Gujawa na odchudzanie to owoc który pochodzi z Amerykii Południowej. Nazywana jest także guava. U nas jest to owoc dość egzotyczny. Jednak świetnie nadaję się w czasie odchudzania. Bo spala tłuszcz. Większość z nas mogła się spotkać z tym owocem w różnych posiłkach. Istnieją soki z gujawy, galaretki a nawet dżemy. Z wyglądu przypomina gruszkę, ale okrągłą. Aktualnie owoc ten uprawiany jest w ponad 50 krajach na całym świecie. W Indiach jest bardzo popularnym owocem.
Owoc ten zawiera spore ilości potasu. A składnik ten dobrze wpływa na pracę serca i układu krążenia. Gujawa na odchudzanie zawiera więcej potasu niż banana. I to o ponad 50 %. W 100 gramach gujawy znajduję się 688 miligramów potasu. Zresztą odpowiednia ilość potasu każdego dnia sprawia, że tłuszcz jest lepiej i szybciej spalany.
Dlaczego gujawa na odchudzanie ?
Jednak najważniejszą zaletą gujawy jest fakt, że zmniejsza wchłanianie cukru we krwi. To nie tylko dobra wiadomość dla tych, którzy się odchudzają. Ale także dla cierpiących na cukrzyce. Dodatkowo gujawa na odchudzanie zawiera spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży. W czasie ciąży kobiety powinny dostarczać organizmowi kwas foliowy. W celu odpowiedniego rozwoju układu nerwowego u dziecka.
Warto także wspomnieć, że gujawa na odchudzanie jest bogata w błonnik. W 100 gramach tego owocu znajduję się 9 gram błonnika. Składnik ten sprawia, że po zjedzeniu posiłku dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Bo błonnik pęczniej w żołądku. Przez to posiłek z błonnikiem zaspokaja głód na dłużej niż inny posiłek.
Zawiera spore ilości pektyny. Która przyspiesza proces trawienia pokarmu. Pektyna zawarta jest między innymi w jabłkach. Zobacz wpis: Jabłka na odchudzanie
Natomiast liście gujawy mają właściwości lecznicze. Pomagają w leczeniu biegunki i innych schorzeń układu pokarmowego.
• 100 gram gujawy na odchudzanie zawiera 38 kalorii.
W środku owoc ten zawiera miąższ. Który przypomina środek z grejpfruta. Ma charakterystyczny zapach. Natomiast co ciekawe w smaku nie jest goryczkowaty. Owoc ten można dodawać do ciast i sałatek. A także przyrządzać z niego konfitury.
Owoc ten kwitnie na zielonym drzewie. Które osiąga wysokość od 3 do 9 metrów. Często jest uprawiana z tego względu, że nie wiele potrzebuje by zakwitnąć. Może rosnąć nawet na terenie górzystym. W średniej temperaturze około 25 stopni celsjusza. Drzewka gujawy rosną dwa razy w roku. Sam owoc gujawy mierzy od 3 do 10 centymetrów. Podobno skórka jest jadalna. I ma kwaskowaty smak. Choć większość osób jej nie je.
Poza tym gujawa na odchudzanie zawiera spore ilości witamy C. Co ciekawe GUJANA zawiera 5 razy więcej witamy C niż inne owoce cytrusowe.
Wartości odżywcze gujawa na odchudzanie.
- 15 % cukru.
- 1,5 % białka.
- 0,3 % tłuszczu.
Natomiast nie każdy owoc ma spore ilości witaminy. Jak to rozpoznać ?
Spore ilości wspomnianej witaminy mają owoce zielone. Im bardziej dojrzały owoc tym zawartość witamy jest mniejsza.
Jak go przechowywać ?
Niestety gujawa na odchudzanie szybko gnije. Dlatego najlepiej jest ją zjeść w ciągu kilku dni od zakupu. Później zaczyna gnić. Przechowywac można ją w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu. Jeśli będziesz ją trzymać w chłodnym miejscu. Zachowa dłużej świeżość.
Natomiast w Polsce gujawa na odchudzanie najczęściej jest konserwowana. Owoce gujawy mogą być słodkie lub kwaśne. Dlatego te słodkie przeznaczone są do konsumpcji. Natomiast te gorzkie z reguły przeznaczone są do galaretek, soków, konfitur.