Kabaczek na odchudzanie

Kabaczek na odchudzanie.

Kabaczek.

Kabaczek na odchudzanie stosowany jest w wielu kuchniach świata. Sam kabaczek jest odmianą dyni zwyczajnej, a pochodzi z Ameryki Środkowej.

Dla jednych z nas kabaczek to smak z dzieciństwa dla innych smak nowo odkryty. Ja jak wielu z nas należy do miłośników kabaczka. Jest świetnym warzywem w czasie diety odchudzającej, uzupełnia braki witamin, a przy tym ma bardzo mało kalorii.

Kabaczek na odchudzanie cieszy się dużą popularnością w kuchni Włoskiej, Rosyjskiej i Bałkańskiej.Najbardziej dorodne warzywa osiągają wagę nawet do 3 kilogramów.

Zawiera dużo białka, a niewiele tłuszczu. Jeśli będziesz na zakupach to wybierz kabaczek do 20 cm, takie właśnie mają najlepszy soczysty miąższ o delikatnym smaku. Wiem, że nikt z nas nie chodzi z miarką i miarki nie ma w oczach, dlatego utnij sznurek o długości 20 cm i przyłóż do warzywa w czasie zakupów. Proste, prawda ?

Z dużych kabaczków trzeba wydrążyć gniazda nasienne. Podczas smażenia uważaj, żeby warzywa nie przesmażyć, żeby nie zgorzkniał. Nie sól go zbyt szybko.

Kabaczek na odchudzanie jest dobry, ponieważ jest źródłem cennych dla nas witamin np. potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawiera spore ilości błonnika tak cennego w czasie odchudzania. Dobrze odkwasza organizm.

Dlaczego kabaczek na odchudzanie ?

Często kabaczek jest używany zamiast cukinii. Doskonale sprawdza się w kuchni, a do tego ma bardzo ważną zalete czyli że jest tanim warzywem. Kabaczek na odchudzanie kalorie:

100 g kabaczka to tylko 20 kcal.

Kabaczek na odchudzanie jest warzywem bardzo wdzięcznym, bo można z niego wyczarować prawdziwe pyszności. Idealnie smakuje w leczo można go smażyć, piec lub przyrządzać na inne wymyślne sposoby.

Kabaczek na odchudzanie przykładowe posiłki.

Bigosik.

Pokrój kabaczek na kawałki. Wsyp do garnka i dodaj.

Ketchup, przecier pomidorowy, kiełbaska, liść laurowy, pieprz, gorczyca, przyprawy knorr lub kucharek. Gotuj aż stanie się miękki.

Kabaczek na grillu.

pokrój warzywa w plastry około 1 cm i ułóż na aluminiowej tacce.

Marynata do grillowanego kabaczka: kilka ząbków czosnku zmiksuj dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek plus przyprawę prymat do sałatek. Taka marynatą posmaruj kabaczka w trakcie pieczenia PYCHA !!!

Kabaczek na odchudzanie po brazylijsku.

Kabaczek z ryżem ugotowanym plus razowe pieczywo plus zielona sałata.

Kabaczek faszerowany I.

Przekrój kabaczek na pół, wydrąż pestki, przygotuj farsz z mięsa mielonego, marchewki i cebulki, włóż do środka kabaczka, przykryj drugą połówką, zawiń w folię kuchenną i wstaw do piekarnika.

Jeśli chcesz podkreślić smak kabaczku to dodaj zioła. Najlepsze zioła, które ja używam do kabaczusia  to zioła prowansalskie.

II bigosik z kabaczka.

– kabaczek, sos pomidorowy, pieczarki wersja light ale możesz dodać jeszcze kiełbaskę i cebulkę.

Kabaczek faszerowany.

Mięsem mielonym, żółtym serem, pieczarkami i zapiekany w piekarniku.

Wersja dla dzieci.

Przygotuj placuszki z kabaczka podobnie jak ziemniaczane. Jest to wersja bardziej kaloryczna. Dzieci będą syte, a Ty możesz przygotować sobie wersje light !

Bardzo dobrze smakuj kabaczek w panierce z sezamem. Palce lizać !!! Panierka możesz dostać za grosze w biedronce.

Warzywo samo w sobie ma mało kalorii wiec z panierka nie będzie aż tak kaloryczny.

Najlepszy w smaku kabaczek to kabaczek z Babcinego ogródka !

Schudniesz, dasz radę !