Dieta selerowa

Dieta selerowa.

Łodyga.

Dieta selerowa to kuracja odchudzająca. A dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn. Co ciekawe. Seler świetnie wzmacnia odporność. Zawiera więcej witaminy C. Niż cytryna. Dieta selerowa to świetna dieta detoksykacyjna.

„A to feler westchnał seler…” Nie wiem czy akurat seler wzdycha. Jednak z pewnością wzdychać może każdy kto chce schudnąć. Bo warzywo to zawiera bardzo mało kalorii. 100 gram selera naciowego zawiera tylko 13 kalorii. Dzięki tak małej zawartości kalorii. Seler jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Sto gram selera ma tyle kalorii co 6 tik taków.

Oprócz tego dostarcza organizmowi sporo błonnika. Czyli składnika odżywczego. Który przyspiesza odchudzanie. Średnio w 100 gramach selera znajduję się około 2 gramy błonnika. Składnik ten reguluje układu trawiennego.

Warzywo to ma również właściwości uspokajające. Polecane jest osobą z problemami układu nerwowego. Dzięki swoim właściwościom reguluje prace układu nerwowego.

W czasie odchudzania trzeba pamiętać, żeby pić więcej wody. Bo seler posiada właściwości moczopędne.

Warzywo to szczególnie powinny polubić osoby z alergią. Bo seler alergizuje osoby z alergią na pyłki roślin.

Na czym polega dieta selerowa ?

W czasie odchudzania najlepiej jest jeść surowy seler. Taki ma niski indeks glikemiczny.  Więcej o indeksie. Możesz przeczytać na  Google  .Około 35. Natomiast gotowane warzywo ma IG o wartości 85. Z kolei surowy seler naciowy ma około 15.

Dieta selerowa trwa 7 dni. W każdym dniu. Trwania diety należy zjeść co najmniej. Jeden posiłek zawierający seler. Przepisy na przykładowe posiłki. Przedstawiam poniżej.

W czasie odchudzania dobrze jeść produkty zawierające. Niski indeks glikemiczny. Bo nie powodują one skoków glukozy we krwi. A tym samym spadku cukru. I nagłych napadów głodu.

Ja polecam jeść seler w postaci surówki. Można również pić sok z selera.

Soki z selera pite są również na leczenie reumatyzmu. Dieta selerowa jest bardzo wygodna. Bo warzywo można trzymać w lodówce. Do 7 dni. Świeże warzywo ma ładny miąższ. Jest nie uszkodzone. I bez plam. Myje się go bezpośrednio przed jedzeniem. W lodówce trzeba przechowywać go w plastikowej torebce. Żeby zapobiedz ciemnieniu. Można seler skropić sokiem z cytryny.

Warto dodać, że seler ma najwięcej fosforu. Spośród warzyw korzeniowych.

Film o selerze i jego właściwościach. Możesz obejrzeć.

[jwplayer mediaid=”17686″]

Sałatka z selera.

– Rodzynki, jogurt naturalny 0 % tłuszczu. Jabłko.

Surówka z selera.

Składniki.

• 100 g selera. 100 g marchwi. 100 g jabłka. Przeczytaj też wpis: Jabłka na odchudzanie .100 g ogórków kiszonych. 50 g pietruszki. 50 g pokrojonego pora.

Wszystkie produkty (oprócz pora) zetrzyj na tarce. Później dodaj por. dodaj Majonez Dukana. Albo jogurt 0 % tłuszczu. Dla smaku. Dodaj cukier i sól. Wszystko posyp zieloną pietruszką.

Dzienna dawka selera. Nie powinna przekraczać 4 selerów.

Surówka z selera.

Składniki. Dwa korzenie selera. Sok z cytryny.

Zetrzyj na tarce seler. I skrop je sokiem z cytryny. Dzięki temu nie nabiorą ciemnego koloru.

Sałatka selerowa z indykiem.

1)  Seler naciowy.Jedna puszka kukurydzy.200 g wędzonego indyka. Trzy łyżki posiekanego koperku. Jogurt naturalny.

Przygotowanie. Pokrój w kostkę seler. A mięso w paski.następnie odlej wodę z kukrydzy. Teraz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. I dodaj jogurt. Na końcu jeszcze raz wymieszaj wszystko.

Taką surówkę można zjeść samą. Lub dodać ją do posiłku. Na przykład obiadu. Lub zjeść jako posiłek na kolację.

W czasie odchudzanie nie można zapomnieć piciu wody mineralnej. Najlepiej niegazowanej mineralnej. Od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Woda nie tylko oczyszcza organizm. Ale także odpowiada za prawidłową pracę organizmu. Co w czasie odchudzania. Jest szczególnie ważne. Bo część tkanek i komórek. Umiera. Inne z kolei powstają. Taka dieta selerowa może być stosowana raz na 3 miesiące.