Przepis na fit batony zbożowe. Są to lekkie i pyszne batony które można jeść w czasie odchudzania. W przeciwieństwie do tradycyjnych batonów. Fit batony zbożowe mają mniej kalorii i tłuszczu. Dostarczają również sporo błonnika. Ziarna i brązowy cukier sprawiają, że poziom cukru we krwi reguluje się. W dodatku fit batony zbożowe mają pyszny smak. Na blogu znajdziesz także: Jogurtowe babeczki bez cukru . Zobacz także inne kuchenne przepisy np. Lody light truskawkowo-bananowe
Składniki fit batony zbożowe.
• 2/3 filiżanki brązowego cukru.
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.¾ filiżanki ziaren słonecznika.Jedna filiżanka rozgniecionych orzeszków ziemnych.200 g suszonych owoców. Dwie szklanki płatków owsianych.3/4 filiżanki rozgniecionych ziaren słonecznika.4 łyżeczki masła. Pół filiżanki miodu.
Zobacz też: inne dietetyczne przepisy na blogu które można jeść w czasie odchudzania np. Sałatka ekspresowa
Przygotowanie fit batony zbożowe.
Przygotuj piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozgnieć orzeszki ziemne jak ? włóż do siatki foliowej małej i uderzaj np. patelnią. Zmieszaj ziarna słonecznika, płatki owsiane, orzeszki ziemne. Włóż do naczynia do pieczenia i opiekaj przez około 10 minut. Cały czas mieszając. Żeby się nie spaliły.Papier do pieczenia spryskaj olejem. I włóż do szklanego naczynia żaroodpornego. Przygotuj rondelek. Włóż do niego masło, sól, cukier brązowy, miód. Mieszaj. I doprowadż do wrzenia. Przypieczone orzeszki i ziarna zmieszaj ze wszystkim w misce. Możesz już wyłączyć piekarnik. Wymieszaj tak, by wszystkie składniki skleiły się ze sobą. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Ugniataj drewnianą łopatką lub łyżką.
Poczekaj 2-3 godziny. Aż ostygnie. Otwórz papier. Przełóż granolę na deskę do krojenia i zdejmij papier. Teraz możesz kroić granolę na desce na kawałki – batony. Owiń batony folią spożywczą. I możesz je przechowywać. Możesz także zabrać do pracy lub na spacer. Smakują wybornie. Z pewnością takie batony. Mogą zastąpić mocno kaloryczne. Tradycyjne batony. Zwłaszcza te z dodatkiem czekolady. Zboża zawarte w batonach zawierają błonnik. Można je jeść jako drugie śniadanie. Fit batony zbożowe możesz zabrać do pracy jako słodką przekąskę.