Dieta hiszpańska pozwala schudnąć od 3 do 6 kilogramów. Należy ją stosować przez 2 tygodnie. Zakłada spożywanie dziennie od 1000 do 1500 kcal. Polecana jest osobą, które są zapracowane. Dieta hiszpańska jest zbilansowaną dietą i dostarcza praktycznie wszystkich wartości odżywczych i witamin każdego dnia.
Posiłki nie są czasochłonne. Jadłospis oparty jest o soki, owoce i warzywa. W kuchni można korzystać z półproduktów oraz mrożonek. W czasie odchudzania można spożywać co jakiś czas drobne smakołyki takie jak drożdżówka czy czekolada.
Dieta hiszpańska to dieta, którą można polecić praktycznie każdemu kto ma 14 dni na odchudzanie.
Dieta hiszpańska zasady.
- Dieta hiszpańska trwa 2 tygodnie.
- Dzienna dawka kalorii wynosi od 1000-1500 kcal.
- W trakcie diety należy jeść warzywa i owoce.
- Zawartość tłuszczu w potrawie nie może być większa niż 10 g na 100 g produktu.
Dieta hiszpańska plusy.
Dieta hiszpańska nie jest skomplikowana. Posiłki na diecie można szybko przygotować.Dieta hiszpańska pozwala na drobne odstępstwa od diety (byle nie przesadzać).Dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych.Dieta hiszpańska poprawia samopoczucie.
Minusy dieta hiszpańska.
• Posiłki są nie wielkie niektóre osoby mogą czuć się nie najedzone.
Dieta hiszpańska jadłospis.
Dzień 1.
Śniadanie: jogurt naturalny 0 % tłuszczu, kawa lub herbata bez cukru, szklanka malin, 2 kromki pieczywa wasa, 2 plasterki szynki lekkiej, szklanka soku.
Obiad: jogurt naturalny, 2 jabłka, 300 g warzyw z patelni.
Kolacja: 2 plasterki lekkiej szynki, sałatka pomidorowa, jedno jabłko pieczone.
Dieta hiszpańska jadłospis dzień 2.
Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, kawa lub herbata bez cukru, 1 kromka chleba pełnoziarnistego, 125 g sera koziego, szklanka porzeczek, jogurt naturalny 0 % tłuszczu.
Obiad: sałatka pomidorowa, galaretka z rodzynkami i jabłkiem, lasagne z warzywami.
Kolacja: brzoskwinia, surówka z ogórka kiszonego, papryki i roszponki, cordon bleu.
Dzień 3.
Śniadanie: 1 kromka chleba pełnoziarnistego, kawa lub zielona herbata bez cukru, owoc, szklanka soku, 1 plasterek lekkiej wędliny, jogurt naturalny 0 % tłuszczu.
Obiad: jogurt, 300 g pierożków ravioli z łyżeczką oliwy, gruszka, sałata z sosem winegret.
Kolacja: upiecz w piekarniku lub na grillu w folii 250 g ryby dodaj ugotowany ryż plus jogurt naturalny 0 % tłuszczu.
Dzień 4.
Śniadanie: szklanka soku, ser kozi 125 g, jogurt naturalny 0 % tłuszczu, kawa lub herbata bez cukru, szklanka owoców.
Obiad: mały sorbet owocowy, sałatka pomidorowa, 2 jajka gotowane na twardo.
Kolacja: pomarańcza, 2 łyzki ryzu, 150 g szaszłyku z kurczaka, sałata zielona z winegret.
Dieta hiszpańska jadłospis dzień 5.
Śniadanie: grahamka, kilka śliwek, kawa lub herbata bez cukru, jogurt naturalny 0 % tłuszczu, szklanka soku, 2 plasterki szynki lekkiej.
Obiad: sałatka z pomidorów, sera mozzarella, jabłka plus 200 g piersi z kurczaka upiecz ją na grillu lub w piekarniku zrazem z bakłażanem.
Kolacja: sałatka z kukurydzy, pomidora z dodatkiem sosu winegret, owoc, 2 plasterki lekkiej szynki.
Dzień 6.
Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego, 2 trójkąciki seka light, grahamka, 2 łyzki płatków owsianych, kawa lub herbata bez cukru.
Obiad: fasolka szparagowa, kisiel, 150 g cielęciny duszonej, szklanka makaronu ugotowanego.
Kolacja: 125 g sera koziego, grzanka, warzywa gotowane na parze, waniliowy budyń z owocami.
Dieta hiszpańska jadłospis dzień 7.
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, sok grejpfrutowy, kawa lub herbata bez cukru, gruszka, rogalik z makiem.
Obiad: jeden ziemniak ugotowany w mundurku, galaretka z owocami, 150 g schabu duszonego, surówka z cebuli, jabłka i marchwi.
Kolacja: 2 łyzki ryżu plus zielona sałata z grejpfrutem i krewetkami plus jogurt plus łosoś z patelni bez tłuszczu plus kilka biszkoptów.
Pamiętaj, że więcej na wadze stracisz jeśli w trakcie diety hiszpańskiej włączysz ćwiczenia fizyczne.