Kapusta na odchudzanie to bardzo popularne warzywo w czasie odchudzania. Przede wszystkim kapusta na odchudzanie dostarcza organizmowi sporo witaminy C. Oprócz tego kapusta na odchudzanie zawiera sporo potasu. Który pozytywnie wpływa na serce. I układ krwionośny. Kapusta na odchudzanie jest dobra, bo przyspiesza trawienie. Oczyszcza organizm z toksyn. Jedzenie kapusty poprawia wygląd skóry. I włosów.
Posiada również właściwości moczopędne. Jednak w małych ilościach. Co jest istotne. Bo spora ilość soli w diecie. Zatrzymuje wodę w organizmie. I tym samym możemy. Ważyć więcej. Niż faktycznie ważymy.
Natomiast ciekawostką jest fakt, żę kapusta na odchudzanie posiada właściwości cieplne. Które odpowiadają za utrzymywanie ciepła w organizmie. Dzięki potasowi. Krążenie jest lepsze. Przez co człowiek odczuwa ciepło. Wiele osób narzeka na zimne dłonie. A wystarczy jeść kapustę. By ręce były ciepłe.
W 100 gramach kapusta na odchudzanie zawiera 20 kcal.
Dlatego kapusta na odchudzanie jest wskazana. Jednak nie wszystkie potrawy można jeść w czasie diety. Dobrze jest zrezygnować z bigosu na bazie kapusty. Bo oprócz kapusty. Znajduję się w nim tuczące mięso. Chyba, że jest to dietetyczny bigos. O którym pisałem na blogu. We wpisie: Bigos Dukana
Jaka kapusta na odchudzanie ?
Najwięcej wartości odżywczych posiada kapusta z beczki. Najmniej wartości odżywczych zawiera pasteryzowana kapusta. Natomiast w sklepach. Można spotkać dwa rodzaje kaputy. Kiszonej i kwaszonej. Kiszona zawiera kwas mlekowy. Który jest bardzo zdrowy dla organizmu. Natomiast kwaszona nie podiada tego kwasu. Dlatego jeśli będziesz na zakupach. Zawsze wybieraj kiszoną kapustę. Bo ta jest najzdrowsza dla organizmu. Ma najwięcej wartości odżywczych.
Poza tym kapusta posiada również właściwości lecznicze. Popularne jest przykładanie liści kapusty. W miejsca kontuzjowane. Na przykład siniaki. Czy stłuczenia.
I – Wiele osób narzeka, że po kapuście są wzdęcia. Żeby temu zapobiedz wystarczy dodać marchew i kminek do kapusty.
II – Za charakterystyczny zapach kapusty odpowiada siarka. Jednak jest to zupełnie inna siarka. Niż ta w zapałkach. Siarka znajdująca się w kapuście. Dobrze wpływa na wygląd skóry. Włosów i paznokci.
Już Hipokrates uważał, że kapusta ma właściwości lecznicze. Znany podróżnik James Cook. Zabierał w dalekie wyprawy beczki z kapustą. Która była lekarstwem. Na powszechnie panujący szkorbut. Czyli brak witaminy C.
Kapusta jes również wskazana po kuracji antybiotykowej. Kiedy to zaburzona jest mikroflora jelitowa. Oprócz tego kapusta ma również właściwości antynowotworowe. Dodatkowo kapusta jest dobra na kaca. Zwłaszcza sok z kapusty.