Dieta chińska często nazywana jest dietą pięciu przemian. Dieta chińska oparata jest o 5 żywiołów. Dużym plusem jest to, że dieta chińska nie wymaga liczenia kalorii. Dobrze wpływa i przyspiesza przemianę materii. W ciągu dnia należy jeść trzy ciepłe posiłki. Natomiast 90 % diety powinny stanowić posiłki pochodzenia roślinnego.
Nie wątpliwe dieta chińska jest odchudzająca. Chińczycy to jedni z najszczuplejszych ludzi. A wszystko to dzięki odżywianiu.
Taka dieta chińska dostarcza organizmowi. Wielu witamin. I wartości odżywczych.
Dieta chińska szczególnie bogata jest w ryż i jarzyny. Co prawda zarówno ryż. Jak i jarzyny są smażone. Jednak są smażone i często mieszane. Przez co nie tracą swoich właściwości odżywczych. A np. my w Europie gotujemy jarzyny. I przez to cześć wartości odżywczych tracimy.
Czego nie jeść dieta chińska.
Nie należy jeść wedzonego mięsa. Słodkiego mleka. Cukru. Kwaśnych produktów. Takich jak: biały ser, drób, kefiry. Białe wino.Mąka. Pomidory. I kwaśne owoce. A także tłuszczu zwierzęcego.
Co jeść dieta chińska. Chude ryby i mięso. Owoce słodkie. Oliwa z oliwek. Dynia. Groch. Marchew. Pić można ciepłą wodę. I zieloną herbatę.z ziaren można jeść ziarna słonecznika.
Jadłospis dieta chińska.
Śniadanie. Jeden średni owoc. Zupa jarzynowa na chudym mięśie. Z dodatkiem imbiru i pieprzu.
Obiad. Duszona kapusta na oliwie. Makaron z sosem jarzynowo-mięsnym.
Kolacja. Mały kawałek kalafiora. Ugotowanego. Do tego brązowy ryż. Z dodatkiem curry.
Kuracja chińska zakłada, że kolacje jemy o 18 godzinie. Śniadania są obfite. A obiady smaczne i syte. Mimo, że objętościowo nie są duże.
Każdy posiłek w trakcie diety. Musi składac się z trzech grup smakowych. Jedynie produkty słodkie można jeść same.
Oprócz tego dieta chińska zakłada. W jakiej kolejności produkty mają być wkładane do garnka. I tak do garnka należy wkładać. Jedzenie słodkie, później ostre. Słone. Kwaśne. Gorzkie. Słodkie. I znow ostre…
Posiłki na diecie nie mogą być zbyt słonę. Ani zbyt kwaśne. Słone według dieta chińska powodują, że trawienie jest wolniejsze. Natomiast kwaśne z kolei źle wpływają. Na pracę trzustki i wątroby.
Produkty słodkie. To marchewa. Groch. Miód. Ziemniaki. Jajka. Orzechy laskowe. I owoce.
Produkty gorzkie to. Herbata. Orzechy włoskie. Wino czerwone. Kawa. Kasza gryczana. Natomiast z przypraw. To bazylia. Słodka papryka. I tymianek.
Produkty słone. To wieprzowina. Wędliny. Sól. Morskie ryby. Pleśniowe sery. Woda zimna.
Produkty ostre. To czosnek. Ryż. Kalafior. Cebula.