Dieta garstkowa

Dieta garstkowa

Dieta garstkowa.

Garść jedzenia.

Dieta garstkowa zakłada spożywanie posiłku mieszczącego się w garści. Z reguły taki posiłek wynosi 250 g lub 250 ml.Taka ilość pożywienia sprawia, że żołądek człowieka przyzwyczaja się do małych posiłków. Sprzyja to odchudzaniu.Dlatego dieta garstkowa polecana jest osobą, które wiele razy przechodziły efekt jo-jo. Małe ilości pożywienia sprawiają, że rzadko występuje efekt jo-jo.

Dieta garstkowa stała się popularna po tym jak na rynku pojawiła się książka Anny Lewitt „Dieta garstkowa”.  Więcej przeczytasz w google  .Anna Lewitt w swojej książce szczególnie podkreśla że człowiek powinien dostarczać tyle kalorii ile potrzebuje. Każdy człowiek jest inny i ma inne zapotrzebowanie na kalorie.

W diecie garściowej  każdy posiłek nie powinien dostarczać więcej jak 300 kcal. Pierwszy posiłek należy zjeść do 45 minut po przebudzeniu. Nie należy robić zbyt długich przerw między posiłkami, ponieważ spowalnia to przemianę materii.

W czasie trwania diety należy odżywiać się zdrowo.W codziennym menu powinny znaleźć się takie produkty jak: chudy nabiał, razowe pieczywo, ryby, warzywa, owoce, chude mięso.Oprócz tego można jeść swoje ulubione smakołyki, ale z umiarem i zgodnie z zasadą „złotego środka”.W ciągu dnia należy jeść 5 posiłków. W odstępie czasowym trzech godzin. Dzienna dawka kalorii wynosi 1000 kcal. Taka dieta garstkowa przeznaczona jest dla wszystkich. Oprócz kobiet w ciąży oraz karmiących matek.Dieta garstkowa jest bardzo wygodna, ponieważ nie wymaga skrupulatnego liczenia kalorii. Dodatkowym atutem jest szybkość i łatwość w przygotowywaniu posiłków.

Plusy dieta garstkowa.

Dieta garstkowa jest prosta i łatwa.Szybko przynosi efekty. Przyzwyczaja do dobrych nawyków żywieniowych.
Dostarcza mało kalorii oczywiście muszą to być posiłki garściowe. Ale zdrowe a nie np. fast-foodowe. Dzięki tej diecie zachowujesz umiar w jedzeniu. Obkurcza rozciągnięty żołądek.

Opinie dieta garstkowa.

„…Fajnie się czuję jedząc takie małe posiłki  Wcześniej miałam uczucie głodu i nagle najedzenia. Teraz zjadam coś małego co średnio 3 godziny i jest super…”

Jadłospis dieta garstkowa.

Poniedziałek pierwszy dzień diety. Śniadanie. Muesli garść z mlekiem 0 % tłuszczu.

II śniadanie. 1 kromka chleba razowego z pomidorem, sałatą. I łyżeczką majonezu light.

Podwieczorek.  Ziemniaki z trzema łyżeczkami jogurtu naturalnego 0 % tłuszczu.

Kolacja. Garść winogron.

Wtorek – dieta garstkowa. Śniadanie. 5 winogron. Muesli garść z mlekiem 0 % tłuszczu.

II śniadanie. Sałatka warzywna. Bez dodatku majonezu.

Podwieczorek. Dorsz na parze, groszek. Trzy łyżeczki ziemniaków.

Kolacja. Kiwi.

Jadłospis środa dieta garstkowa. Śniadanie. Mandarynka. Jedna kromka chleba razowego z pastą drożdżowo-warzywną.

II śniadanie.Jedna szklanka warzywnej zupy.

Podwieczorek. Jedna ziemniak z warzywami.

Kolacja. Owocowa sałatka.

Czwartek dieta garstkowa jadłospis. Śniadanie. Jogurt 0 % tłuszczu.

II śniadanie: 1 kromka chleba pełnoziarnistego z rzeżuchą. I łyżeczką majonezu light.

Podwieczorek. Sałatka warzywna bez majonezu.

Kolacja. Garść marchewek.

Jadłospis piątek dieta garstkowa. Śniadanie. Pomidor z 1 kromką chleba razowego.

II śniadanie. Bułka pełnoziarnista.

Podwieczorek. Warzywa, ryż brązowy. Mały kawałek piersi z kurczaka.

Kolacja. Garść jagód.

Sobota. Śniadanie. Kiełbasa drobiowa z fasolą.

II śniadanie. Jeden ziemniak pieczony z sałatą.

Podwieczorek. Sałatka warzywna bez majonezu.

Kolacja. Mandarynka.

Jadłospis niedziela dieta garstkowa. Śniadanie. Owsianka z łyżeczką miodu.

II śniadanie. Penne z makaronu razowego.

Podwieczorek. Groszek z ziemniakami.

Kolacja. Kiść winogron.

  • Dieta garstkowa jadłospis i przepisy na podstawie książki Anny Lewitt „Dieta garstkowa”.

Śniadanie. Chrupkie pieczywo z pastą chrzanowo-rzodkiewkową.

II śniadanie.  łyżeczka chrzanu. 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego. 2 plasterki sera chudego twarogu. Dla smaku pieprz i sól. 4 łyżki jogurtu naturalnego. 5 startych rzodkiewek.

– Przygotowanie. Przygotuj twarożek z jogurtu, oliwy i serka. Do tego dodaj startą rzodkiewkę. Dla smaku dodaj pieprz i sól. A wszystko to podawaj razem z pieczywem pełnoziarnistym.

Obiad. Pierogi z zieleniną. Przepis na 4 porcje/osoby.

Składniki. Jedna szklanka gorącego mleka. Jedna łyżka oleju. Pół szklanki otrąb pszennych. Dwie szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej.

Składniki na farsz.  Dwie garście roszponki. Jedna łyżka masła. Dla smaku pieprz i sól. Pęczek rzodkiewek. Dwa jajka. 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Jedna cebula. Jedna łyżka soku z cytryny. Dwie garście rzeżuchy.

Przygotowanie. Do miski wsyp mąkę. I dodaj otręby. Następnie dodaj sól. Zalej gorącym mlekiem. Cały czas mieszaj. Na końcu dodaj olej. Liście posiekaj. Wstaw jajka na gaz. Po tym jak się ugotują to pokrój je drobno. Przygotuj cebule. Pokrój ją w kostkę. I zeszklij na patelni z dodatkiem masła. Do tego dodaj wcześniej posiekane liście. Smaż tak długo, aż sos odparuje. Dla smaku dodaj sól. Sok z cytryny i pieprz.

Następnie dodaj szczypiorek i jajko. Wszystko wymieszaj. Z kolei z ciasta wytnij kółka. I nałóż farsz taka jak na zwykłe pierogi. Następnie dobrze je sklej. I gotuj w garnku z wodą. Pierogi możesz podawać na rukoli.

Łosoś słodko-kwaśny.

•  Pół świeżego ananasa. Ząbek czosnku. Mała cebula. Papryczka chili. Dwie łyżki białego octu winnego. Dwie garście fasolki szparagowej. Czerwona papryka. 9 łyżek kaszy jęczmiennej. Około 200 g łososia. Dla smaku dodaj sól i pieprz.

Przygotowanie. Ugotuj fasole. Następnie pokrój na małe kawałki ananasa. Zobacz wpis: Ananas na odchudzanie .Rozgnieć czosnek. I wymieszaj go z solą. W kosteczkę pokrój papryczkę chili, paprykę i cebulę. Natomiast rybę pokrój w cienkie paski o szerokości 3-4 centymetrów. Czosnek i chili duś w małej ilości wody. Następnie dodaj do tego paprykę i cebulę. Wszystko duś kilka minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj ananasa i rybę. I duś przez kolejnych kilka minut 6-7 minut wystarczy.Do tego dodaj ocet. Na talerzu na końcu podawaj razem z kaszą.

Tutaj możesz obejrzeć inny przepis na tilapie z małżami i mozzarellą.

[jwplayer mediaid=”17863″]

Tilapia w ziołach. Przepis na porcję dla 2 osób.

Składniki. 200 g tilapii lub dorsza.

Oregano, bazylia.2 łyżeczki oliwy.6 łyżek kaszy gryczanej. Sok z cytryny, koper, tymianek. Dla smaku pieprz i sól. Garść brokułów gotowanych na parze.

Przygotowanie. Dobrze natrzyj rybę solą, ziołami, pieprzem. Do tego dodaj koperek. Skrop rybę sokiem z cytryny.

Żeby ryba przeszła wszystkimi składnikami wstaw ją do lodówki na 3 godziny. Następnie wyciągnij, zawiń w folie aluminiową. I piecz około 20 minut w temperaturze około 180 stopni. Na końcu na talerzu do ryby dodaj brokuły (na parze) i kasze gryczaną. Całość polej łyżeczką oliwy. Jak widać dieta garstkowa to ciekawe i smaczne posiłki.

Facebook