Ocet balsamiczny na odchudzanie co to jest i czym to się je. I dlaczego warto go dodawać do posiłków w czasie odchudzanie. O tym wszystkim we wpisie.
Ocet balsamiczny jest produkowany podobnie jak wino. Z winogron. Które są wyciskane. W ten sposób powstaje sok, które później fermentuje. I w ten sposób powstaje ocet balsamiczny. Który wiele osób dodaje do posiłków. Po to by wzbogacić smak posiłku. Jednak jak się okazuje ocet balsamiczny jest świetny na odchudzanie. I to z kilku powodów.
I – Ocet balsamiczny na odchudzanie to nie ten zwykły ocet spirytusowy za złotówkę.
II – Pamiętaj nie pij ocet balsamiczny na odchudzanie na pusty żołądek.
Natomiast co mnie najbardziej zaskoczyło. To to, że ocet balsamiczny na odchudzanie ma WITAMINY i wartości odżywcze. Myślałem, że skoro powstaje w wyniku fermentacji. To raczej nie będzie miał żadnych wartości odżywczych. A jedynie walory smakowe. Jak się jednak okazuje ocet balsamiczny na odchudzanie zawiera potas, magnez, witamineęE, A. Fosfor, żelazo oraz krzem.
Podobno w czasach biblijnych ocet uznawany był jako dodatek energetyzujący. Wyobrażasz to sobie ocet jako naturalny „dopalacz”.
Dlaczego ocet balsamiczny na odchudzanie ?
Ocet balsamiczny na odchudzanie zmienia metabolizm. Poprawia produkcje enzymów i tłumi głód. Szczególnie warto jest dodawać ocet balsamiczny na odchudzanie do makaronów. Ocet balsamiczny na odchudzanie można dodawac do dressingów i marynat.
Tu z kolei możesz obejrzeć jak przygotować ocet smakowy.
[jwplayer mediaid=”19042″]
Po pierwsze ocet balsamiczny na odchudzanie ma bardzo malutko kalorii. Po drugie ocet ma NISKI INDEKS GLIKEMICZNY. Co jest bardzo ważne w czasie odchudzania. Bo jak już wiele razy pisałem na blogu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym sprzyjają odchudzaniu. Niski indeks sprawia, że ocet balsamiczny świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów. Ogólnie potraw z makaronu. Bo makaronik ma średni indeks. Łącząc makaron z octem uzyskamy niski indeks.
- Ocet balsamiczny na odchudzanie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Podkręca metabolizm.
Przeciwwskazania ocet balsamiczny na odchudzanie.
Octu nie powinny pić kobiety w ciąży, dzieci, młodzież. Kobiety karmiące. Natomiast osoby ciepriące na cukrzyce. Powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem. Ponieważ ocet balsamiczny wpływa na poziom cukru we krwi. Octu nie powinny stosować osoby cierpiące na wrzody. I nad kwasowość żołądka.
Z czym to się je: ocet balsamiczny na odchudzanie.
Ocet balsamiczny na odchudzanie można dodawać do sałatki z tuńczyka. Zamiast majonezu. Jak stosować ocet balsamiczny na odchudzanie ? .W ciągu dnia można użyć od 1 do 2 łyżek octu balsamicznego.
To nie pierwszy ocet na odchudzanie o którym piszę. Na blogu pisałem już o occie jabłkowym. Możesz o nim przeczytać we wpisie: Ocet jabłkowy na odchudzanie
Ciekawe, że ocet balsamiczny na odchudzanie jest stosunkowo „młodym” octem. Wcześniej był produkowany domowymi sposobami. Dopiero od lat 80-tych XX wiek jest sprzedawany masowo.
Ocet jak wino…
Fermentacja w wyniku której powstaje ocet balsamiczny na odchudzanie może trwać nawet KILKA LAT.
Minusy ocet balsamiczny na odchudzanie.
Ocet jest szkodliwy jeśli pije się w nadmiarze. A już nie daj Boże szklankami nie róbcie tego ! Picie octu w nadmiarze podrażnia błony żołądka. Powoduje zgagę. I zabija krwinki czerwone. No ale to tyle jeśli chodzi o spożycie w większych ilościach.
Ocet balsamiczny na odchudzanie powstaje z zagęszczonego moszczu winogron. A dojrzewa w drewnianych beczkach.
A ile kosztuje taka przyjemność ?
Ocet balsamiczny na odchudzanie butelka 250 ml kosztuje około 10 złotych. Oczywiście mam na myśli ocet dobrej jakości. Bardzo dobry mają w pewnym dyskoncie na cztery litery. Mi smakował. I wiele osób sobie go zachwala. Taka buteleczka starcza na kilka miesięcy. W zależności od tego ile będziesz używać.
Uwaga ! na podróbki octu !
Niestety ale trzeba uważać na podróbki octu balsamicznego. Prawdziwy ocet balsamiczny jest gęsty. I ma mocny czarny kolor. Smak ma słodko kwaśny. O zgrozo ! Najtańszy ocet bywa sztucznie dosładzany. I barwiony…karmelem tragedia jakaś !!
- Do wyprodukowania 1 litra Tradycyjnego octu balsamicznego potrzeba ok. 145 kg świeżych winogron.
- Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest z czerwonych i białych winogron.
Natomiast prawie 100 % pewność będziesz mieć jeśli na sklepowej półce spotkasz ocet balsamiczny o nazwie „Aceto Balsamico Tradizionale”. Jest to „Tradycyjny ocet balsamiczny”. I właśnie ta nazwa jest zastrzeżona. I dotyczy tylko octu balsamicznego który jest produkowany tylko tradycyjnymi metodami. To podobnie jak z naszymi oscypkami !
Natomiast na etykiecie tradycyjnego octu. Powinna znajdowac się informacja, że zawiera od 20-70 % niesfermentowanych cukrów. 4 % kwasu winnego. 8 % kwasu octowego. 1 % etanolu. I 12 % glicerolu. To właśnie glicerol powoduję, że ocet balsamiczny na odchudzanie jest tak gęsty.