Ryba po grecku Dukana

Ryba po grecku Dukana.

Rybka.

Ryba po grecka Dukana czyli przepis na pyszną rybkę. Można ją jeść w drugiej fazie. Taka ryba ma mało kalorii. I nie zawiera tłuszczu. Bo ryba jest smażona na patelni teflonowej. Bez dodawania oleju. Czas przygotowania posiłki zajmuje około 20 minut. Z własnego doświadczenia wiem, że zanim zaczniesz robić posiłek. Wystaw wcześniej filet z zamrażarki, żeby nabrał temperatury pokojowe. Dobrze jest położyć rybę w misce, żeby woda z lodu mogła do niego spłynąć. Jeśli filet z ryby będzie mocno mokry. To możesz wziąść ręcznik kuchenny. I odsączyć wodę z ryby. Tylko delikatnie, żeby ręcznik nie przykleił się do ryby.

Składniki ryba po grecku Dukana.

• 2 pietruszki.5 filetów mrożonej ryby np. mintaj.4 marchewki. Duży słoiczek koncentratu pomidorowego.Dla smaku przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.3 duże cebule.Mały seler.Pół szklanki wody.Możesz także dodać słodzik.

Przygotowanie ryba po grecku Dukana.

Najpierw umyj warzywa. Następnie je obierz. Pokrój cebulę w plasterki. Przygotuj patelnie teflonową. Rozgrzej ją. Nie dodawaj tłuszczu. Wrzuć na nią warzywa.

Posyp solą. Smaż pod przykryciem. Następnie posól. I dodaj przyprawy do ryby. Przygotuj drugą patelnie. I usmaż na niej rybę. Do patelni z warzywami wlej około ¼ szklanki wody. Niech dalej się duszą warzywa.pod przykryciem. Jak ryba się usmaży to na tej samej patelni podsmaż cebulkę. Teraz przygotuj garnek.

Wstaw do niego warzywa z patelni oraz cebulkę. Przypraw pozostałymi ziołami. Między innymi zielem angielskim, pieprzem itp. Dodaj ¼ szklanki wody. Następnie dodaj koncentrat i słodzik. Na małym ogniu niech wszystko się podusi. Od czasu do czasu mieszaj aby nie przypaliło się i nie przywarło od spodu.

Jeśli uznasz, że ryba po grecku Dukana jest zbyt gęsta to zawsze możesz dodać wodę. Teraz czas na przygotowanie półmiska. Ułóż w nim warzywa później rybę. Po kolei warstwami. Oczywiście warzywa wcześniej muszą być już miękkie. Na górze półmiska muszą znaleźć się warzywa.

Gotową ryba po grecku Dukana możesz ozdobić pietruszką.

Facebook