Kasza na odchudzanie dostarcza organizmowi. Wielu niezbędnych witamin. I wartości odżywczych. Warto ją jeść w czasie odchudzania. Zdecydowanie kasza na odchudzanie ma więcej właściwości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki. A kosztuje prawie tyle samo. Kasza tuczy kiedy podawana jest z innymi tuczącymi dodatkami. Na przykład tłustym mięsem czy sosem. Na śmietanie lub zasmażce.
Dlaczego kasza na odchudzanie ?
Przede wszystkim dostarcza organizmowi. Węglowodanów złożonych. Są to takie węglowodany, które stopniowo uwalniają cukier. Węglowodany złożone wskazane są dla wszystkich. A zwłaszcza dla osób z cukrzycą. Ponieważ węglowodany te stabilizują poziom cukru we krwii. Przez co osoby z cukrzycą nie mają tzw. skoków insuliny.
Które kasze mają najwięcej węglowodanów złożonych ?
Są to kasza perłowa, manna i pęczak.
Średnio kasza na odchudzanie w 100 gramach zawiera około 350 kcal.
Wiele osób uważa, że kasza tuczy. A tak nie jest. Kasza nie tuczy a jedynie dodatki do kaszy. Czyli tłusty sos. Czy mięso. Sprawiają, że posiłek jest bardziej kaloryczny. To podobnie jak z alkoholem. Alkohol sam w sobie nie tuczy. Nie przytyjesz pijąc alkohol. Tuczy jedzenie po alkoholu. Bo z reguły alkohol zwiększa apetyt. I jemy więcej. I to z reguły nie zdrowych produktów np. chipsów.
Kasza na odchudzanie jest dobra, bo zawiera sporo błonnika. A jest to składnik. Który pęcznieje w żołądku. Przez co uczucie sytości dłużej się utrzymuje. Jemy mniej. A jesteśmy tak samo najedzeni.
- Najmniej błonnika ma kasza manna.
Oprócz tego, że kasza na odchudzanie jest dobra. To również ma właściwości pro zdrowotne. Jedzenie kaszy obniża poziom złego cholesterolu. Oraz obniża poziom tróglicerydów.
Ja polecam kuskus. Jest to kasza o lekko orzechowym smaku. Którą można dodać do wielu potraw. I nie trzeba jej gotować. Wystarczy ją zalać wrzątkiem. I już po kilku minutach jest gotowa.
Kuskus na 100 gram.
- Ma 72 g węglwodanów.
- 13 g białka.
- I tylko 2 g tłuszczu.
Jedzenie kaszy zapobiega wystąpieniu udaru mózgu. I zawału serca. Warto jeść kasze w czasie w okresie większego stresu. I intensywnej pracy umysłowej. Zawart w kaszy magnez poprawia myślenie. I łagodzi objawy stresu.
Co warto podkreślić kasza na odchudzanie zawiera sporo żelazo. Jest to składnik niezbędny w czasie odchudzanie. zapobiega wystąpieniu anemi. Żelazo lepiej się wchłania do organizmu. Kiedy jemy posiłek z dodatkiem witaminy C. dlatego w czasie odchudzania warto jest jeść kasze na odchudzanie razem. Z innym produktem bogatym w witaminę C. Na przykład kiszoną kapustą czy brokułami.
Zawartość żelazo w kaszy jest podobna co w czerwonym mięsie. Dlatego osoby które nie jedzą mięsa. Powinny jeść kasze.
Poza tym kasza na odchudzanie posiada niski indeks glikemiczny. Co w czasie odchudzania jest bardzo ważne. Ponieważ niski indeks sprzyja odchudzaniu. W czasie odchudzania warto jeść produkty, które mają niski indeks glikemiczny.
[jwplayer mediaid=”18897″]
Co ciekawe kasza kukrydziana nie powoduje alergii. I z powodzeniem mogą je jeść osoby uczulone na gluten.
Kasza na odchudzanie może być podawana na wiele sposobów. Między innymi można ją dodawać do potraw i zup. Do farszów i zapiekanek.
Grube kasze zwykle są zanieczyszczone. Dlatego warto je kilka razy wypłukać. Zanim się je ugotuje. Co ciekawe ważne jest jak gotowac kaszę. Bo wiele wartości odżywczych traci się. Podczas gotowania. Dlatego w czasie odchudzania. Najlepiej jest gotować kaszę w odpowiedniej ilości wody. Szklankę peczku należy gotowac na trzy szklanki wody. Krakowską lub gryczaną należy gotowac na 2 szklanki wody. Z kolei jęczmienną lub jaglaną. Należy gotowac na 2,5 szklanki wody.
Podczas gotowania warto do kaszy dodać odrobinę tłuszczu. Wtedy kasza na odchudzanie nie będzie się sklejać. Około łyżki tłuszczu na 100 gram kaszy. Kasze należy gotować pod przykryciem. I najlepiej jeśli wchłonie wodę. Taka kasza na odchudzanie będzie mieć sporo witamin.