Dieta Montignaca

 

Odchudzanie dieta Montignaca.

Odchudzanie znak.

Dieta Montignaca dzieli się na dwa etapy. pierwszy etap czy też faza zakłada schudnięcie. Natomiast drugi etap (II faza) zakłada utrzymanie dotychczasowej wagi. Dzisiaj publikuj wpis dotyczący diety Montignaca i dlaczego spośród wszystkich majonezów można spożywać tylko majonez kielecki ?

Posiłki dieta Motignaca.

Białko i tłuszcz czyli ryby i mięso plus węglowodany o bardzo niskim indeksie glikemicznym poniżej 35 np. soja, soczewica, fasola.
Węglowodany i białko. Dopuszczalne węglowodany to te poniżej 50.I tutaj należy unikać tłuszczów nienasyconych. Dopuszczalne są tłuszcze jednonienasycone i wielo nasycone, ale mało. Zobacz także wpis: Dieta OmegaW czasie trwania diety nie można rezygnować z jedzenia posiłków. W ciągu dnia należy jeść 3 posiłki. Plus jak chcesz podwieczorek.

Dlaczego to tak ważne ?

Pomijanie któregoś z posiłków np. śniadania powoduje, że organizm będzie chciał zrobić zapasy. Co może się skończyć przytyciem, a nie schudnięciem.

Kaloryczność i obfitość posiłków dieta Montignaca.

Śniadanie może być obfite, natomiast kolacja już powinna być lekka. Jest to logiczne, bo organizm inaczej pracuje, trawi posiłki wieczorem niż w ciągu dnia.

Dieta Montignaca zasady I faza. 1 etap.

Dziennie można zjeść do 100 g żółtego sera. Ser należy jeść po obiedzie. Nie wcześniej, ani później. Owoce należy spożywać jako odrębny posiłek. Na pół godziny przed śniadaniem. Picie wody między posiłkami. Nie należy pić podczas posiłku. Napoje rozrzedzają pokarm. Co spowalnia trawienie.Ostatni posiłek około godz. 18. Ale to też zależy o której kładziesz spać. Jeśli późno to posiłek możesz zjeść około 20. Gotuj na parze. Posiłki na parze są zdrowe. I mają mniej kalorii niż posiłki przygotowane na patelni lub w piekarniku.

Stosuj zioła do potraw. Przeczytaj wpis: Zioła na odchudzanie .Spożywaj warzywa zawierające duże ilości błonnika. Błonnik dobrze wpływa na odchudzanie.

Jedz pieczywo pełnoziarniste. Takie pieczywo reguluje pracę żołądka. Poprawia i przyspiesza trawienie.Nie licz kalorii. Dieta Montignaca nie wymaga liczenia kalorii. Nie musisz przeliczać każdego posiłku na kalorie.

Przed piciem alkoholu. Należy coś zjeść. Nie można pić na tak zwany pusty żołądek.Każdego dnia należy zjadać od 1 do 1,5 gram białka na kilogram masy ciała. Dozwolony majonez kielecki. Bo nie zawiera konserwantów, ale posiada cukier.

Przerwy między posiłkami do 6 godzin. Nie powinny być dłuższe. Lepiej jeść częściej a mniej.Nie pij mocnej kawy. Kawa pobudza przemianę materii. Sprawia, że szybciej będziesz głodna. Zjesz więcej w ciągu dnia.

Raczej staraj się unikać używania słodzików. Tak przynajmniej zakłada dieta Montignaca. Inne diety np Dukana dopuszczają stosowanie słodzika.Przygotowuj świeże, domowe soki z owoców. Na blogu znajdziesz także: Dieta Montignaca jadłospis

Dekalog diety Montignaca.

1. Jedz do syta. I nie martw się (nie licz) o kalorie.

2. Zadbaj o rożnorodność posiłków. Urozmaić je. Niech Twoja dieta Montignaca nie będzie monotonna.

3. Podstawą każdego posiłki są węglowodany i białka.

4. Unikaj a jak możesz to całkowicie zrezygnuj z węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym.

5. Jedz produkty o niskim indeksie glikemicznym. Czyli takie poniżej 50. Oprócz tego dobrze wpływają na poziom cukru we krwi np. soczewica, fasola, groch, zielone warzywa.

6. Zamień „złe” tłuszcze na „dobre” tłuszcze. Zrezygnuj z smalcu, masła, oleju rafinowanego. Na rzecz oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego.

7. Staraj się jeść więcej tłustych ryb niż mięsa. Z mięsa wybieraj: chudą wołowinę, drób, cielęcine.

8. Nie jedz posiłków z białej mąki.

9. Aktywność fizyczna nie jest tak istotna w czasie odchudzania.

10. Jedz smacznie, zdrowo plus chudnij !

Produkty zakazane dieta Montignaca.

Nie należy łączyć tłuszczy z węglowodanami. Czyli na obiad nie można jeść makarony i mięsa.

Spożywanie kolorowych, gazowanych napojów. Napoje te zwiększają objętość żołądka. Przez co możesz zjeść więcej.

Herbata, kawa, alkohol. Tych używek unikaj w czasie trwania kuracji odchudzającej.

Tłuszcze z produktami o wysokim indeksie glikemicznym.

Cukier na tyle ile to możliwe. Oprócz tego dieta Montignaca zakuje jedzenia miodu i parówek.

•  Owoce takie jak: ananasy, kiwi, banany, winogrona, arbuzy.

Surowe owoce a dieta Montignaca.

Owoce można jeść w dwóch odstępach czasowych, albo 3 godziny po posiłku, albo 20-30 minut przed śniadaniem. Natomiast jeśli chcesz zjeść owoc po posiłku, to najlepiej jest ten owoc ugotować. Jest to bardziej zasada praktyczna niż, która w istotny sposób wpływa na utratę wagi. Po prostu jeśli ugotujesz owoc unikniesz wzdęć.

II faza dieta Montignaca.

II faza ma za zadanie utrzymanie wagi. W tej fazie należy jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym poniżej 50. Od czasu do czasu można wprowadzić do diety 1 produkt spożywczy o wysokim indeksie glikemicznym np. ziemniak czy cukier. Takie odstępstwo dobrze jest póżniej sobie zrównoważyć w kolejnym posiłku np. przygotowując z posiłek zgodnie z zasadami 1 fazy. W czasie trwania 2 fazy diety Montignaca z upływem czasu odchodzi się od zasady nie łączenia węglowodanów z tłuszczami.

Tłuszcze dieta Montignaca.

Dobre tłuszcze: olej z kukurydzy, oliwa z oliwek, olej z słonecznika, olej z rzepaku. Natomiast z ryb. Dobre tłuszcze zawarte są w:  makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź.

Złe tłuszcze: smalec, olej palmowy, masło. Tłuste produkty mleczne.

Obojętne tłuszcze: gęsi smalec, jajka, drób.

Białko dieta Montignaca.

Dzienna dawka zalecana przez Montignaca to 1 g na 1 kilogram masy ciała. Jednak najlepsze efekty uzyskasz. Jak połączysz białko z piciem sporych ilości wody każdego dnia.

Węglowodany dieta Montignaca.

Dobre węglowodany czyli te o niskim indeksie glikemicznym.

Złe węglowodany czyli te o wysokim indeksie glikemicznym: cukier rafinowany, biały ryż, pieczywo białe pszenne.

Plusy dieta Montignaca.

Poprawia samopoczucie.Poprawa funkcjonowania trzustki.Spadek wagi.
Obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu we krwi.Usuwa senność i pozbywa uczucia zmęczenia.
Podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi.Poprawia sen.

Według wskazówek Montignaca najlepsze na odchudzanie są produkty o indeksie poniżej 35. To one najlepiej wpływają na odchudzanie. Natomiast jedzenie produktów powyżej 75 IG skutkuje nadwagą.

Dieta Montignaca dzieli węglowodany ze względu na indeks glikemiczny (IG).

Bardzo wysoki IG to produkty powyżej >75.

Wysoki to produkty w przedziale 50-75. Niski  to przedział 35-50. Bardzo niski  to produkty poniżej <35.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zakazane w diecie Montignaca.

ziemniaki. Można zastąpić soczewicą,soją, fasolką, grochem lub ciecierzycą.Cukier można zastąpić fruktozą.

Nie należy jeść kukurydzy. Zrezygnować należy również z białego ryżu.

Unikaj również produktów na bazie mąki rafinowanej. Czyli biały chleb, ciasta, makarony.