Delicje Dukana

Delicje Dukana

Delicje Dukana czyli słodkie ciasteczka, które można jeść w czasie odchudzania. Możesz je także zabrać w podróż. Jest to idealny przepis na słodki smakołyk w czasie podróży. Jest to przepis na 16 ciasteczek.

Składniki delicje Dukana.

Ciasto.

•  Jedno białko. Trzy krople aromatu pomarańczowego. Jedno jajko. 2 łyżki skrobii kukurydzianej. Dwie łyżki mleka nisko tłuszczowego. Najlepiej tego 0,5 %. Jedna łyżka mąki otrębowej. Dwie łyżki mleka odtłuszczonego w proszku. Dwie łyżki słodzika do pieczenia.

Galaretka.

Trzy tabletki słodziku. Szklanka wody.2 torebki dobrej herbaty owocowej. Dwie łyżeczki żelatyny.

Polewa czekoladowa.

Będziesz potrzebować: trzy łyżki słodziku w płynie. Jedno żółtko. Trzy krople aromatu pomarańczowego. Dwie łyżeczki odtłuszczonego kaka. 20 łyżek mleka w proszku. Ale odtłuszczonego. 10 łyżek mleka nisko tłuszczowego. Najlepiej 0,5 % tłuszczu.

Przygotowanie delicje Dukana.

Biszkopcik. Przygotuj piekarnik. Nastaw go do temperatury 180 stopni.  Następnie ubij białko. Słodzik i żółtko wymieszaj ze sobą. Mocno aż nabierze białego koloru. Później dodaj do tego skrobie, mąkę otrębową i mleko w proszku. Musi powstać gęsta masa. Do tego dodaj mleko w płynie. I jedną łyżkę ubitych białek. Teraz czas wszystko ze sobą wymieszać blenderem. Całą masę wymieszaj z pozostałymi białkami. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóź ją papierem do pieczenia. I tera masę nakładaj na łyżeczkę. I dopiero na blachę. One i tak urosną w czasie pieczenia. Wystarczy je piec przez około 10 minut. Jak będą rumiane z góry to można je wyciągnąć.

Galaretka. Przygotuj szklankę. Zagotuj wodę. I zaparz herbatę owocową. Wyciągnij torebkę. A następnie w szklance rozpuść żelatynę. Do tego dodaj słodzik. Poczekaj aż wystygnie. Przygotuj slikonową brytfankę. I wlej do niej galaretkę. UWAGA ! zwróć uwagę czy brytfanka jest wystarczająco duża. Galaretka powinna być w niej na grubość około 3 mm. Z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy brytfanką o średnicy około 20 centymetrów. Potem zostaw galaretkę, aż żeby zgęstniała.

Masa czekoladowa. Teraz czas, żeby wymieszać wszystkie składniki. Na jedną masę. Masa czekoladowa powinna mieć konsystencje lekko miękkiego mleka. Żeby taką  masę uzyskać możesz ewentualnie dolać jeszcze troszeczkę mleka.

Zakończenie delicje Dukana.

Na biszkopciki nałóż masę. Ale pamiętaj, żeby kłaść ją na wystudzoną stronę. I dopiero na nią dać galaretkę. Przy okazji zobacz wpis: Galaretka Dukana .Jednak jak uzyskać małą galaretkę, żeby przykryła delicje Dukana. Wystarczy że w tym celu użyjesz kieliszka do wódki. Jako foremki do wycinania galaretki. I na górę galaretki dodaj masę czekoladową. Teraz wystarczy zostawić delicje Dukana na dwie godziny, żeby ostygły i ładnie przeszły smakiem.

 

 

Facebook