Szpinak na odchudzanie to zielony przysmak. Ma mało kalorii. A do tego jest bardzo zdrowy. Mało kto wie, ale istnieje wiele odmian szpinaku. Jest szpinak wodny, chiński. Jednak w naszym kraju najbardziej popularny jest szpinak warzywny.
Jest świetne warzywo. Ponieważ zawiera bardo dużo witamin. I właściwości odżywczych. Badania naukowe pokazały, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw.
Poza tym szpinak zawiera przeciwultleniacze. Które zapobiegają wystąpieniu choroby nowotworowej.
Szpinak na odchudzanie ma bardzo malutko kalorii. 100 gram dostarcza zaledwie 16 kcal ! Czyli w przypadku diety 1000 kalorii. Można zjeść nawet kilogram szpinaku dziennie. Szok ! ale nie róbcie tego. Bo resztę dnia spędzicie w toalecie.
Szpinak na odchudzanie zawiera dużo białka. Które w czasie odchudzania. Jest szczególnie ważne dla osób które ćwiczą i stosują dietę.
Białko również dobrze wpływa na wygląd włosów i skóry. Szpinak na odchudzanie zawiera azotany. Które dzięki swoim właściwością. Pozwalają na dłuższą i bardziej intensywny wysiłek fizyczny.
Poza tym szpinak na odchudzanie zawiera spore ilości witaminy C. Która zapobiega miażdżycy. W większości szpinak na odchudzanie składa się z wody. Ma bardzo mało kalorii. Jednak szpinak na odchudzanie nie każdy może jeść. Szczególnie osoby cierpiące na reumatyzm, starsze. Lub cierpiące na artretyzm.
Jak podawać szpinak na odchudzanie.
Szpinak na odchudzanie można jeść na suro. Gotować lub podsmażać na patelni. Można go dodawać do kanapek. Odważni dodają szpinak na odchudzanie do kebaba i tortilli. Przy okazji zobacz przepis na dietetyczny kebab. Czyli Kebab Dukana
Jakiego szpinaku na odchudzanie na pewno nie wolno jeść. Tego z dodatkiem sera i śmietany. Bo jest bardzo kaloryczny.
Wiele osób narzeka na smak szpinaku. Jednak wystarczy odpowiednio przyprawić szpinak. A nabierze zupełnie innego. Pysznego wręcz cudownego smaku !
• Szpinak na odchudzanie można również podawać z komosą ryżową. Komosa jest pyszniutka. I można ją jeść w czasie odchudzania. Zobacz wpis: Komosa ryżowa na odchudzanie
Liście szpinaku można dodawać do sałatek i surówek. Liście szpinaku mają lekko przeczyszczające właściwości.