Tuńczyk na odchudzanie to bardzo popularna ryba. Jest stosunkowo tania. I można ją podawać na wiele sposobów. Jeść samą lub na obiad. Lub jako składnik sałatek warzywnych. A nawet owocowych.
W naszym kraju szczególnie popularny jest tuńczyk w puszce. Który ma mało kalorii. Najczęściej sprzedawany jest w sosie własnym. Bez żadnych dodatkowych sosów. Ma delikatny smak. I można go jeść samemu. Lub dodawać do sałatek.
Dlaczego tuńczyk na odchudzanie ?
Bo zawiera sporo białka. Które wspomaga odchudzanie. Przy okazji zobacz wpis: Wspomagacze odchudzania . Białko zwiększa uczucie sytości. Oprócz tego białko pozwala organizmowi spalić więcej kalorii.
Tuńczyk na odchudzanie zawiera sporo białka. Poza tym zawiera sporo kwasów omega 3. Niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenie. Poza tym dieta bogata w kwasy omega 3 przyspiesza odchudzanie.
Oczywiście tuńczyk z puszki ma mniej właściwości odżywczych. Niż ta sama ryba świeża. Jednak położenie geograficzne nie pozwala nam na jedzenie świeżych tuńczyków.
Tuńczyk na odchudzanie to jedna z najczęściej spożywanych ryb na świecie.
Średnio tuńczyk na odchudzanie dostarcza około 100 kcal na 100 gram. Z czego 21 gram stanowi białko. Mniej niż gram to tłuszcz. Jak widać tuńczyk na odchudzanie to bardzo dietetyczna ryba.
Wiele spekuluje się na temat zawartości rtęci w tuńczyk. Trudno jest stwierdzić czy rzeczywiście tuńczyk zawiera szkodliwą rtęć. Bo przecież tuńczyk dostępny w sklepach. Jest przebadany. I dopuszczony. A więc powinien być całkowicie nie szkodliwy. Mimo wszystko przyjmuje się, że bezpiecznie jest spożywać 280 gram tuńczyka tygodniowo. Natomiast kobiety w ciąży mogą jeść o połowę mniej. Czyli około 140 gram tuńczyka.Na tydzień.
Co ciekawe istnieje nawet kilka odmian tuńczyka. Dorosły tuńczyk może ważyć ponad 700 kg ! Tuńczyk często podawany jest w formie sushi. W czasie diety najlepiej jest jeść tuńczyk na odchudzanie w sosie własnym. Ta sama ryba w oleju jest już bardziej kaloryczna. I w czasie odchudzania lepiej jest jej nie jeść.
Tuńczyk na odchudzanie zawiera takie witaminy jak: D, A, B. Oprócz tego zawiera wapń i wspomaga produkcje czerwonych krwinek. Witamina B6 zawarta w tuńczyku przyspiesza metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów.