Dynia na odchudzanie jest świetna, ponieważ posiada mało kalorii. Dynia skutecznie pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. W czasie odchudzania ważne jest, aby organizm oczyszczać. Odchudzanie sprawia, że w organizmie zachodzą zmiany biochemiczne. Toksyny powstałe na skutek odchudzania należy usuwać z organizmu. Zawiera śladowe ilości soli i sody.Jest cennym źródłem witamin i ma bardzo mało kalorii.
Dlaczego dynia na odchudzanie ?
Kolejną ważną cecha jest zerowa wartość cukru. Dynia na odchudzanie jest dobra, ponieważ nie zawiera praktycznie cukru. Warto jest dodać do swojego jadłospisu dynie. Dynia na odchudzanie pomaga w usuwaniu tłuszczu i zapobiega powstawaniu cellulitu. Zobacz także wpis: Kiełki na odchudzanie .W naszej kulturze bardziej popularna są pestki dyni. Pestki dyni zawierają antyoksydanty. Czyli składniki antynowotworowe. Przy okazji zobacz na dietę przeciw nowotworowi: Dieta Gersona .Warto wiedzieć, że istnieje nawet olej z dyni. Zresztą bardzo smaczny. Olej z dyni obniża poziom złego cholesterolu.
Czy wiesz, że dynia na odchudzanie ?
100 g dyni zawiera 15 kcal.
Przepis na zupę odchudzającą z dyni.
I – Składniki. 1,5 litra mleka. Pół litra wody. Pół łyżeczki masła. Można ale nie trzeba dodawać. 500 g dyni. Dla smaku pieprz i sól.
II – Sposób przygotowania. Obierz dynie i wydrąż z niej pestki. Następnie pokrój ją w kostkę. Przygotuj garnek z wodą. Gotuj dynie na małym ogniu. Po tym jak dynia się zagotuje. Przepuść ją przez sito. Do tego dodaj sól, masło i cukier. Następnie dodaj mleko. Całość gotuj na małym ogniu przez kilka minut (około 3 minut). Dla smaku możesz dodać cukier.
Dynie można użyć nie tylko na Haloween. Ale również świetnie się spisuje w kuchni. Można ją podawać na wiele sposobów.Więcej przepisów z tego warzywa znajdziesz w google .Z pewnością dynia na odchudzanie to warzywo bardzo uniwersalne. W czasie odchudzania warto jest dodawać do posiłków olej z dyni. Dlaczego ? Ponieważ olej ten zawiera właściwości, które pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Oraz fitoestrole czyli składnik który chroni organizm przed wystąpieniem nowotworu. Dlatego olej ten do posiłków powinny dodawać osoby które mają wysoki poziom cholesterolu. Poza tym substancje zawarte w oleju pozwalają na odbudowę i regeneracje komórek. Co jest szczególnie ważne w czasie odchudzania. Ponieważ w tym czasie wiele komórek obumiera. Inne z kolei powstają.
Naukowcy wykazali, że dynia na odchudzanie dobrze wpływa na pracę trzustki. Warzywo to reguluje poziom glukozy i insuliny w organizmie. To bardzo dobra wiadomość dla wielu diabetyków. Dlatego dynia na odchudzanie mogą jeść zarówno osoby zdrowe. Jak i cierpiące na cukrzyce.
• Dynia zawiera spore ilości beta-karotenu. Często wiele osób kupuje ten składnik w tabletkach w aptekach. A jest to nie potrzebne, bo sporo tego składniki zawiera właśnie dynia. W 100 gramach tego warzywa znajduję się około 3 mg karotenu. Regularne spożywanie karotenu poprawia koloryt skóry. Poza tym dynia swój kolor zawdzięcza właśnie temu składnikowi.
Mało osób wie, że dynia na odchudzanie jest dobra. Bo reguluje poziom kwasowo-zasadowy w żołądku. Ma to szczególne znaczenie w czasie odchudzania. Zbytnia kwasowość z żołądku. Sprawia, że pokarmy szybciej są trawione. Przez co jemy więcej. Natomiast zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej sprzyja utrzymania zgrabnej sylwetki. To ważne, ponieważ zwykle nasza codzienna dieta jest kwasotwórcza. Wynika to z faktu, że większość produktów spożywczych jest konserwowanych.
A tutaj możesz zobaczyć GIGANTYCZNĄ dynię która waży…80 KG !
[jwplayer mediaid=”18431″]
Producenci żywności w celu przedłużenia daty ważności konserwują produkty. Przez dodawanie zbyt dużej ilości soli. Przyprawami i pieprzem. Co w konsekwencji prowadzi do nadmiernej kwasowości w żołądku. A ta z kolei nie jest dobra. Bo prowadzi do wrzodów na żołądku. Natomiast dynia na odchudzanie reguluje ten poziom. Wystarczy dodawać dynie do różnych posiłków w ciągu dnia. Warto wspomnieć, że nadmierna kwasowość „wypłukuje” z naszego organizmu magnez i wapń.
Jak to wygląda w skrócie. W żołądku mamy kwasy i zasady. Dobrze jest kiedy jest zachowana równowaga. Gorzej gdy w żołądku jest przewaga kwasów. Oczywiście wszystko zależy od tego co jemy każdego dnia.To prowadzi do wrzodów oraz znanej nam wszystkim zgagi. Dynia na odchudzanie to produkt spożywczo zasadowy. Równoważy takie produkty jak mięsa, zbożowe czy jajka. Bo te produkty są kwasowe.