Dieta selerowa to kuracja odchudzająca. A dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn. Co ciekawe. Seler świetnie wzmacnia odporność. Zawiera więcej witaminy C. Niż cytryna. Dieta selerowa to świetna dieta detoksykacyjna.
“A to feler westchnał seler…” Nie wiem czy akurat seler wzdycha. Jednak z pewnością wzdychać może każdy kto chce schudnąć. Bo warzywo to zawiera bardzo mało kalorii. 100 gram selera naciowego zawiera tylko 13 kalorii. Dzięki tak małej zawartości kalorii. Seler jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Sto gram selera ma tyle kalorii co 6 tik taków.
Oprócz tego dostarcza organizmowi sporo błonnika. Czyli składnika odżywczego. Który przyspiesza odchudzanie. Średnio w 100 gramach selera znajduję się około 2 gramy błonnika. Składnik ten reguluje układu trawiennego.
Warzywo to ma również właściwości uspokajające. Polecane jest osobą z problemami układu nerwowego. Dzięki swoim właściwościom reguluje prace układu nerwowego.
W czasie odchudzania trzeba pamiętać, żeby pić więcej wody. Bo seler posiada właściwości moczopędne.
Warzywo to szczególnie powinny polubić osoby z alergią. Bo seler alergizuje osoby z alergią na pyłki roślin.
Na czym polega dieta selerowa ?
W czasie odchudzania najlepiej jest jeść surowy seler. Taki ma niski indeks glikemiczny. Więcej o indeksie. Możesz przeczytać na Google .Około 35. Natomiast gotowane warzywo ma IG o wartości 85. Z kolei surowy seler naciowy ma około 15.
Dieta selerowa trwa 7 dni. W każdym dniu. Trwania diety należy zjeść co najmniej. Jeden posiłek zawierający seler. Przepisy na przykładowe posiłki. Przedstawiam poniżej.
W czasie odchudzania dobrze jeść produkty zawierające. Niski indeks glikemiczny. Bo nie powodują one skoków glukozy we krwi. A tym samym spadku cukru. I nagłych napadów głodu.
Ja polecam jeść seler w postaci surówki. Można również pić sok z selera.
Soki z selera pite są również na leczenie reumatyzmu. Dieta selerowa jest bardzo wygodna. Bo warzywo można trzymać w lodówce. Do 7 dni. Świeże warzywo ma ładny miąższ. Jest nie uszkodzone. I bez plam. Myje się go bezpośrednio przed jedzeniem. W lodówce trzeba przechowywać go w plastikowej torebce. Żeby zapobiedz ciemnieniu. Można seler skropić sokiem z cytryny.
Warto dodać, że seler ma najwięcej fosforu. Spośród warzyw korzeniowych.
Film o selerze i jego właściwościach. Możesz obejrzeć.
[jwplayer mediaid=”17686″]
Sałatka z selera.
– Rodzynki, jogurt naturalny 0 % tłuszczu. Jabłko.
Surówka z selera.
Składniki.
• 100 g selera. 100 g marchwi. 100 g jabłka. Przeczytaj też wpis: Jabłka na odchudzanie .100 g ogórków kiszonych. 50 g pietruszki. 50 g pokrojonego pora.
Wszystkie produkty (oprócz pora) zetrzyj na tarce. Później dodaj por. dodaj Majonez Dukana. Albo jogurt 0 % tłuszczu. Dla smaku. Dodaj cukier i sól. Wszystko posyp zieloną pietruszką.
Dzienna dawka selera. Nie powinna przekraczać 4 selerów.
Surówka z selera.
Składniki. Dwa korzenie selera. Sok z cytryny.
Zetrzyj na tarce seler. I skrop je sokiem z cytryny. Dzięki temu nie nabiorą ciemnego koloru.
Sałatka selerowa z indykiem.
1) Seler naciowy.Jedna puszka kukurydzy.200 g wędzonego indyka. Trzy łyżki posiekanego koperku. Jogurt naturalny.
Przygotowanie. Pokrój w kostkę seler. A mięso w paski.następnie odlej wodę z kukrydzy. Teraz wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. I dodaj jogurt. Na końcu jeszcze raz wymieszaj wszystko.
Taką surówkę można zjeść samą. Lub dodać ją do posiłku. Na przykład obiadu. Lub zjeść jako posiłek na kolację.
W czasie odchudzanie nie można zapomnieć piciu wody mineralnej. Najlepiej niegazowanej mineralnej. Od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Woda nie tylko oczyszcza organizm. Ale także odpowiada za prawidłową pracę organizmu. Co w czasie odchudzania. Jest szczególnie ważne. Bo część tkanek i komórek. Umiera. Inne z kolei powstają. Taka dieta selerowa może być stosowana raz na 3 miesiące.