Dieta jodowa

Dieta jodowa.

Morze.

Dieta jodowa to nie tylko dieta zdrowotna. Ale także odchudzająca.  Jód to pierwiastek chemiczny. Który większość z nas kojarzy z pobytem nad morzem. Bo tam stężenie tego pierwiastka. Jest największe.

Jednak nie trzeba jechać nad morze. Żeby dostarczyć ten składnik swojemu organizmowi. Jód znajduję się również w żywności. Dlatego dieta jodowa zawiera takie produkty jak ryby, mleko. I warzywa w których znajduję się jód.

Dieta jodowa szczególnie wskazana jest dla osób z tarczycą. Poza tym jód używany jest do produkcji popularnej jodyny. To właśnie od braku jodu w diecie powiększa się wola tarczycy. Niektóre tereny mają szczególnie mało tego związku. Na przykład góry.

Produkty zawierające spore ilości jodu to:

– Mleko. Kapusta. Czerwone wino. Biały ser. Soki warzywne i owocowe. Poza tym dieta jodowa powinna zawierać ryby. Takie jak: flądra, tuńczyk, sardynki, dorsz. Natomiast najwięcej jodu spośród ryb. Ma łosoś.

Co ciekawe dieta jodowa to świetna dieta odchudzająca. Dlaczego ? Otóż odpowiednia ilość jodu w organizmie poprawia metabolizm. Przyspiesza trawienie. I hamuje apetyt na różne słodkości. Jód wpływa na hormony w organizmie. kiedy jemy żywność zawierającą jód. Regulujemy jego poziom w organizmie. a tym samym hamujemy apetyt.

– Z kolei niedobory jodu skutkują apatią, sennością.

Kolejną ciekawostką jest fakt. Że można pić wodę bogatą w jód. Można takie kupić w sklepie. W czasie odchudzania dobrze jest odpowiednio nawodnić organizm. Najlepiej jest pić od 1,5 do 2 litrów wody. Mineralnej niegazowanej dziennie.

Przykładowe menu dieta jodowa.

Napar z morszczynu. 100 gram ryby np. dorsza. Woda wzbogacona jodem. Jedno jajko. Z dodatkiem natki pietruszki i szczypioru.

Ale ile tego jodu jeść ?

W ciągu dnia dieta jodowa powinna zawierać od 100 do 200 ug jodu.

I – Natomiast co i ile ma jodu ?

Natka pietruszki- 0,6 ug/100 gram

  1. Dorsza – 300 ug/ 100 gram.
  2. Szpinak – 20 ug/ 100 gram.
  3. Szczypior – 6 ug/100 gram.
  4. Produkty mleczne- 0,6 ug/100 gram.
  5. Jajka – 0,93 ug/ 100 gram.

II – Taka dieta jodowa może być stosowana dwa razy w roku. Przez dwa tygodnie.

Przeciwwskazania dieta jodowa.

Takiej kuracji nie mogą stosować matki karmiące. Kobiety w ciąży, młodzież. Oprócz tego osoby z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy.

Jadłospis dieta jodowa.

I śniadanie. Garść orzechów kilka sztuk. Muesli wielo zbożowe. Szklanka soku ze świeżej pomarańczy. Jogurt naturalny 0 % tłuszczu.

Ii śniadanie. Woda mineralna. Może być ta wzbogacona o jód. Jedna kromka pieczywa pełnoziarnistego. Sałatka warzywna. Do pieczywa pasta z tuńczyka.

Między posiłkami. Jeden owoc. Na przykład mandarynka lub kiwi.

Obiad. Kasza gryczana. Zupa krem z dyni. Do tego fasolka szparagowa z wody. I cielęcina duszona w jarzynach.

Kolacja. Jedna kromka pieczywa pełnoziarnistego. I ryba po grecku.

Kolejną ciekawą kwestią. Jest fakt, że sól spożywcza. Jest dodatkowo wzbogacona jodem. Jednak w czasie odchudzania.  Dzieje się tak od 1997 roku. Kiedy to wprowadzono profilaktykę jodową. Która ma za zadanie zmniejszenie zapadalności na tarczyce.  Więcej o tej chorobie. Możesz przeczytać na wiki tarczyca  . Dlatego dieta jodowa nie powinna zawierać zbyt dużo soli. Zwłaszcza, że wiele produktów jest już solonych. Bo sól służy posiada właściwości konserwujące. Poza tym sól podnosi ciśnienie. Bez wątpienia dla odchudzania. I dla poprawy swojego zdrowia. Warto jest raz w roku przejść na dieta jodowa.

Facebook