I – Przepis na pyszną i prościutką w przygotowaniu kaszkę jaglaną.
Najpierw ugotuj kaszę. A później zapiecz ją z miodem, masłem i cynamonem. Niektórzy dodają jeszcze cukier. Natomiast według mnie jak dodasz miód. To cukier już jest nie potrzebny. Ewentualnie można dodać do kaszy słodzik w płynie. Ale ten do pieczenia.
II – Drugi przepis tym razem. Na wytrawną kaszę.
To kasz jaglana z pomidorami koktajlowymi, oliwkami. I z przyprawami. Na przykład bazylią lub oregano. PYCHOTKA ! ( piszę i zaczynam być głodny
Kasza jaglana z imbirem i owocami.
Zagotuj trzy szklanki wody. Następnie dodaj do tego szklankę kaszy. Pokrój w kostkę owoce. Czyli jabłko i gruszkę. Następnie dodaj łyżkę siemia lnianego i łyżeczkę rodzynek. Na końcu daj plasterek imbiru. Gotuj przez 20 minut. Całość możesz podawać z pestkami dyni, orzechami laskowymi. Dodaj cynamon.
Babka ziemniaczano – jaglana.
Ugotuj kaszę jaglaną z dwóch szklanek. Następnie ugotuj 6 ziemniaków.
Ugnieć ziemniaki i kaszę. Dodaj przyprawy. Czyli majeranek i koperek. Podsmaż jedną cebulę. Dodaj kawałek „chudego mięsa”. Na przykład z indyka. Oczywiście mięsko pokrój w kostkę. Do tego dodaj kurkumę. Dla smaku sól. I łyżeczkę pieprzu ziołowego. Powstanie masa. Nie trzeba dodawać jajka. Przygotuj blaszkę. Wyłóż masę na blachę. Na górze dodaj śmietanę. Wystarczy piec 30 minut. W temperaturze około 180 stopni. Dieta jaglana pozwala jeść babkę. Ale w małych ilościach. Można ją również odgrzać. I podawać później na ciepło.