Pszenica durum

Pszenica durum.

Durum.

Pszenica durum nazywana jest także pszenicą twardą. Łatwo jest ją uprawiać. Ponieważ nie potrzebuje specjalnych warunków do wzrostu. Możną ją uprawiać na suchym terenie. W czasie odchudzania warto wiedzieć co nie co na temat tego ziarna.

Zacznijmy od tego, że produktów z pszenicy durum. Nie powinny jeść osoby uczulone na gluten. Więcej przeczytasz we wpisie: Dieta bezglutenowa .Charakterystyczną cechą mąki durum jest jej twarde bielmo. Dzięki czemu chętnie używa się jej do produkcji makaronu. Produkty z mąki durum poleca się osobą które muszą zregenerować siły po wytężonym wysiłku fizycznym. W Europie pszenica durum często nazywana jest pszenicą makaronową. Bo produkuje się z niej makarony.

Co ciekawe pszenica durum służy do produkcji kus kus. Oprócz tego produkuje się z niej mąke. Która ma więcej błonnika niż mąka pszenna. I bogata jest w białka i węglowodany.

Dlaczego pszenica durum na odchudzanie ?

W czasie odchudzania szczególnie ważne jest, aby produkty miały niski indeks glikemiczny. Mąka z pszenicy durum ma niski indeks. Mało tego w czasie gotowania ten indeks glikemiczny spada jeszcze bardziej. Czyli warto jeść produkty z durum w czasie odchudzania. Taki produktem jest choćby makaron. Dlatego makaron na bazie pszenicy durum najlepiej jest gotować na al dente. Czyli przez około 12 minut. Bo wtedy jego indeks spada z 58 do 34. Czyli prawie o połowę. W czasie odchudzania warto jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym.  Więcej o indeksie wyszukasz w google .Takie produkty dłużej uwalniają cukier zawarty w pożywieniu. Przez co dłużej jesteśmy syci. A tym samym rzadziej zaglądamy do lodówki.

•  Mąka ta ma wiele zalet. Zawiera spore ilości kwasu foliowego. Składnika odżywczego, który szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Dodatkowo zawiera spore ilości luteiny która korzystnie wpływa na pracę wzroku. Warto wspomnieć, że pszenica durum zawiera składnik odżywczy o nazwę semolina. Jest to składnik który ma wpływ na indeks sytości.

Semolina a pszenica durum.

Składnik ten jest bardzo pożyteczny podczas przygotowywania posiłków. Zresztą często podczas zakupów na produktach. Na etykiecie jest napisane, że np. makaron został wyprodukowany z semoliny. Czyli składnika pszenica durum. Produkty na bazie durum wchłaniają mniej wody. Niż produkty spożywcze przygotowane na bazie mąki pszennej. Makaron z pszenicy durum ma piękny żółty kolor.  Sos lepiej trzyma się takiego makaronu.

Poza tym pszenica durum jest wykorzystywana do różnych wypieków.  Ciasta  na jej bazie są bardziej kruche. Przez co lepsze w smaku. Ale tak jak pisałem na początku. Osoby uczulone na gluten lub chorujące na celakie. Nie powinny jeść pszenica durum. Warto wspomnieć, że pszenica durum chętnie dodawana jest do posiłków. W kuchni indyjskiej. W tamtejszej kuchni używa jej się do słodyczy i deserów.