Dieta strefowa

Dieta strefowa.

Strefy żywienia.

Dieta strefowa została opracowana przez dr Barry Spears. Nazywana jest też dietą Zone.Stosują ją wiele amerykańskich gwiazd. Według autorki diety podstawą jest utrzymywanie na właściwym poziomie insuliny.

Dieta strefowa jest szczególnie polecany osobom z podwyższonym poziomem insuliny, chorującym na cukrzyce typu II. Kuracji nie powinny stosować osoby cierpiące na artretyzm i chorujące na nerki.

Dieta strefowa wyróżnia trzy rodzaje stref.

•  30 % białka.

•  30% tłuszcze.

•  40% węglowodany.

Taki powinien być skład procentowy posiłku dla diety strefowej.

Dieta strefowa zakłada spożywanie posiłków o określonych godzinach. Śniadanie należy zjeść w ciągu godziny od pobudki. Następne posiłki należy spożywać w 5 h odstępach czasowych.

Ostatnią zasadą jest przestrzeganie dziennej dawki kalorii, która wynosi 1700 kcal.

Dieta strefowa co należy jeść ?

•  Białka: jajka, owoce morza, ryby, chudy ser.

•  Tłuszcze: śmietana, oliwa z oliwek, lekkie śmietany, avokoado, orzechy.

•  Węglowodany: truskawki, czereśnie, cytrusy, kiwi.

Czego nie wolno jeść dieta strefowa ?

•  Pić kawy, alkoholu, spożywać słodycze.

Zasady diet strefowa.

Dieta strefowa podzielona jest na 11 cegiełek. Te składniki to wartości odżywcze, które spożywamy każdego dnia.

Przykładowy plan cegiełek – dieta strefowa.

Śniadanie: 3 cegiełki, II śniadanie: 2 cegiełki, obiad: 3 cegiełki, podwieczorek: 1 cegiełka, kolacja: 2 cegiełki.

Ogólnie dieta strefowa jest świetnie ułożona, bo zakłada dwa rodzaje chudnięcia szybsze i wolniejsze. To Ty decydujesz jakie produkty wybierasz i czy chcesz chudnąć szybciej czy wolniej.

Z czego składa się cegiełka – dieta strefowa ?

W skład cegiełki wchodzi: 1 porcja tłuszczu nazwana 1 T, 1 porcja białka 1 B i 1 porcja węglowodanów 1 W.

Dieta strefowa – zone jadłospis na 7 dni.

  1. Dzień-dieta strefowa.

Śniadanie: francuskie tosty: obtocz w 2 jajkach 2 tosty pełnoziarniste. Na jeden połóż plaster żółtego sera. Natomiast drugi posmaruj najpierw masłem później miodem. Oba tosty przyłóż do siebie.

II śniadanie: przygotuj 3 wafle ryżowe posmaruj je awokado i dodaj plasterek wędzonej polędwicy na każdy wafel.

Obiad: Sałatka, łosoś. Sałatka z: 1 pomidora, 100 g szpinaku, 2 orzechy włoskie. Łosoś upiecz w folii. Wcześniej skrop go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Przekąska: 100 g tofu z czerwoną papryka – pokrój w kostkę i dodaj łyżkę ketchupu i pół łyżki oliwy z oliwek.

Kolacja: serek wiejski w wersji light z posiekanymi 4 orzechami pistacjowymi i jedną mandarynką pokrojoną na małe kawałki.

2. Dzień – dieta strefowa.

Śniadanie: mandarynka, 2 jajka ugotowane na miękko, 2 parówki cielęce usmażone na 1 łyżce oliwy,  kromka chleba razowego.

II śniadanie:1 owoc, 1 łyżeczka serka kremowego i 1 plasterek wędliny drobiowej.

Obiad: sałatka warzywna plus schab.

Sałatka: 1 pomidor, sałata, ogórek, zielona papryka, jabłko, czerwona papryka.

Schab: 100 g mięsa piecz w folii w temperaturze około 200 stopni przez 30 minut. Mięso przed pieczeniem natrzyj majerankiem, solą, łyżeczka oliwy z oliwek, pieprzem.

Podwieczorek: tuńczyk 100 g w sosie własnym plus 5 oliwek plus 1 łyżka majonezu, wszystko wymieszaj ze sobą. Do tego 2 wafle ryżowe z pomidorem.

Kolacja: plaster białego sera twarogu plus kiełki rzodkiewki i 2 orzechy włoskie zmielone.

3. Dzień – dieta strefowa.

Śniadanie: jajecznica na szynce. Jajecznice przygotuj z 2 jajek, smaż na patelni na 2 łyżeczkach masła. Dodaj pokrojoną paprykę, gotowaną szynkę wieprzową, pomidora.  Dla smaku dodaj pieprz i sół. Do tego dodaj: 1 kromkę chleba razowego.

II śniadanie: pół kajzerki plus 30 g sera feta light. Bułkę posmaruj łyżka majonezu typu light i dodaj 50 g mieszanych kiełków.

Obiad: filet z dorsz pieczony w folii. Filet natrzyj swoimi ulubionymi przyprawami i 1 łyżeczką oliwy. Po upieczeniu skrop filet sokiem z cytryny. Do tego dodaj szklankę ugotowanej fasolki plus 2 ziemniaki ugotowane. Do ziemniaków i fasolki możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek.

Podwieczorek: Drobiowa sałatka: ugotuj 100 g piersi z indyka. Pokrój na drobno jabłko, pomidor plus mięso z indyka. Do tego dodaj: łyżkę oliwy z oliwek plus 5 oliwek i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę połóż na pół główki sałaty. Natomiast jeśli chcesz uzyskać półsłodki smak mięsa to dodaj do tego wszystkiego łyżkę sparzonych rodzynek.

Kolacja: 1 plaster chudego sera twarogu plus pokrojone w kostkę pomidory, ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj ze sobą i dodaj dla smaku: ocet winny, łyżkę bazylii, pół łyżki oliwy z oliwek.

Dieta strefowa jadłospis 4 Dzień.

Śniadanie: 1 brzoskwinia, kromka chałki, 2 plasterki chudego sera białego, 3 łyżeczki masła.

II śniadanie: 1 kromka chleba razowego, plasterek wędliny drobiowej, 1 łyżeczka masła.

Obiad: wołowina duszona. Dieta strefowa – przepis.

Przygotuj patelnie, dodaj do niej 3 łyżeczki oliwy i 1 cebulę drobno pokrojona. Dodaj 2 ugotowane ziemniaki w plastrach, małą cukinie, 250 g pieczarek pokrojonych i polędwice wołową pokrojoną w plasterki. Po kilku minutach smażenia przypraw danie sola, majerankiem i pieprzem. Przez kolejne 3 minuty duś, dla lepszego smaku dodaj 1 łyżkę ketchupu.

Podwieczorek: jajko, sałatka. Sałatka: pół łyżki oliwy, pół główki sałaty, ocet winny (możesz, ale nie musisz dodawać). Jajko ugotuj na twardo i dodaj do niego pół pomidora pokrojonego w kostkę.

Kolacja: Papryka nadziewana. Dieta strefowa – przepis.

Pół szklanki cielęciny mielonej, pół szklanki czerwonej fasoli z puszki, mięso duś na 2 łyżeczkach oliwy. Dla smaku możesz je przyprawić pieprzem, sola i swoimi ulubionymi przyprawami. Po tym jak mięso ostygnie to dodaj 2 białka jaj. Zieloną paprykę upiecz w piekarniku. Po upieczeniu odetnij górę – kapelusz, usuń nasiona i włóż wcześniej przygotowany farsz – mięso. Następnie podpiecz paprykę na łyżeczce oliwy (prze krótką chwilę). Na koniec dodaj 3 łyżeczki ketchupu.

Dieta strefowa jadłospis 5. Dzień.

Śniadanie: 3 wafle ryżowe posmaruj awokado, 3 plasterki chudej polędwicy.

II śniadanie: pół chleba typu pita, 1 łyżeczka majonezu, 150 g sera typu feta light.

Obiad: Meksykańskie tofu na ostro. Dieta strefowa przepis na obiad.

Przygotuj garnek z 3 łyżeczkami oliwy, usmaż w nim cebulę z ząbkiem czosnku. Do tego dodaj pomidor albo świeży albo z puszki i odrobinę chilli. Wszystko gotuj i mieszaj przez około 8 minut. W czasie gotowania możesz dodać trochę wody. Na końcu dodaj 250 g tofu pokrojonego w kostkę z 2 łyżkami czerwonej fasoli z puszki.

Podwieczorek: mały jogurt naturalny 0 5 tłuszczu, 6 orzeszków ziemnych.

Kolacja: sałatka z kurczakiem. Sałatka: ogórek, cukinia, pół szklanki ananasa z puszki do tego dodaj kurczaka ugotowanego (100 g). całość polej dresingiem: 3 łyżeczki oliwy, sok z cytryny, trochę pieprzu białego, łyżeczka natki, 3 łyżeczki cukru brązowego, 1 łyżeczka wody.

6. Dzień – dieta strefowa.

Śniadanie: 1 kajzerka, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki masła, 4 pistacje, 200 g serka wiejskiego light.

II śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego typu wasa, garść kiełków rzodkiewki, 2 łyżki serka kremowego, 2 plasterki wędliny drobiowej.

Obiad: jajka sadzone z brokułami,. Ugotuj 250 g brokułów i 2 ziemniaki, ziemniaki podsmaż na łyżeczce oliwy. Jajka 3 sztuki usmaż na 3 łyżeczkach oliwy. Oprócz tego pół szklanki kefiru 0 % tłuszczu.

Podwieczorek: tuńczyk z kukurydzą. Pół szklanki kukurydzy wymieszaj z 100 g tuńczyka w sosie własnym. Dla smaku dodaj pieprz, sól i łyżkę majonezu.

Kolacja: pół kromki chleba pszennego posmaruj masłem i dodaj plasterek pomidora plus plasterek żółtego sera.

Dieta strefowa jadłospis  7. Dzień.

Śniadanie: 2 tosty pełnoziarniste z plasterkiem chudego białego sera i łyżką majonezu, pomidorem, 2 plasterkami chudej wędliny drobiowej.

II śniadanie:3 migdały, ¾ szklanki mleka 2 % tłuszczu.

Obiad: sałata, polędwica.

Sałata: sałata, 2 łyżeczki oliwy, łyżka rodzynek. Polędwicę usmaż na patelni z cebulą. Polędwicę możesz natrzeć przyprawami, smaż na łyżce oliwy.

Podwieczorek: pstrąg, sałatka. Sałatka: ogórek, 2 łyżki majonezu light, pół szklanki kukurydzy, papryka, 2 orzechy włoskie, pół szklanki groszku.

Pstrąg: 100 g wędzonego. Wszystkie składniki pokrój na małe części i wymieszaj ze sobą.  Dla smaku możesz dodać ocet winny, pieprz, sól.

Kolacja: wątróbka z jabłkiem. 3 sztuki wątróbki drobiowej usmaż na łyżeczcze oliwy dodaj do tego pół jabłka i cebulę pokrojoną w plastry.

Dieta strefowa to z pewnością ciekawy pomysł na odchudzanie.

Facebook