. Zanim jednak umieścisz naleśniki Dukana na patelni. Wpierw ją rozgrzej.Smaż bez dodawania tłuszczu. W momencie kiedy masa się zetnie. A brzegi się delikatnie zarumienią. Dopiero wtedy przerzuć naleśniki Dukana na drugą stroną. Takie naleśniki Dukana możesz podawać z innymi pysznymi. Dodatkami według przepisu Dukana. Więcej przepisów Dukana znajdziesz na blogu. W dziale przepisy Dukana. Zobacz również przepis na: Delicje Dukana .Które smakują równie smakowicie co naleśniki Dukana.
Tradycyjne naleśniki są bardziej kaloryczne. I zawierają więcej tłuszczu. Z reguły też podawane są z innym dodatkiem np. serem. Przez co są bardziej tuczące. W tym przypadku możesz użyć mleka odtłuszczonego. Lub takiego które ma niską zawartość tłuszczu. Na przykład mleko 0,5 % lub 1 procentowe. Takie naleśniki będą równie pyszne. Co tradycyjne naleśniki. Ale będą mieć zdecydowanie mniej kalorii.No i nie musisz dodawać oleju w czasie smażenia. Bo wystarczy usmażyć naleśniki Dukana na patelni teflonowej.