Warzywa na odchudzanie

Warzywa na odchudzanie.

Brukselka.

Warzywa na odchudzanie to jedna z najpopularniejszych posiłków w czasie diety. Dziś na blogu prezentuje warzywa na odchudzanie które są zdrowe, lekkie. I co najważniejsze mają baaardzo mało kalorii. W moim osobistym zestawieniu najmniej kalorii ma sałata, bo tylko 13 kcal na 100 g. To naprawdę nie wiele. Teraz już wiadomo dlaczego powszechnie uważa się, że modelki jedzą samą sałatę.

Dla przykładu 100 g chipsów to około 500 kcal ! Zresztą o kaloriach w fast foodach możesz przeczytać we wpisie: Fast food kalorie .Jest różnica, prawda ? Ciekawostką jest fakt, że gdyby przygotować posiłek z 5 tych składników. To taki posiłek miałby mniej niż 150 kalorii. A znalazłoby się w nim: rukola, szparagi,sałata,  brokuły i brukselka.

Oto warzywa na odchudzanie.

1. Rukola.

Zawiera takie witaminy jak: A, C, K. Nie tylko odchudza. Poprawia także sprawność seksualną. Można ją dodawać do potraw jako afrodyzjak. Najwięcej wartości odżywczych ma świeża rukola. Dlatego kupuj zawsze świeżą rukolę.

Dodawaj ją do sałatek. Rukole bez trudu można dostać w wielu sklepach spożywczych. W ostatnich latach rukola stała się popularnym dodatkiem do wielu dań.

Co ciekawe 100 g rukoli to tylko 17 kcal.

2.SZPARAGI. 

Zawierają takie witaminy jak: A, C, E, K, B 6, żelazo. Są cennym źródłem aminokwasów.Poprawiają metabolizm organizmu. Usuwają toksyny i resztki alkoholu z organizmu. Szparagi oczyszczają organizm z toksyn. Chociaż wiele osób nie lubi szparagów. Bo kojarzą im się z dzieciństwem. To obecnie można je podawać na wiele sposobów. I smakiem wcale nie muszą przypominać. Tych z dzieciństwa. Warto jeść szparagi na odchudzanie. Sezon na nie jest dość krótki.

– 100 g szparagów to 20 kcal.

3.Brokuły – warzywa na odchudzanie.

Są cennym źródłem błonnika. O tym jak ważny wpływ na odchudzanie ma ten składnik pisałem we wpisie: Błonnik na odchudzanie zawierają przeciwutleniacze. Mają właściwości antynowotworowe.jedzenie brokuł zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi.

100 g brokuł to 30 kcal.

4.BRUKSELKA.

Podobnie jak brokuły brukselka jest cennym źródłem błonnika, który jest bardzo ważnym składnikiem w czasie odchudzania. Brukselkę w czasie odchudzania podawaj na obiad.

100 g brukselki to 40 kcal.

5.Sałata.

Zawiera takie witaminy jak: B, kwas foliowy, mangan. Zawiera bardzo małą ilość kalorii. Dodawaj sałatę do kanapek i innych potraw. Istnieje wiele odmian sałaty. Więcej znajdziesz w  google .Sałatę do kanapek powinny dodawać szczególnie kobiety. Sałata bogata jest w kwas foliowy. Który trudno jest znaleźć w innych posiłkach. Kwas foliowy jest niezbędny składnikiem, kiedy kobieta jest w ciąży. Trudno jest znależć mikroelement w posiłkach. Dlatego często kobiety decydują się przyjmować kwas foliowy w formie suplementu. Co jest nie potrzebne. Bo wystarczy jeść takie produkty jak sałata. Które zawierają w sobie kwas foliowy. Przypomnę tylko, że składnik ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka.  Dziecka w brzuszku mamy.

• 100 g sałaty to 13 kcal.

W czasie odchudzania dobrze jest dodawać także inne warzywa na odchudzanie. Wszystkie podane przeze mnie warzywa na odchudzanie mają mniej niż 50 kcal na 100 gram. To bardzo mało.

Dlaczego warto jeść warzywa na odchudzanie ?

  1. Mają mało kalorii.
  2. Są zdrowe dla organizmu. Dostarczają wielu cennych witamin i właściwości odżywczych.
  3. Warzywa na odchudzanie są tanie i łatwo dostępne.

Poza tym co raz więcej osób chcę zdrowo jeść. Warzywa na odchudzanie to naturalny sposób na schudnięcie. Najlepiej jeśli takie warzywa pochodzą z uprawy ekologicznej. Co prawda ciężko jest zwykłemu człowiekowi odróżnić na pierwszy rzut oka. Czy dane warzywo pochodzi z uprawy ekologicznej. Czy też nie. Jednak jeśli masz taką możliwość to kupuj jedzenie ekologiczne. Jak widać warto jest jeść warzywa na odchudzanie.

 

  • Facebook