Kiełki na odchudzanie warto jest dodawać do posiłków. W ten sposób wzbogacisz smak posiłku. Kiełki są bardzo pożyteczny dodatkiem do posiłków.Kiełki dostarczają spore ilości witaminy C. Dasz wiarę, że pół szklanki kiełków z lucerny odpowiada 6 szklankom soku pomarańczowego. Właśnie tyle witaminy C znajduję się w kiełkach lucerny. Dodatkowo kiełki zawierają spore ilości kwasów omega. O diecie omega pisałem we wpisie: Dieta Omega
– Kiełki warto jeść w czasie odchudzania, bo poprawiają wygląd, jakość skóry i paznokci. Kiełki na odchudzanie to dobre rozwiązanie.
Kiełki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Dodatkowo kiełki są tanie. Kiełki kosztują kilka złotych. Zawierają białko, błonnik, cenne witaminy oraz minerały. Podczas odchudzania organizm jest osłabiony. Dlatego warto jest włączyć do codziennego jadłospisu kiełki. Kiełki na odchudzanie są dobre, bo bogate są w błonnik. 3 łyżki kiełków pszenicy odpowiadają kromce razowego pieczywa.Jak ważny jest błonnik w czasie odchudzania pisałem we wpisie: Błonnik na odchudzanie Warto wspomnieć, że kiełki mają mniej kalorii niż nasiona roślin.
Dlaczego warto jeść kiełki na odchudzanie ?
Mają bardzo mało kalorii. Poza tym organizm ludzki dobrze przyswaja kiełki na odchudzanie. Warto wspomnieć, że kiełki na odchudzanie zawierają flawanoidy. Jest to substancja która zwiększa produkcje żółci w wątrobie. Lepsza i szybsza praca wątroby. Sprawia, że pokarm czyli posiłki. Są szybciej spalane. Więc nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
- Zawierają wiele cennych wartości odżywczych w sobie. Oprócz aminokwasów, mają wiele witamin i innych składników mineralnych.
- Warto jest jeść kiełki na odchudzanie zwłaszcza wiosną. Kiedy organizm jest osłabiony przesileniem. Wtedy kiełki dostarczają energii.
Jak już wcześniej pisałem kiełki na odchudzanie zawierają spore ilości witaminy C. Odpowiedni poziom tej witaminy sprawia, że nasz organizm jest mniej podatny na choroby.
Oprócz tego kiełki na odchudzanie mogą stanowić uzupełnienie diety osób zapracowanych. Przy okazji zobacz wpis: Dieta dl osób zapracowanych Kiełki zawierają spore ilości potasu i magnezu. Czyli składniki niezbędne w każdej diecie. Potas i magnez nie tylko dobrze wpływa na odchudzanie. Ale także składniki te odpowiadają za poprawną pracę serca i układu krążenia.
Z kolei kiełki soczewicy bogate są w kwas foliowy. Kwas foliowy rzadko kiedy występuje w produktach spożywczych. A jest szczególnie ważny w przypadku kobiet w ciąży. Przy okazji zobacz wpis: Dieta Matek .Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego u dziecka. Jeszcze w brzuszku mamy.
Dieta bogata w kiełki na odchudzanie przypadnie do gustu wegetarianom. Kiełki na odchudzanie można stosować jako zamiennik mięsa. Ponieważ zawierają spore ilości białka. Zwłaszcza bogate w białko i żelazo kiełki lucerny.
Niektóre kiełki można stosować jako element diety anty nowotworowej. Na przykład kiełki brokułów usuwają rodniki sulforafany.
Można je dodawać do różnych dań. Kiełki na odchudzanie można podawać na wiele sposobów. Możesz je dodawać do sosów, dań głównych. A także podawać z warzywami, sałatkami i surówkami.
Czy wiesz, że kiełki na odchudzanie ?
100 g kiełków to tylko 30 kcal. Tyle samo kalorii zawiera dynia. Zobacz wpis: Dynia na odchudzanie
Kiełki możemy wyhodować w domu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jednak hodowane w domu dają pewność, że nie są pryskane chemikaliami.
Popularne kiełki na odchudzanie to:
• Rzodkiewki.
• Soczewicy.
• Fasoli mungo.
• Brokułów.
Wartości odżywcze zawarte w kiełkach: soczewicy bogate są w witaminę B 12, miedź i kwas foliowy. Rzodkiewki dostarczają błonnik oraz kwasy omega -3. Pszenicy zawierają spore ilości witaminy B,C i błonnika. Z kolei kiełki na odchudzanie Lucerny zawierają białko i kwas foliowy. Fasoli dostarczają magnez, jod i witaminę B.
Przepis na kiełki na odchudzanie z kapustą kiszoną.
Składniki: 1 czerwona cebula. Soczewica, rzodkiewki, trochę fasolki mung.5 łyżek kapusty kiszonej. 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek.2 garście różnych kiełków: słonecznika, lucerny.2 ogórki kiszone.Dla smaku dodaj pieprz.
Przygotuj półmisek w którym umieścisz kapustę. Następnie pokrój na drobno cebule i ogórki. Dodaj do półmiska. Do tego dodaj kiełki. Wszystko skrop olejem. Dla smaku możesz dodać pieprz.
Uprawa – kiełki na odchudzanie.
Zacznij od zakupu nasion. Najlepiej jest kupić nasiona w sklepie ogrodniczym. Takie kiełki mają mniej środków chemicznych. Pamiętaj, żeby nie kupować kiełków papryki lub pomidorów. Dlaczego ? Ponieważ kiełki te mają trujące substancje. Kiełki należy hodować w temperaturze około 20 stopni celsjusza.
Posadzić je możesz w słoiku lub na talerzu. Kiełki na odchudzanie należy podlewać dwa razy dziennie. Najlepiej rano i wieczorem. W momencie kiedy ziarenka spęcznieją należy odlać wodę. Podlewać należy do momentu, aż pojawią się pierwsze pędy. Zwróć uwagę, aby ziarna nie były zbyt namoczone, bo mogą po prostu zgnić.Na końcu wystarczy przygotować potrawę i dodać kiełki na odchudzanie.