Bigos Dukana

Bigos Dukana.

Bigos.

Bigos Dukana czyli dietetyczny przysmak który można jeść bez obaw o przytycie. Praktycznie każdy z nas uwielbia smak bigosu. Oczywiście najsmaczniejszy jest ten przygotowywany przez nasze mamy i babcie. No dobra i żony też. Jednak czy bigos jest dobry na odchudzanie. czy można go jeść w czasie odchudzanie. jeśli jest to bigos Dukana czyli dietetyczny przysmak to jak najbardziej. Ma malutko kalorii. I nie tuczy.

Składniki bigos Dukana.

•   Koncentrat pomidorowy.Suszone grzyby. Kabanosy drobiowy. Są najlepsze. Niektórzy dają kiełbasę drobiowa. Ale z własnego doświadczenia wiem. Że najlepiej smakuje kabanos w bigosie.Pół kilograma kiszonej kapusty. Tylko żeby nie lało się z niej mocno. Sok z kapusty wtedy nada lepszy smak bigosowi. Dla smaku pieprz i sól.

I oczywiście całość trzeba gotować na malutkim ogniu. To informacja dla tych którzy będą bigos Dukana przygotowywać po raz pierwszy.

Przygotowanie bigos Dukana.

Zaczynamy od pokrojenia na drobno grzybów. Nastepnie zalewamy je wodą. Ale nie wielką ilością wody. I teraz niech grzybki się wystarczająco namoczą. Najlepiej tak na kwadrans. I teraz pozostaje kwetsia kapusty. Z kapustą jest różnie. To zależy jaką dostaniesz. Ale niektóre są naprawdę mocno kwaśne. Dlatego jak dostaniesz mocno kwaśną kapustę to dodaj do niej wodę i zagotuj. Wylej wodę. I znów zalej wodę na nowo. Tym razem dodaj tyle wody, żeby tylko przykryć nią kapustę. Moja babcie mówiła, że mocno kiszoną kapustę trzeba odkisić.

Gotuj kapustę na małym ogniu przez około godzinę i kwadrans. Co jakiś czas dolewaj wodę, żeby kapusta nie spaliła się. Dobrze jest mieszać kapustę od czasu do czasu. Tak by nie spaliła się i nie przywarła od spodu.

Póżniej trzeba odchudzić kabanosy. Czyli gotować je tak by tłuszcz z nich wypłynął. Następnie kto jak woli mięso do bigosu. Niektórzy je smażą inni gotują.

Teraz dodaj kabansoy do garnka z kapusta. Wszystko możesz przyprawić pieprzem i solą dla smaku. I niech się gotuje jeszcze.

 

Facebook