Dieta antyrakowa

Dieta antyrakowa.

Brokuły.

Dieta antyrakowa to kuracja która zapobiega wystąpieniu choroby nowotworowej.  W dzisiejszych czasach problemem nie jest to czy zapadaniem na nowotwór. Ale kiedy ? Nowotwory stają się tak powszechne. Jak przeziębienia. Oczywiście niektórzy wychodzą z choroby nowotworowej. I żyją dalej ciesząc się życie. Dla innych ta choroba kończy się gorzej.

Jednak co jeść, żeby nie zachorować. Jaka jest dieta antyrakowa. O tym we wpisie.

Stare porzekadła mówiły, że najlepsze lekarstwa to lekarstwa naturalne. Takim naturalnym lekarstwem jest jedzenie. Oczywiście jeśli nie jest przetworzone.

Najpierw jednak należy zrozumieć jak powstaje nowotwór. Człowiek w całości składa się z komórek. Każda komórka posiada swoje dna. Znajduję się w niej kwas rybonukleinowy. Jeśli dojdzie do zmiany w komórce. Zmiany w dna. Tak narodzi się nowotwór.

Czyli krótko mówiąc nowotwór powstaje od zmian. Uszkodzenia dna. Zmiany te naprawia dieta antyrakowa.

Każdego dnia w naszym organizmie dochodzi do zmian komórek. Jedne powstaje, drugie rodzą się na nowo. To podobnie jak włosy u człowiek. Jedne wypadają w to miejsce powstają inne. Czy ktoś przejmuje się że kilka włosów mu wypadło, nie !

Podobnie dzieje się w komórkach. DNA również ulega zmianie. Więcej o dna przeczytasz na wiki dna .Szczególnie pod wpływem czynników zewnętrznych. Które nazywane są kancerogenami.

Podobnie jak w przypadków włosów. Problemem jest w sytuacji. Kiedy zmiany w dna nie są naprawiane przez organizm. Czyli odwołując się do naszej metafory. Problem z włosami. Zauważymy jeśli włosy zaczną nam wypadać garściami. I w to miejsce nie będą rosnąć nowe włosy.

Właściwości ludzkiego organizmu są nie prawdopodobne. Zmiany w komórkach to zmiany. Które tylko w ciągu jednego dnia zachodzą w setkach miliardów. Dieta antyrakowa pomaga aby zmiany te były zdrowe.

Badania naukowe pokazują, że w ciągu dnia w jednej komórce. Może dojść nawet do miliona zmian, uszkodzeń. Które następnie są naprawiane przez organizm. Trzeba przyznać, że jest to nie prawdopodobne ? Ale są to właściwości bez których człowiek by nie przeżył. Gdyby nie możliwość odbudowy komórek. Byle jaka infekcja sprawiła by, że człowiek umarłby. Bo komórki nie miałyby możliwości odbudowy. Dlatego leczenie nowotworu to również dieta antyrakowa.

Wszystko wydaje się być piękne i ładne. Jednak w momencie kiedy w organizmie dojdzie do uszkodzenia dwóch genów. A są to.

– Supresorowe.

– Protoonkogeny. (czytaj dalej na dole strony Pages 2)

To zaczyna się rozwijać nowotwór. Komórki to jak jazda samochodem do pracy. Możemy jeździć do pracy 20-30 lat tą samą trasą. I nigdy nie mieć wypadku. A wystarczy tylko raz, że inny kierowca z naprzeciwka zasłabnie. I wjedzie w nas. I wiadomo co dalej.

Podobnie jest z komórkami. Zmiany w nich zachodzą przez cały czas. Jednak w życiu każdego człowieka może zdarzyć się tak, że te jeden z tych dwóch genów zostanie uszkodzony. I rozwija się choroba nowotworowa.

To też jest klucz do rozwiązania całej zagadki z nowotworem. U każdego człowieka choroba nowotworowa może się rozwinąć kiedy indziej. I dlatego naukowcy i lekarze nie są w stanie precyzyjnie stwierdzić kiedy choroba nowotworowa wystąpi. Dlatego dieta antyrakowa pełni również funkcję zapobiegawczą.

Każdy organizm jest inny. I każdy organizm może, ale podkreślam nie musi zapaść na chorobę nowotworową. Dieta antyrakowa zapobiega wystąpieniu choroby.

Co ciekawe o tym, że mamy nowotwór zwykle dowiadujemy się od lekarza. Na podstawie badań. Jednak sam nowotwór nie przychodzi nagle. Żeby powstał potrzebuje czasu.

Żeby nowotwór powstał musi wcześniej przejść trzy poziomy. Dlatego dieta antyrakowa zastosowana wcześniej zapobiega wystąpieniu choroby.

I –  Poziom to inicjacja. To jest etap w którym kancerogeny wpływają na komórkę. I pod wpływem których dochodzi do zmian w dna.

II – Poziom to promocja. Tutaj znów kancerogeny wpływają na komórkę. Jednak ten etap jest bardzo ważny. Ponieważ zmniejszenie ryzyka kancerogenów. Sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Tak naprawdę ten poziom może trwać wiele lat.

Dlatego tak wielu lekarzy podkreśla, aby prowadzić zdrowy tryb życia. Zrezygnowanie z używek. Odpowiednia dieta antyrakowa. Może zapobiedz rozwinięciu się komórek. Do postaci nowotworu. Który należy leczyć.

Można ten etap porównać do blizny z dzieciństwa. Będąc dzieckiem każdy z nas miał drobne urazy i kontuzje. Nawet te które były bardziej bolesne. I wymagały szycia rany. Zostawią po sobie ślady po szwach. Jednak dalej z nimi będziemy żyć. I nie wpływają w jakiś istotny sposób na życie.

Jeśli ktoś palił przez 10 lat. Ale później rzucił palenie. To z każdym rokiem ryzyko wystąpienia choroby maleje. To ryzyko zmniejszy się jeszcze bardziej jeśli dieta antyrakowa będzie stanowić jadłospis.

III –  poziom to progresja. Czyli rozwój komórek nowotworowych. Dochodzi do namnażanie się komórek nowotworowych. Które odrywają się i dają przerzuty.

Jest to najgorszy etap. Najgorszy etap z punktu widzenia organizmu. Który musi sobie poradzić z komórkami nowotworowymi które się rozwijają. I wnikają do naczyń.

Kancerogeny a dieta antyrakowa.

Czym są kancerogeny ?

Są to czynniki zewnętrzne które wpływają na rozwój choroby. Są różne. I każdy z nich przyczynia się do wystąpienia choroby nowotworowej. Dlatego dieta antyrakowa nie zawiera produktów z tej grupy.

Oto one.

1. Azbest. czyli najczęściej pokrycia dachów. Które wpływają na rozwój nowotworu płuc.

2. Toksyny pochodzące z jedzenia. Czyli tzw. pleśń. Które przyczyniają się do wystąpienia nowotworu wątroby.

3. Chlorek winylu. Który również przyczynia się do powstania nowotworu wątroby.

4. Promieniowanie UV. Które w nadmiernej ilości doprowadza do zmian na skórze. I do czerniaka.

5. To jest również podwyższony poziom hormonów. Które prowadzą do raka piersi i jajnika. Przy okazji zobacz wpis: Dieta przeciw rakowi piersi

6. Stres który przyczynia się do większości nowotworów. W momencie kiedy zamartwiamy się. Lub żyjemy w ciągłym stresie. Osłabiamy funkcjonowanie naszego organizmu. Przez co ułatwiamy drogę dla choroby nowotworowej. Dieta antyrakowa osłabia działanie stresu. Stres a nowotwór można porównać do zamku. Który otoczony jest fosą. Wysoki plot i fosa który otacza zamek. Chroni zamek czyli nasz organizm. Przed rozwojem choroby nowotworowej. Natomiast stres jest jak armia przeciwnika forsuje. I niszczy płot i dostęp do zamku. Czyli stres otwiera drogę. Umożliwia rozwój choroby nowotworowej.

7. Smażone grillowane jedzenie. Są to produkty spalania. Które prowadzą do nowotworu jelita grubego, przełyku, płuc. I żołądka. Co ciekawe nawet prowadzą do nowotworu pęcherza moczowego i nerek. Dieta antyrakowa nie powinna zawierać produktów smażonych.

8. Promieniowanie jonizujące. Które prowadzi do tarczycy i białaczki.

9. Wirusy które prowadzą do nowotworu szyjki macicy. I białaczki.

10 Wolne rodniki. Dieta antyrakowa powinna zawierać flawonoidy. Zapobiegające rozwoju wolnych rodników.

11. Metale ciężkie które prowadzą do nowotworu wątroby, skóry, nerek, mózgu. Wśród nich takie metale jak: nikiel, arsen, rtęć.

Jest ich sporo. Ale łatwo jest je wyeliminować ze swojego życia i jadłospisu.

Wpływ białka w diecie na wystąpienie choroby nowotworowej.

Przeprowadzono badania naukowe. Pokazując, że dieta antyrakowa jest skuteczna.W tym celu karmiono dwie grupy szczurów.

Pierwsza grupa otrzymywała w swoim jedzeniu 20 % białka. Druga grupa szczurów otrzymywała z kolei 20 %. Było to białko pochodzenia zwierzęcego. Czyli kazeina.

Badanie przeprowadzono w 1968 roku w Indiach. Oprócz tego obie grupy szczurów otrzymywały wodę. Z dodatkiem afloteksyny. Jest składnik o silnych właściwościach rakotwórczych. Który prowadzi do nowotworu wątroby. Całe badanie trwało dwa lata. Po tym czasie okazało się, że szczury który przyjmowały zwiększoną dawkę białka zwierzęcego. Zdechło. Natomiast grupa szczurów które przyjmowały w swojej diecie białko w mniejszej ilości przeżyła.

•    Ciekawostką jest fakt, że wszystkie czynniki kancerogenne. Nie są złe dla naszego organizmu. Mało tego niektóre z nich stają się niebezpieczne. Dopiero w naszym organizmie. W chwili kiedy są rozkładane.

Podobnie sytuacja miała miejsce w przypadku eksperymentu na szczurach.

I ten etap można podzielić na dwie części.

  1. Toksyny w I etapie są rakotwórcze. W momencie ich rozkładania.
  2. Toksyny w II etapie są bezpieczne dla organizmu. Ponieważ toksyczne substancje są odłączane i wydalane z organizmu.

Eksperyment w Indiach zakończył się. Jednak rozwiązanie zagadki nastąpiło dopiero w USA.

Dlaczego tak się stało, że szczury które jadły więcej białka zdechły. Ponieważ białko zwierzęce czyli kazeina zwiększa metabolizm I fazy. Czyli tej fazy w której powstają substancje toksyczne w organizmie. W ten sposób białko zwiększa ilość substancji rakotwórczych w organizmie.

To pokazuje, ze dieta nisko białkowa. Jest to dieta antyrakowa. Dlatego zamiast białka zwierzęcego lepiej jest jeść. Białko zawarte w innych produktach np. roślinach.

Co to wszystko oznacza dla zwykłego człowieka. Średnio nasza codzienna dieta dostarcza białka zwierzęcego na poziomie 18 %. Wystarczy obniżyć ten poziom dostarczania białka. A zmniejszy się ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Białko zwierzęce należy zmniejszyć do 10 % dziennie. Jest to bezpieczna liczba. Ponieważ taka suma pozwala na prawidłowy rozwój organizmu. Dieta antyrakowa to jedzenie niskobiałkowe.

Pamiętaj – dieta antyrakowa !

Ograniczając spożycie białka pochodzenia zwierzęcego zmniejszasz ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Ciekawostka jest fakt. Że białko pochodzenia roślinnego nie przyczynia się do rozwoju choroby nowotworowej. Nawet spożywane w większej ilości. Dlatego dieta antyrakowa powinna zawierać białko pochodzenia roślinnego.

Nawet gluten czyli białko pochodzące ze zbóż. Nie wpływa nie przyczynia się do choroby nowotworowej.

Dieta antyrakowa a rak piersi.

Nowotwór piersi to typowy nowotwór zależy od hormonów. Szczególnie narażone na raka piersi. Są kobiety których dieta bogata jest w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. I produkty mięsne pochodzenia zwierzęcego. To właśnie te produkty. Przyczyniają się do zwiększenia poziomu hormonu estrogenu i progesteronu w organizmie.

Wystarczy obniżyć spożycie produktów zwierzęcych. Dieta antyrakowa obniża poziom tych hormonów w organizmie.Aby ryzyko zapadnięcia na nowotwór piersi zmalało.

Poziom niebezpiecznych z punktu widzenia choroby hormonów. Można również obniżyć stosując dietę roślinną.

Nowotwór jelita grubego a odżywianie.

Wszystko co jemy wpływa na florę bakteryjną. Która znajduję się w jelitach.

I teraz jeśli jemy produkty roślinne zawierające sporo błonnika. To treść pokarmowa szybciej się przesuwa w jelitach. Szybciej trawimy to co zjemy. Natomiast jeśli jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. To mają one mniej błonnika. Z reguły są ciężkostrawne. I przyczyniają się do spowolnienia trawienia. Czyli treść pokarmowa wolniej przesuwa się w jelitach. Bakterie które znajdują się w jelitach biorą udział w rozkładzie produktów zwierzęcych. W wyniku czego w jelitach powstają policykliczne węglowodory aromatyczne. W skrócie PAH które przyczyniają się rozwoju nowotworu jelita grubego.

MNIEJ MIĘSA A WIĘCEJ PRODUKTÓW ROŚLINNYCH.

Rak prostaty.

W dużym stopniu spowodowany jest spożyciem nabiału i mięsa. Zwłaszcza jeśli tych dwóch składników jest dużo w codziennej diecie.zbyt duża ilość nabiału powoduję 2 krotne zwiększenie ryzyka wystąpienia raka prostaty. Oraz 4 krotnie zwiększa się ryzyko wystąpienia przerzutów.

Natomiast podobnie jak w przypadku raka piersi. Tylko że u mężczyzn w przypadku prostaty. Produkty zwierzęce podnoszą poziom hormonów. A tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Rak prostaty może rozwijać się nawet przez kilkadziesiąt lat. Dlatego w tym przypadku dieta antyrakowa może być stosowana przez całe życie.

Warto wspomnieć, że produkty roślinne nie zawierają przeciwutleniaczy. Ani substancji ochronnych.

Dieta bogata w produkty roślinne.

Czosnek i cebula – posiada właściwości antynowotworowe. Które zapobiegają wystąpienia nowotworu żołądka i jelita grubego.

  1. Flawonoidy –są to substancje które zwalczają wolne rodniki. Zawarte są w warzywach i owocach. Zapobiegają rozwojowi w I fazie.
  2. Glukozynolaty – czyli inaczej siarka z glukozą. Występują w roślinach krzyżowych np. kapusta.
  3. Witamina A,E, C – zapobiegają uszkodzenia DNA. Występują w owocach, warzywach i zielonych liściach.
  4. Lipidy fenolowe – występują w nasionach zbóż. I w zielonej herbacie. Zapobiegają wystąpienia raka jelita grubego.

Karetonoidy – również zwalczają wolne rodniki. Znajdują się w takich produktach jak: morele i marchewka. Natomiast co warto podkreślić. Nie działają jeśli podawane są w postaci suplementów diety. Czyli np. witaminy w tabletkach.

Rośliny krzyżowe a dieta antyrakowa.

Są to: kalafior, brokuły, rzepa, chrzan, rzeżucha, chrzan, gorczyca, wasabi.

Natomiast co ważne, żeby wiedzieć. Wszystkie te rośliny krzyżowe. Muszą zostać przecięte, aby uwolnić olejki gorczyczne. Czyli substancje które mają właściwości antynowotworowe.

Te rośliny należy jeść jako surowe. Nie należy je gotować. Bo wtedy tracą swoje właściwości.

Każda z tych roślin zawiera około 120 związków antynowotworowych.

Dobre są również soki z tych produktów. Dieta antyrakowa może również zawierać świeże soki z tych produktów.

Dlaczego te produkty ?

Zmniejszają pierwszy poziom. A zwiększają drugi poziom.

Posiadają właściwości prewencyjne.

Mają również wpływ na nowotwory zależne od nowotworów.  Ponieważ wprowadzenie tych produktów do diety. Stabilizuje gospodarkę hormonów. Czyli hormony są na stałym poziomie.nie podwyższonym zagrażającym wystąpieniu choroby nowotworowej.

Poza tym te produkty. Zaburzają rozwój komórek nowotworowych. Likwidują je. I nie pozwalają na dalszy ich rozwój.

Bardzo proste i łatwe w przeprowadzeniu jest doświadczenie. Który podkreśla skuteczność takiej diety.

Wystarczy zebrać grupę 9 ludzi. Podzielić ja na trzy grupy. Po 3 osoby. Jedna grupa osób będzie jadła produkty zawierające produkty zwierzęce. Czyli będzie dostarczać organizmowi wysoki poziom biała. Natomiast druga grupa osób nie będzie jadła produktów zwierzęcych. A trzecia grupa. Będzie jadła mięso plus czerwoną kapustę. Ale w stanie surowym.

Po tygodniu czasu wystarczy zbadać próbki moczu osób z obu grup. W każdym moczu znajdują się związki kancerogenne. Jest to normalne zjawisko. Po prostu nasz organizm pozbywa się szkodliwych substancji.

U osób które jadły produkty zwierzęce. Poziom kancerogenów był zdecydowanie wyższy. Niż u osób które stosowały dietę niskobiałkową. Ubogą w produkty zwierzęce.

Natomiast ciekawy jest fakt, że trzecia grupa osób. Posiada kancerogeny na umiarkowanym poziomie.

Palisz papierosy jedz kapustę !

Kolejną myślę, że ciekawą kwestią. Jest fakt, że kapusta świetnie zapobiega wystąpieniu raka płuc. A to dzięki właściwością które posiada. Dlatego dieta antyrakowa dla palaczy powinna zawierać kapustę.

Silne właściwości antynowotworowe wykazują również brokuły. Który zawierają składnik o nazwie sulforafan. Nazwa warta zapamiętania.

Brokuły powinny jeść nie tylko osoby który mogą zapaść na chorobę nowotworową. Ale również osoby które chcą uniknąć choroby nowotworowej. Dieta antyrakowa powinna zawierać brokuły.

Składnik ten również znajduję się w kiełkach brokułów. Najwięcej sulforafanu dostarczymy jedząc surowe brokuły. Wtedy organizmowi dostarczymy tego składnika 3-6 razy więcej. Niż w przypadku gotowanych brokułów. Składnik ten zaczyna działać już po 3 godzinach od zjedzenia. A efekty ochrony komórek przed rakiem utrzymuje się przez 48 godzin.

Dlaczego sulforan jest taki dobry w diecie antynowotworowej ?

Bo zabija komórki rakowe. Dodatkowo zapobiega przerzutom nowotworu. Zdecydowanie hamuje rozwój komórek nowotworowych. Co jest szczególnie ważne. W przypadku osób z podejrzeniem choroby nowotworowej.

Poza tym warto wspomnieć, że nowotwór. Potrzebuje naczynia krwionośne do rozwoju. Natomiast sulforan nie pozwala naczyniom krwionośnym. Na łączenie się z komórką nowotworową. Hamuje metabolizm w pierwszy etapie.

Flawonoidy również hamują metabolizm w I etapie. Jak widać dieta antyrakowa nie jest kosztowna, ani skomplikowana.