Kurkuma na odchudzanie

Kurkuma na odchudzanie.

Curry.

Kurkuma na odchudzanie nazywana jest również szafranem indyjskim. Jest to przyprawa typowo orientalna. Szczególnie popularna jest w Indiach. Gdzie wchodzi w skład curry.

Kurkuma na odchudzanie jest dobra, bo można ją dodawać. Zarówno do słodkich jak i gorzkich potraw. Posiada mdły smak. Nie jest tak intensywna w smaku jak inne przyprawy.

Ciekawostką jest fakt, że kurkumą. Można również malować jajka. Na święta Wielkanocne. I jest to naturalny barwnik.

Oprócz tego, że kurkuma na odchudzanie jest dobra. To również posiada właściwości antynowotworowe. Na blogu znajdziesz dietę antynowotworową. Zobacz wpis: Dieta dr Budwig  .W tym celu naukowcy. Przeprowadzili nawet badania naukowe. Które potwierdzają. Że kurkuma niszczy komórki antynowotworowe. Takie badania przeprowadzili naukowcy. Z uniwersytetu w Teksasie. Przyprawa ta zawiera polifenole. Czyli składnik antynowotworowy. Kurkuma  na odchudzanie wywodzi się z roślin imbirowatych. Nazywana jest również ostryżem.

Dlaczego kurkuma na odchudzanie ?

Ponieważ przyspiesza trawienie. Poprawia metabolizm. Właśnie te właściwości sprawiają, że warto ją dodawać do posiłków. Oczywiście samej kurkumy nie warto jeść na odchudzanie. A jedynie dodawać ją do posiłków.

Natomiast poniżej przedstawiam profesjonalne. Działanie kurkumy na odchudzanie. związane z biochemią.

•  Kurkumina czyli ten składnik. Który sprawia, że przyprawa posiada ten kolor. Posiada właściwości leptynoodporne. Leptynoodporność bezpośrednio związana jest z tkanką tłuszczową w organizmie. Poza tym kurkumina podnosi adiponektynę. Która z kolei regulują isnulinowość komórek. A te z kolei wychwytują i spalają komórki tłuszczowe. Kurkuma na odchudzanie działa podobnie jak zielona herbata. Osoba która zje tłusty posiłek. I popije zieloną herbatą. W tym przypadku powiemy, że doda kurkumę na odchudzanie. Ma mniejsze szanse na odłożenie się tkanki tłuszczowej. Niż osoba która nie doda kurkumy. Lub nie popije zieloną herbatą. Oczywiście jest to skrajny przypadek. Natomiast jeśli będziesz się odchudzać. I jeść lekkie posiłki. I dodasz do nich kurkuma na odchudzanie. to schudniesz więcej.

Wracając jednak do meritum. Kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów. Czyli komórek tłuszczowych. A z drugiej stronie pomaga ich apoptozie. Czyli samo zniszczeniu. Nie zwykła sprawa. Kurkuma na odchudzanie to świetna przyprawa !

Ile kosztuje kurkuma na odchudzanie ?

Śmieszne pieniądze. Za opakowanie 20 gram przyprawy w sklepie zapłacimy około 2 złote.Czy warto kupić ? Pewnie, że tak. Kurkumę można dodawać do wielu potraw. I z pewnością wzbogaci smak nie jednej potrawy.

Z kurkumą najczęściej można spotkać się w curry. W której skład wchodzi właśnie kurkuma.

Poza tym kurkuma na odchudzanie obniża poziom złego cholesterolu. Do potraw przyprawę tę powinny dodawać osoby z cukrzycą. Ponieważ zapobiega ona rozwojowi cukrzycy II stopnia.

Badania naukowe a kurkuma na odchudzanie.

To że kurkuma na odchudzanie pomaga. Wykazana również w eksperymencie. Który przeprowadzono. Na myszach. Myszy karmione były pożywienie wysokokalorycznym. Część z nich do pożywienia dodawano kurkumę. Natomiast część miała dietę wysokokaloryczną bez przyprawy. W efekcie te myszy które jadły kurkuma na odchudzanie. Wolniej tyły od tych które nie dodawały do swojego jadłospisu kurkumy.

KOLOR.

Swój charakterystyczny kolor. Kurkuma zawdzięcza kurkuminie. Jest to składnik przyprawy. Który nadaję jej charakterystyczny kolor.

W Polsce kurkuma na odchudzanie nie jest tak popularna. Bo jest to typowo orientalna przyprawa. W naszym regionie bardziej popularny jest pieprz, majeranek itp. Czyli tradycyjne przyprawy. Warto wspomnieć, że kurkuma na odchudzanie wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

Nowotwór a przyprawa kurkuma.

Mało tego kurkuma zapobiega przerzutom nowotworu. Anglogeneza to słowo szczególnie ważne w przypadku nowotworu.  Nowotwór żeby się przeniósł w inną część ciała. Potrzebuje naczyń krwionośnoych. Dziękl którym będzie odżywiać. I rozwijać komórki nowotworowe. Zjawisko to w medycynie nsoi nazwę anglogenezy. Natomiast kurkuma dodawana do posiłków. Zapobiega tworzeniu się naczyń krwionośnych. Dzięki temu szanse na wystąpienia przerzutu maleją.

 Spożywanie kurkumy w diecie zapobiega wystąpieniu raka jelita grubego.

Jednak największym problemem leży w tym. Że kurkuma jest kiepsko przyswajana. Ta która dociera do nas. Jako przyprawa w opakowaniach. Traci część swoich właściwości odżywczych. To podobnie jak w przypadku mrożonych warzyw. Najwartościowsze i najlepsze dla organizmu. Są świeże warzywa. Najlepiej pochodzenia ekologicznego. Podobnie jest w przypadku kurkumy. Dlatego cały czas trwają badania naukowe. I wielkie koncerny farmaceutyczne. Chcą sprzedawać kurkumę w postaci lekarstwa. Ale z innym składnikiem. Tak by przyswajalność. Dla organizmu ludzkiego. Była lepsza.

Druga kwestia jest taka. Że kurkuma. Ta która dociera do Europy jest gorszej jakości. Dlatego jeśli chcesz stosować przyprawę w leczeniu. To najlepiej (ale drogo) wybrać się do kraju gdzie kurkuma jest uprawiana.

Inne właściwości lecznicze zawarte w przyprawie.

Natomiast właściwości lecznicze zawarte w kurkumie znane są już od XiX wieku. Przyprawa ta stosowana była w leczeniu niestrawności żołądka. W przypadku chorób nerek.a także innych dolegliwości. Od kilku lat trwają badania naukowe nad stosowaniem ekstraktu z kurkumy. W postaci tabletek w leczeniu Alzheimera. Problem polega jedynie na tym. Że kurkuma rozpuszcza się jedynie w alkoholu lub tłuszczach. A nie w wodzie. Bez wątpienia kurkuma na odchudzanie to świetna przyprawa.