Przyprawy w odchudzaniu nie tylko pomagają, ale także nadają smak potraw. Warto jest dodawać przyprawy do potraw w czasie odchudzania. Przyprawy przyspieszają odchudzanie. Regularne dodawanie przypraw do posiłków pozwala utrzymać zgrabną sylwetkę. Większość z nas na myśl o odchudzaniu. Myśli o ciężkich i żmudnych treningach. Oraz drakońskiej diecie.
Jednak tak być nie musi. Można jeść smacznie, zdrowo i stosować przyprawy w odchudzaniu. Warto jest samemu hodować przyprawy na odchudzanie. Świeże przyprawy w odchudzaniu są najbardziej wartościowe. Gotowe sadzonki z przyprawami można bez trudu dostać w sklepach. Zwłaszcza jednej tej w kropki 🙂 Które przyprawy na odchudzanie można hodować samemu ? Koper, oregano, bazylia, mięta. Ważne, żeby je regularnie podlewać.
Przyprawy w odchudzaniu jakie stosować i do jakich potraw.
Bazylia.
Warzywa, ryby, sałatki, owoce morza, sosy pomidorowe, twaróg. Bazylie warto jest dodawać do potraw, bo przyspiesza trawienie tłuszczu i białek.
Kurkuma.
Warto ją dodawać do ryżu, makaronu i warzywa,drób.
Ciekawostką jest fakt, że pieprz także sprzyja odchudzaniu. Warto jest dodawać pieprz do potraw, ponieważ pieprz zawiera chrom. O chromie pisałem we wpisie: Chrom na odchudzanie .Chrom zmniejsza apetyt na słodycze.
Gorczyca.
Jest składnikiem musztardy, surówki.
Goździki.
Możesz je dodawać do marynaty rybnej i przetworów mięsnych.
Kminek.
Świetnie smakuje dodany do twarogu, surówki, kapusty gotowanej.
- Estragon.
Surówki, gotowane pory i cukinie, pomidory.
Koperek.
sałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, sosy.
Kolendra – przyprawy w odchudzaniu.
mięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty i wiele innych.
Majeranek.
Majeranek to jedna z najbardziej popularnych przypraw w naszych domach. Majeranek możesz dodawać do potraw z warzyw i drobiu. Dodawanie majeranku do potraw przyspiesza trawienie zwłaszcza warzyw strączkowych takich jak: fasola czy groch.
Imbir – przyprawy w odchudzaniu.
Pokrojony lub starty imbir dodaj do herbaty. Imbir jest nie tylko dobry na odchudzanie. Ale także rozgrzewa organizm.
Oregano.
Możesz je dodawać do wędlin, sałatek, sosów do ryb.
- Rozmaryn – przyprawy w odchudzaniu.
Rozmaryn warto dodawać do sałatek. Dodatkowo przyprawa ta ułatwia trawienie tłustych posiłków.
Tymianek z kolei zapobiega bólom żołądka.
Szafran.
potrawy z ryb i drobiu, potrawy z ryżu.
Na blogu znajdziesz także: Przyprawy w diecie Dukana
Chili z kolei nie tylko nadaję ostry smak potrawą. Ale także poprawia ukrwienie i ułatwia trawienie.
Warto wiedzieć , że przyprawy w odchudzaniu dodawać należy umiarkowanie. Ponieważ niektóre przyprawy zmieniają smak innych przypraw. Podczas gotowania przyprawy należy dodawać pod koniec gotowania. W ten sposób przyprawy nie stracą swojego aromatu. Zanim dodasz przyprawę do posiłku. Wcześniej rozetrzyj ją w dłoni lub palcach, aby zapach szybciej się rozszedł.