Barszcz i bigos mniej kaloryczny

Barszcz i bigos mniej kaloryczny.

Barszcz.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu i bigosu. Obie te potrawy z reguły są tłuste i kaloryczne. W takim razie co należy zrobić, aby barszcz i bigos mniej kaloryczny. Zobacz także wpis:  Kalendarz tycia

Sposoby na barszcz i bigos mniej kaloryczny.

Do bigosu dodaj chude mięso zamiast kiełbasy czy smażonej wieprzowiny.  Dzięki temu będzie mniej kaloryczny oraz będzie lżej strawny. Bigos na chudym mięsie zawiera mniej kalorii niż na wieprzowinie. Do bigosu dobrze dodać koncentrat pomidorowy bez cukru. Taki koncentrat wskazany jest także w diecie Dukana. Na rynku jest tylko jeden ketchup bez cukru. Natomiast jeśli nie możesz dostać w swoim sklepie ketchupu bez cukru. To zobacz na wpis: Ketchup Dukana  .Gdzie podałem przepis na ketchup bez cukru. Kolejną praktyczną wskazówką na dietetyczny bigos. Jest podsmażanie bigosu na patelni teflonowej. Dzięki temu nie będziesz musiała dodawać tłuszczu.

Najważniejsze zasady barszcz i bigos mniej kaloryczny:

– Zastąp wieprzowinę “chudym mięsem”. Chudę mięso ma mniej tłuszczu i kalorii.

– Przygotuj posiłki wcześniej. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej przygotować posiłki wcześniej. Jak robimy bigos czy barszcz na ostatnią chwilę. To zwykle w pośpiechu. Dodamy za dużo soli, a to przypraw itp. Zresztą barszcz i bigos jest smaczniejszy jak przestygnie.I dojdzie do siebie. Niż świeży.

– Do bigosu użyj ketchupu bez cukru. Taki ketchup możesz kupić w sklepie. Niestety ale istnieje tylko jedzenie rodzaj ketchupu bez cukru. Lub możesz sama przygotować ketchup w domu. Przepis na ketchup podawałem we wpisie: Ketchup Dukana

– Podsmażaj bigos na patelni teflonowej. Wtedy nie musisz dodawać do niego tłuszczu.

Kaloryczność barszczu czy rosołu zależy od tego na czym je ugotujesz. W tej sytuacji lepiej jest przygotować zupy na mięsie drobiowym niż na mięsie wołowym. Mięso drobiowe ma mniej kalorii. I zawiera mniej tłuszczu.

Dobrze jest przygotować potrawy wcześniej. Odgrzewany barszcz i bigos jest mniej kaloryczny niż świeży. Odgrzewanie bigosu sprawia, że część tłuszczu wyparuje. Znasz inne sposoby na barszcz i bigos mniej kaloryczny ? Pisz na facebooku.