Pasztet Dukana to kolejny z przepisów w czasie odchudzania. Co prawda zwykły pasztet jest bardzo kaloryczny. I raczej nie należy go jeść w czasie odchudzania. Jednak pasztet Dukana jest lekki i dietetyczny. I spokojnie można go jeść w czasie trwania diety. I nie tylko. Przepis jest dietetyczny. Bo jest przygotowywany z piersi kurczaka.
Składniki pasztet dukana.
• 2 pojedyncze piersi z kurczaka. 2 średniej wielkości cebule.2 liście laurowe. 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
5 drobiowych wątróbek.2,5 szklanki wody.5 łyżek otrąb owsianych.2 jajka.2 szklanki mleka.3 ziela angielskie.Dla smaku pieprz lub sól.
Przygotowanie pasztet Dukana.
Oczyść drobiową wątróbke. Następnie wstaw mleko i gotuj na nim wątróbkę przez około 10 minut. Później oddziel mleko od mięsa. Przygotuj pierś z kurczaka. I pokrój ją w kostkę. Przygotuj garnek z wodą. Wstaw wodę. Dodaj mięso z kurczaka. Do tego dodaj ziele angielskie, obraną i pokrojoną na kawałki cebule. Oprócz tego dodaj liść laurowy i pieprz i sól dla smaku.
Jak kurczak będzie miękki. To odcedż go od reszty. Niech ostygnie.Poczekaj aż zalewa w garnku też wystygnie. Następnie dodaj do zalewy otręby. I poczekaj kilka minut około 10 żeby otręby wsiąkły spokojnie. Jak mięso ostygnie to je dwa razy zmiel. Razem z mięsem zmiel również cebule. Do tego dodaj wcześniej nasiąknięte i zmielone otręby. Później wymieszaj wszystko ze sobą.
Gdyby się okazało, że wszystko jest ze sobą za suche. Możesz dodać odrobinę wywaru. Na końcu dodaj gałkę muszkatołową. Posól i dodaj pieprz dla smaku. Przygotuj piekarnik. Rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Wyciągnij foremki i folię aluminiowa. Foremkę wyłóż folią aluminiową.
I wysyp otręby. Teraz zakryj folię. I zrób w niej dziurki. Tak piecz około 50 minut. Na kwadrans przed wyciągnięciem. Czyli około 35 minuty. Odkryj pasztet, żeby góra się ładnie upiekła. Następnie wyciągnij pasztet Dukana z piekarnika. Pozostaw w foremce. Do czasu aż ostygnie. Warto wiedzieć, że pasztet Dukana jest bardziej suchy niż pasztet ze sklepu.