Dieta niskoresztkowa

Dieta niskoresztkowaDieta niskoresztkowa jest to dieta o niskiej zawartości błonnika. Teoretycznie dieta niskoresztkowa nie jest dietą odchudzająca. Ale jest dietą leczniczą. Która pomaga przy schorzeniach jelit. Tak naprawdę dieta niskoresztkowa przyda się każdemu z nas. Bo praktycznie każdy z nas prędzej czy później trafi do szpitala na jakiś zabieg lub operacje. Wtedy właśnie po zabiegu będzie trzeba stosować dietę niskoresztkową. Osobiście bardzo często spotykam się, że lekarze zalecają stosowanie diety niskoresztkowej pacjentom po wycięciu wyrostka robaczkowa. Lub po zabiegu przepukliny. Oba zabiegi są bardzo nie przyjemny. I w dodatku bardzo bolesne. Chyba każdy pacjent kto przeszedł takie zabiegi wie. Że po tych zabiegach każda czynność nawet oddychania to ból. Dlatego tak wazne jest stosowanie diety niskoresztkowej by nie obarczać układu trawiennego zbyt mocno.

Dieta niskoresztkowa.

Dieta niskoresztkowa jest bardzo często stosowana u osób które są po zabiegach operacyjnych. Według mnie dieta niskoresztkowa to świetna przerwa w czasie odchudzania. Dieta niskoresztkowa powinny stosować osoby które już się odchudzają. I schudły wiele kilogramów. Jednak waga stoi i dalej nie mogą schudnąc. Większość diet odchudzający zawiera sporo błonnika. Natomiast dieta niskoresztkowa to czas przerwy w czasie odchudzanie. Ale co warto podkreślić przerwa w odchudzaniu w przypadku diety niskoresztkowej. Nie oznacza, że w tym czasie przytyjemy. Bo dieta niskoresztkowa zawiera wiele zdrowych i smacznych produktów spożywczych.

Zwykłe odzywianie człowieka powinno dostarczać od 25 do 40 gram błonnika dziennie. z różnych pokarmów. Natomiast dieta niskoresztkowa dostarcza maksymalnie do 10 gram błonnika dziennie. Jak widać dieta niskoresztkowa to dieta o niskiej zawartości błonnika.

Dieta niskoresztkowa co można jeść

Z produktów mlecznych można jeść chude sery twarogowe. Mleko o niskiej zawartości tłuszczu.
Z tłuszczy można jeść. Oliwa z oliwek. Masło. Olej rzepakowy. Olej słonecznikowy.
Ze slodyczy można jeść miód. Galaretki. Herbatniki. Kisiel. Chrupki. Budyń. Dżem.
Oprócz tego w diecie niskoresztkowej można jesć jajka na miękko.
Z warzyw można jeść. Koperek. Marchew. Pomidor. Szpinak. Warzywa gotowane. Zielona sałata.
Pieczywo. Bułki pszenne. Czerstwe pieczywo. Sucharki. Pić można herbate.
Z owoców można jeść. Banany. Morele. Jabłka. Owoce jagodowe.
Z ryb. Można jeść chude ryby. Takie jak. Sandacz. Leszcz. Dorsz. Szczupak. Pstrąg.
Można również jeść kasze manna. I makaron w niitkach.
Do posiłków można dodać przyprawy. Takie jak. Wegeta.koper. Cynamon. Troszkę soli, ale nie za dużo.Z mięsa dieta niskoresztkowa pozwala jeść. Indyka. Cięlecine. Wołowine. Chudą szynkę. Kurczaka bez skóry.

Dieta niskoresztkowa dla kogo jest przeznaczona ?

  1. Osoby które cierpią na zapalenie jelit.
  2. osoby które cierpią na chorobę Leśniowskiego-Crohna.
  3. osoby cierpiące na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
  4. osoby po zabiegach operacyjnych.
  5. osoby które idą na badania jelita grubego czyli kolonoskopie.
  6. osoby które często mają biegunki.

Dieta niskoresztkowa pownna zawierać warzywa i owoce bez pestek. I bez skórek.
Dieta niskoresztkowa to dieta o wysokiej zawartości kalori. Dzienna dawka kalori w diecie niskoresztkowej wynosi nawet do 3000 kcal na dzień.
Jak można przygotowywac posiłki w diecie niskoresztkowej ?
W diecie niskoresztkowej potrawy można przygotowywać na parze. Można je gotować. Można je dusić. I można piec potrawy w foli.Natomiast dieta niskoresztkowa nie pozwala na smażenie potraw. Potrawy można gotować. Jednak należy pamiętać, aby gotować potrawy do pełnej miękkości. Czyli nie można gotować na pół miękko i pół twardi tak zwane aldente.
W czasie trwania kuracji nie można pić alkoholu. Trzeba też zrezygnować z ostrych przypraw. Należy też zrezygnować z owoców zawierających pestki.

Dieta niskoresztkowa przykładowy jadłospis na jeden dzień.

Śniadanie. Do picia herbata ziołowa. 2 kromki jasnego pieczywa. Posmarowane pastą z koperka i jajka. Do tego surówka z pomidora i ogórka. Jednak należy je wcześniej obrać ze skórki. By nie podraźniały jelita w czasie trawienia. Całość surówki można skroplić sokiem z cytryny. I przyprawić ziołami dla smaku. Ziołami tymi które można jeść w diecie niskoresztkowej.

II śniadanie. Mus z jabłka i banana. Dla smaku można dodać cynamon. Do tego wymieszaj jogurt naturalny z dwoma łyżeczkami płatków.

Obiad. Na obiad. Mięso pieczone w foli. Na przykład cielęcina. Do cięlęciny dodaj zioła prowansalskie. Do tego gotowane ziemniaki puree. I jedna marchewka gotowana. Oprócz tego sałatka z zielonej sałaty z dodatkiem soku z cytryny. I oliwy z oliwek.

Podwieczorek. Szklanka kaka. Kakao na nisko tłuszczowym mleku. I do tego mały kawałek ciasta drożdżowego.

Kolacja. Na kolacje ryba na parze. Na przykład dorsz.rybe możesz przygotować z rozmarynem i cytryną. Do tego groszek zielony i biały ryż ugotowany.

Takie menu mimo, że jest to dieta niskoresztkowa. Może stosować każda osoba która chce się odchudzać. Posiłki tu przedstawione są dietetyczne i lekkie. A przede wszystkim zdrowe.

Dieta niskoresztkowa czego nie można jeść

Nie można jeść kasz gruboziarnistych.
Tłustych ryb. Takich jak halibut. Konserwy rybne. Węgorz. Makrela. Śledź.
Nie można jeść smażonych jajek. Nie można jeść fast foodów chipsów, hot-dogi itp.
Z pieczywa nie można jeść pieczywa razowego. I chleba żytnego.
Nie można jeść grubych makaronów. Nie można pić napojów gazowanych.
Z produktów mlecznych nie można jeść śmietany. Tłustych serów. Sera typu feta. Nie można pić tłustego mleka. Dieta niskoresztkowa nie pozwala pić alkoholu i kawy.
Oprócz tego w diecie należy unikać złych tłuszczy. Takich jak. Smalec margaryny. Czy słonina. Trzeba zrezygnować z tłustych potraw. Zup zasmażanych. I zup tłustych na przykład na tłustej śmietanie. Dieta niskoresztkowa nie może zawierac ostrych przypraw. Bo ostre przyprawy podrażniają błonę jelita. Czyli w diecie niskoresztkowej należy zrzezygnować z pieprzu. Chili. Czosnku. Musztardy.Nie można jeść warzyw strączkowych. W diecie niskoresztkowej należy zrzezygnować z wielu słodyczy. Ciast. Czekolad. Tortów. Dieta niskoresztkowa nie może zawierać tłustego mięsa. Takie mięso jest nie tylko nie zdrowe. Ale również cięzko strawne. A więc należy zrezygnować z podrobów. Boczku. Wieprzowiny. Kaszanki. Gęsi. Pasztetów wszelkich. Baraniny.
Jeśli chodzi o owoce. To należy zrezygnować z winogron. Gruszek. Figi. Czeresni.
W diecie również nie mogą się znaleźć orzechy. Pestki dyni, słonecznik. Sezam. Czy migdały które również podrażniają jelita.

  • Jak rozpoznać że chorujemy na jelita ?

Jednym z podstawowych objawów chorych jelit są biegunki. Biegunki powstają ponieważ flora bakteryjna w jelitach jest zaburzona. Biegunki są bardzo niebezpieczne dla organizmu. Bo w trakcie ich trwania człowiek traci wiele wartości odżywczych. Takich jak choćby wapń. Zaburzona zostaje również równowaga wodno-elektrolitowa. Dlatego zwłaszcza na początku dieta niskoresztkowa powinna dostarczać człowiekowi sporo białka.

Składniki odżywcze w diecie niskoresztkowej powinny się kształtować na następującym poziomie:

  • białko sporo białka 80-120 gram/dzień.
  • Tłuszcze jak najmniej 50-70 gram/dzień.
  • dzienna dawka kalorii od 2000 do 3000 kcal.

Dieta niskoresztkowa powinna składać się z 4 do 5 posiłków w ciągu dnia. Tak wiele posiłków nie jest wcale przypadkowe. Chodzi o to by nie obciążać zbytnio układu trawiennego.
Bardzo częstą praktyką w diecie niskoresztkowej. Zanim zacznie się stosować diete. Lub w celu złagodzenie objawów choroby związanych z jelitami. Stosuje się na samym początku dietę lekką. Z dużą przewagą płynów. Taki model odżywiania jest stosowany przez pierwsze dni nawet do tygodnia czasu.

Dieta niskoresztkowa

W tym czasie pije się sok z czarnych jagód. Do jedzenia można jeść puree z marchewek. Oraz można pić słabą herbatę. Jeżeli w tym czasie silne biegunki ustąpią. Oraz zmniejszy się podrażnienie błon jelita. To można wprowadzać kolejne produkty spożywcze. Ale ostroźnie i stopniowo. Można wprowadzić puree z ziemniaków. Gotowane delikatne mięso z drobiu i ryb. Natomiast gdy objawy biegunki będą mniejsze. Wtedy na samym końcu można podawać owoce i warzywa ale GOTOWANE.

Dieta niskoresztkowa jako przerwa w odchudzaniu.

Dieta niskoresztkowa jest dobra jako przerwa w diecie odchudzające. z Reguły większość diet na odchudzanie zawiera sporo błonnika. Bo błonnik przyspiesza trawienie. Poprawia przemiane materi. Co w konsekwencji przyspiesza proces odchudzania. Jednak wiele osób męczy organizm. I stosuje odchudzanie raz za razem. Najpierw jedna dieta na odchudzanie. Później kolejna dieta na odchudzanie. W ten sposób dochodzi do podraźnienia jelit. O czym wiele osób nawet nie wie. W diecie i odchudzaniu jest tak samo jak w życiu. Nadmiar jest szkodliwy. Więc stosowanie zbyt dużej ilości błonnika w diecie jest szkodliwy. I podrażnia błony jelita. Bardzo dobrze jest stosować diete niskoresztkową jako przerwe w czasie takich diet jak dieta owocowa, dieta warzywana itp. Z reguły większość warzyw i owoców zawiera sporo błonnika. Diety warzywne. Czy też diety owocowe to diety o wysokiej zawartości błonnika.

Lepiej jest stosować jedną dietę na odchudzanie. A później zrobić sobie przewrę. Dać odpocząć organizmowi. I ustabilizować przemiane materii. I wlaśnie dieta niskoresztkowa jako dieta o niskiej zawartości błonnika jest świetną dietą w przerwie odchudzania. Z całej listy produktów które podałem. Warto jest wybrac te produkty które są dietetyczne.

Dieta niskoresztkowa przeciwwskazania

Oczywiście informacje zawarte na blogu mają charakter subiektywny. I wyrażają opinie autora bloga. Jednak zawsze dokładam starań by informacje na temat diety. Były jak najbardziej rzetelne i prawdziwe. Jednak dieta niskoresztkowa nie jest dla każdego. Diety nie powinny stosować kobiety w ciązy. Kobiety karmiące dzieci. Dieta niskoresztkowa nie jest przeznaczona dla dzieci i młodziezy.

Przed stosowaniem diety niskoresztkowej z lekarzem skonsultować powinny się osoby cierpiące na cukrzyce.

Diety niskoresztkowej nie powinny stosować osoby które mają problemy z zaparciami. Dieta niskoresztkowa charakteryzuje się małą ilością błonnika. Błonnik to składnik odżywczy który przyspiesza proces trawienia. I poprawia wypróżnianie. Dlatego dieta niskoresztkowa u osób z zaparciami może jedynie nasilić problem zaparć.

Choroby związane z jelitami to bardzo wrażliwa sprawa. Więc zawsze trzeba się konsultować z lekarzem w celu odpowiedniego leczenia. Poza tym dieta niskoresztkowa może być stosowana jako uzupełnienie leczenia medycznego. Na blogu znajdziesz też inne diety w leczeniu jelit i chorób związanych z jelitami. Zobacz takie wpisy jak: Dieta gaps albo Odchudzanie osób z zespołem jelita draźliwego Zobacz też: Dieta fodmap czy też Dieta scd Natomiast osoby całkowicie zdrowe mogą stosować dietę niskoresztkową jako odmiane dla zwykłych diet odchudzających.