Produkty zawierające gluten

Produkty zawierające gluten.

Zboża.

Produkty zawierające gluten to produkty spożywcze zawierający składnik na który uczulonych jest lub źle toleruje wiele osób. Lista jest szczególnie polecana dla osób, które cierpią na celakie czyli nadwrażliwość na białka zbóż. To właśnie na produkty zawierające gluten muszą uważać osoby chorujące na celakie. Często można zauważyć, że osoby chorujące na celakie są bardzo szczupłe. Wynika to z prostej przyczyny. Produktów zawierających gluten jest tak wiele, że dieta bezglutenowa powoduję, że łatwo jest schudnąć. Dodatkowo dieta bezglutenowa opiera się o produkty ekologiczne, co sprawia że są one łatwiejsze do strawienia dla ludzi. Im łatwiej coś strawić tym szybszy jest metabolizm. Szybki metabolizm sprawia, że szybciej się chudnie. Zobacz też wpis: 3 produkty przyspieszające odchudzanie

Produkty zawierające gluten.

• skrobia pszenna, bułka tarta, pieczywo, makaron, otręby, wyroby garmażeryjne, kawa zbożowa i rozpuszczalna, kasza manna, proszek do pieczenia, konserwy, płatki kukurydziane, lody, piwo, chipsy, mąka pszenna, paluszki rybne, filety, muesli, płatki ryżowe, kostki rosołowe, zupy w proszku, czekolada, batoniki, cukierki, sos sojowy.

Jedną ze znanych osób, która jest uczulona na gluten i nie je produkty zawierające gluten jest Miley Cyrus. Więcej przeczytasz we wpisie: Dieta Miley Cyrus

Jeszcze kilka dziesiąt lat temu nikt nie słyszał o celaki lub glutenie. Dopiero w miarę rozwoju rolnictwa zaczęto dostrzegać problem glutenu. Niegdyś rolnicy uprawiali zboże czyste nie zanieczyszczone. Wszelki dodatki do rozwoju ziarna były ekologiczne. Jednak z upływem czasu w celu zwiększenia wydajności zbiorów zbóż. Rolnicy zaczeli siać zboże bardziej wydajne, ale przez to bardziej zanieczyszczone. Natomiast ludzie i ich organizmy przyzwyczajone byli do innej odmiany zbóż. Zmiany w uprawie zbóź sprawiły, że co raz więcej ludzi zaczeło chorować na celakie. Nie tolerancja na gluten różnie się objawia. W przychodniach medycznych można wykonać test na tolerancje glutenu. Niektóre osoby są uczulone na gluten, ale nawet o tym nie wiedzą. W przypadku nietolerancji ważne jest, aby z codziennej diety wykluczyć produkty zawierające gluten.