Mielone Dukana to przepis na przepyszny obiad. Można jeść je w pierwszej i drugiej fazie. W I fazie uderzeniowej. I w II fazie kiedy można jeść warzywa i proteiny. Jest to przepis na mielone Dukana porcja na 4 osoby. Kotlety nie zawierają dużo tłuszczu. Bo są smażone na patelni teflonowej. Bez dodatku tłuszczu. Jedyny tłuszcz zawarty jest w mięsie. Czas przygotowania zajmuję około 20 minut.
Dodatkowo kotleciki są dietetyczne i można je jeść nie tylko w czasie odchudzania. Pyszna sprawa. Naprawdę gorąco polecam każdemu. Kotleciki są z otrębami. Jak wiadomo otręby bogate są w błonnik. Który jest niezbędnym składnikiem w czasie odchudzania.
Składniki mielone Dukana.
• Jedna duża cebula. 250 g mielonego mięsa wołowego. 2 ząbki czosnku.Czosnek najlepiej żeby był polski. 250 g mielonego mięsa z indyka. Majeranek.Jedno jajko. 2-3 łyżki otrąb owsianych. 1 kostka rosołowa. Dla smaku sól i pieprz.
Przygotowanie mielone Dukana.
Najpierw obierz cebule i ją posiekaj. Następnie przygotuj patelnie teflonową. Bez dodawania tłuszczu. Rozgrzej patelnie. Dodaj kilka łyżek wody. Później dodaj kostkę rosołową. Tak by kostka ta rozpuściła się w wodzie na patelni. Do tego dodaj wcześniej posiekaną cebule. Jeden ząbek czosnku wyciśnij. Dodaj do patelni, wszystko podduś. Duś tak długo aż cebula będzie miękka. Teraz czas na mięso. Czyli mielone mięso wymieszaj z otrębami, czosnkiem, majerankiem. Dla smaku dodaj pieprz i sól. Gotowe mięso wstaw jeszcze na 30 minut do lodówki. Żeby przeszło składnikami. Następnie wyciągnij mięso. Wymieszaj je z jajkiem. Teraz czas na uformowanie małych kotlecików. Możesz je usmażyć na patelni teflonowej. Bez dodawania tłuszczu. Na blogu znajdziesz przepisy na inne posiłki w czasie diety Dukana. Zobacz wpis jak przygotować: Pasztet Dukana
Warto wspomnieć, że w drugie fazie mielone Dukana można podawać z surówką i kapustą gotowaną. Mhh…wspaniała sprawa. Już mi ślinka cieknie 🙂 .Znasz inne ciekawe przepisy oprócz mielone Dukana. Pisz na facebooku !