Gołąbki Dukana

Gołąbki Dukana

Gołąbki.

Przepis na gołąbki Dukana. Pyszny i dietetyczny posiłek. Który można jeść nie tylko w czasie odchudzania. Ale również ugotować na obiad dla całej rodziny.

Składniki gołąbki Dukana.

• Jedna nieduża kapusta biała. 200 gram wołowiny. Pół kilo pieczarek. Pół kilo zmielonej piersi kurczaka lub indyka. 2 cebule.1,5 kostki rosołowej wołowej. Ale takiej o niższej zawartości tłuszczu.Dla smaku sól i pieprz.

Do sosu będziesz potrzebować.

Pół litra wody.1/4 kostki rosołowej wołowej lub warzywnej. O niższej zawartości tłuszczu.Pół cebuli startej.2 łyżki skrobi kukurydzianej. Pomidory krojone z puszki.4-5 goździków. 3/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu.Starty ząbek czosnku. Dla smaku możesz też dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Możesz ale nie musisz.

Przygotowanie gołąbki Dukana.

Najpierw podgotuj kapustę. Całą w dużym garnku. Podczas gotowania wyciągnij liście. Następnie pokrój cebulę w kostkę. Obierz pieczarki i pokrój je na drobno. Przygotuj cebule. Umyj i obierz ją. Przygotuj patelnie teflonową. Nie używaj tłuszczu. Wrzuć cebulę i zacznij dusić. Dodaj do tego pieczarki.

Następnie wymieszaj pieczarki, cebule i mięso. Te liści które nie nadają się do zawijania to wyłóż nimi środek garnka. Zetnij zgrubienia z kapusty –liści. Nikt nie chce przecież jeść gołąbki ze zgrubionymi liśćmi. Następnie ułóż farsz na liściu. I zawijaj je. Ułoż je w garnku. Na górze połóż liście kapusty. Przygotuj 3 szklanki wrzątku. W których rozpuścisz 1,5 kostki rosołowej. Dodaj rozpuszczoną kostkę do garnka z gołąbkami. I tak gotuj od 60 do 90 minut. Do czasu aż kapusta będzie miękka.

Sos – gołąbki Dukana.

Otwórz puszkę z pomidorami. Użyj blendera i wymieszaj w nim pomidory. Następnie wlej wodę. I tak gotuj przez kilka minut. Na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki poza mlekiem i skrobią. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Teraz czas na skrobię, którą wymieszaj z woda. Wlej ją do sosu. I pogotuj. Wyłącz gaz. Następnie wlej mleko i wszystko ładnie wymieszaj.

UWAGA moi drodzy !

Dwie wskazówki. A mianowicie. Jeśli sos będzie za kwaśny to dodajcie słodziku. Zresztą niektórzy lubią słodko-kwaśny smak sosu do gołąbków. I druga wskazówka. Jak sos będzie za rzadki to dodajcie do niego więcej skrobi. Mam nadzieje, że gołąbki Dukana będą Wam smakować.

Facebook