Dieta antynowotworowa to kuracja która zapobiega wystąpienia choroby nowotworowej. Każdego dnia jemy różne posiłki. Często nawet nie zwracamy uwagi na to co jemy. Wiele posiłków może wpływać na rozwój choroby nowotworowej. Oczywiście choroba może rozwinąć się na wskutek innych czynników.
Na przykład trybu życia, genów. A nawet warunków życia. Wciąż istnieje wiele domów pokrytych azbestem. Który przczynia się do powstawania nowotworów.
Choroba nowotworowa u każdego inaczej się rozwija. I każdy w innym momencie swojego życia dowiaduję się o chorobie. Czasami przypadkowo podczas badania kontrolnego. Przez przypadek. Bez względu na to istnieje dieta antynowotworowa. Dzięki której można zapobiec wystąpienia raka.
Tłuszcze nie są złe dla naszego organizmu. Ale są różne tłuszcze. Pozytywne i negatywne. To podobnie jak jest z cholesterolem. Istnieje dobry i zły cholesterol. Dlatego warto jest wybrać mądrze tłuszcz. I jeść produkty które zawierają tłuszcz pozytywny. Czyli na przykład taki tłuszcz zawarty jest w rybach.
Ważne jest także przygotowanie potraw w zdrowy sposób. Co to znaczy ? Nawet pyszne, smakowite i zdrowe składniki. Mogą zostać źle przygotowane. I tracą swoje właściwości odżywcze.Na przykład cześć warzy podczas gotowania traci swoje wartości odżywcze.
Dobrze jest także zmienić swoje nawyki żywieniowe. Pisałem o nich we wpisie: Zmień swoje nawyki żywieniowe i schudnij. Na blogu znajdziesz wpis: Dieta dr Budwig
Jakie czynniki wpływają na wystąpienia nowotowru ?
– Picie alkoholu, palenie papierosów. Nie zdrowa dieta. Brak aktywności fizycznej. I inne czynniki spowdowane przez środwisko. Na przykład zanieczyszczenie powietrza.
Wiele z tych czynników można samemu poradzić sobie. Wystarczy na przykład rzucić palenie. Wprowadzić sport. Natomiast jaka dieta antynowotworowa jest najlepsza ?
Często lekarze podkreślają, że odpowiednia dieta antynowotworowa. Nie tylko zapobiega wystąpieniu choroby. Ale również pozwala zatrzymać lub cofnąć rozwój choroby. Więcej o raku możesz przeczytać na wikipedi nowotwory
Dieta antynowotworowa powinna również zawierać żywność ekologiczną. Im bardziej ekologiczna tym lepiej. Zgodnie z powiedzeniem „prosto z ziemi jest najlepsze”. Dlatego najlepiej jest kupować warzywa i owoce prosto z upraw ekologicznych. Takie warzywa i owoce są najświeższe. I najzdrowsze.
Produkty roślinne są dobrym elementem diety antynowotworowej. Ponieważ nie zawierają tłuszczu. Za to bogate są w błonnik. I zawierają wiele wartości odżywczych. Produkty bogate w błonnik. Zapobiegają wystąpieniu raka jelita grubego. Poza tym resztki pokarmowe są szybciej wydalane z organizmu. Dziękl czemu uklad pokarmowy jest oczyszczony.
Dieta antynowotworowa powinna również zawierać produkty pełnoziarniste.
Talerz w diecie antynowotworowej powinnien być podzielony na trzy części. Dwie cześci talerza powinny stanowić owoce, warzywa. I produkty pełnozisarniste. I dopiero 1/3 talerza powinna stanowić produkty mleczne.
- Zamienniki dieta antynowotworowa.
Zjedz jabłko zamiast szklanki soku jabłkowego.
Zjedz miskę płatków owsianych z rodzynkami zamiast jeść ciasteczka owsiane z rodzynkami.
Przykładowy jadłospis dieta antynowotworowa.
Śniadanie. Płatki owsiane z dodatkiem nasion, owoców i ziaren. Pieczywo pełnoziarniste. Sałata z pomidorem.
Obiad. Groch, fasola. Mix warzyw. Marchew. Kapusta.
Jako przekąskę. Świeże warzywa i owoce.Na przykład banan, jabłko. Surowe warzywa seler, marchew. Papryka, ogórki.
Kolacja. Ryż. Świeże warzywa. Ziemniaki z jogurtem i brokułami.
Deser. Kawałek gorzkiej czekolady dobrej jakości.
Jak zwiększyć zawartość błonnika w codziennej diecie ?
I – Zamień białe pieczywo na pieczywo pełnoziarniste.
II – Zamień chipsy na popcorn. Dieta antynowotworowa pozwala (czasami) na “zdrowe” fast foody.
III – Zamiast białego ryżu jedz brązowy ryż.
Ze słodyczy wybierz muffiny zamiast ciasta czy rogalika.
Jedz pieczone ziemniaki.
Spożywaj takie warzywa jak: seler, marchew.
Jedz świeże owoce takie jak: jablka, pomarańcze, grejfruty.
Mięso.
W diecie antynowotoworowej nie trzeba rezygnować z mięsa. Ważne żeby było to mięso świeże. Dieta antynowotworowa ogranicza jedynie spożywanie mięsa. Z reguły jemy za dużo mięsa. Najlepiej jest wybierać mięso chudę np. pierś z kurczaka. Jeszcze lepiej jest gotować mięso. Lub smażyć na patelni teflonowej. Z nie wielkim dodatkiem tłuszczu. Najlepiej oliwy z oliwek.
Ile jeść mięsa ?
Mięso nie powinno stanowić około 10 % dziennej dawki kalorii. Dieta antynowotworowa mówi o tym by mięso stanowiło tylko część dziennej dawki kalorii. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa. Oraz czerwonego mięsa. Dlaczego ? ponieważ czerwone mięso zawiera spore ilości tłuszczu nasyconego.
Obrazowo można powiedzieć tak, że porcja mięsa. Nie powinna być większa niż tyle ile zmieści ci się w dłoni mięsa.
Mięso nie powinno być głownym składnikiem posiłku. Powinno być jedynie dodatkiem do posiłku. Podkreślać smakiem pozostałe skłaniki posiłku.
Sporo białka roślinnego zawiera fasola. Dlatego dieta antynowotworowa powinna zawierać fasolę.
Możesz dodawać fasole do różnych psoiłków.
Spośród mięsa jedz chude mięso np. kurczaka, indyka, ryby. Najlepiej jeśli mięso pochodzi z uprawy ekologicznej.
Natomiast czego nie jeść – dieta antynowotworowa.
Kiełbasy, hot dogi, salami, inne wędliny. Dlatego że nie wiesz co w środku nich jest. Często okazuje się, że w kiełbasie jest wiele różnych składników. Jednak najmniej samego mięsa.Warto jest dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych. Na przykład parówki z drobiu to nie to samo co parówki drobiowe. Parówki z drobiu mogą zawierać śladowe ilości mięsa drobiowego. A pozostałe mięso to np. mięso wieprzowe.
Wybór odpowiednich tłuszczów. Wazne jest wybrać odpowiednie tłuszcze. Oczywiście dieta zbyt mocno bogata w tłuszcze może doprowadzić do rozwoju choroby nowotworowej. Dlatego należy wybierać dobry tłuszcz. I jeść produkty zawierające tłuszcz, ale w umiarze. Dieta antynowotworowa to “zdrowe” tłuszcze.
Warto wiedzieć, że tłuszcze pochodzenia rybnego zapobiegają wystąpienia nowotworu.
Tutaj film z inną dieta antynowotworowa.
[jwplayer mediaid=”16877″]
Jaki tłuszczy unikać w diecie antynowotworowej ?
Najgorsze są tłuszcze nasycone i trans. Tych dieta antynowotworowa zakazuje spożywać.
Tłuszcze nasycone – to głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Na przykład produkty mleczne, czerwone mięso. Jajka czy mleko.
Natomiast tłuszcze trans.Dodawane są do żywności. W celu przedłużenia jej terminu ważności. I dlatego dieta antynowotworowa nie powinna ich zawierać. To te które są bardziej korzystne dla producentów żywności. Natomiast dla ludzi bardziej szkodliwe.
Dobre tłuszcze dieta antynowotworowa.
Mają pochodzenie roślinne. I w temperaturze pokojowej występują w stanie ciekłym.
– orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
Najlepsze źródla kwasów omega 3. Pomcony w walce z nowotworem to tuńczyk, łosoś i nasiona lnu.
Wskazówki dieta antynowotworowa czego nie jeść.
Ograniczyć należy spożycie czerwonego mięsa. Oprócz tego należy ograniczyć dostarczanie do organizmu kwasów tłuszczowych nasyconych. Których najwięcej zawierają masło, mleko, jajka.
Do potraw należy dodawać oliwy z oliwek. Jest bardziej zdrowa. I chroni organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej.Olej roślinny od raz można wyrzucić do śmietnika. Inny dobry olej który warto jest mieć w kuchni to olej rzepakowy. Ten z kolei najlepiej jest używac do pieczenia.
Jakich przekąsek na grilla nie jeść – dieta antynowotworowa. Z pewnością nie należy jeść steka z grilla. Hamburgera, wieprzowinę oraz łososia ze skórą. z grilla. Oprócz tego dieta antynowotworowa nie pozwala jeść kurczaka z grilla.
Inne wskazówki dietetyczne.
Nie powinniśmy się przejadać. Ponieważ za dużo pokarmu prowadzi do tego, że do organizmu dostaje się wiecej zanieczyszczeń. Bradzo dużo produktów spożywczych jest konserwowanych. Dodawane są do nich środki chemiczne. I inne konserwanty. Po to by dłużej zachowały termin ważności. Które pochodzą z jedzenia. Czyli należy zachować umiar w jedzeniu i piciu.
Posiłki w trakcie diety antynowotworowej powinny być urozmaicone. Warto dodawać świeże zioła. Które można wychodować na własnym balkonie. Czy ogórdku przed domem.
Jak najmnej dodawać tłuszczu do potraw. A jeśli już to niech będzie to wspomniana oliwa z oliwek. W małych ilościach. Wystarczy skropić potrawe oliwą. Przy okazji zobacz wpis: Oliwa z oliwek na odchudzanie
Białko należy dostarczać z produków takich jak ryby, chudy mięso. Lub produkty roślinne.
Jeść świeże posiłki. Czyli przyzrządzać posiłki ze świeżych i zdrowych produktów. Ale też jeść na bieżąco.
A tym samym ograniczyć spożycie soli. Bardzo dużo pożywienia obecnie zawiera sól. Tak jak nowotwory są współcześnie plagą. Tak większość produktów spożywczych jest solona. Lub zawiera spore ilości soli. Dlatego nie należy solić potraw. A jeśli już to w małych ilościach. Jedynie dla podkeślenia smaku potrawy. Sól źle wpływa na odchudzanie. bo zatrzymuje wode w organizmie. i gorzej jest schudnąć, A oprócz tego sól źle wpływa na pracę nerek, serca i układu krwionośnego.
Łatwo powiedzieć gorzej zrobić.
„…Mam męża który nie wyobraża sobie żebym nie soliła kotletów. Co w takiej sytuacji zrobić ?”
Do przyprawiania potraw użyj innych składników. Na przykład cebuli, ziół. Przy okazji zobacz wpis: Zioła na odchudzanie .Posiłki możesz również przyprawić chrzanem lub czosnkiem.
Wprowadż do codziennego menu warzywa i owoce. Najlepiej te z upraw ekologicznych. Poza tym pij świeże soki. Jedz surówki i ziemniaki. Do tego pełne ziarna.
Przygotuj potrawy w jak najmniej przetworzony sposób. Tak jest po prostu naj zdrowiej.
Staraj się pić jak najwięcej napojów. Pamiętaj o dobrym nawodnieniu organizmu. Pij zdrowe napoje jak wody mineralne. Herbatki ziołowe, soki owocowe. Nie słodż je.
Co ci mogę doradzić na końcu. Wydrukuj sobie ten tekst. Podkreśl najważniejse punkty. I umieść na lodówce. Lub innym widocznym miejscu w którym jesz. Trudno jest zapamietać wszystkie te zasady.I to koniec tak właśnie wygląda dieta antynowotworowa.