Archiwum kategorii: Dukan

Przepisy kulinarne Dukana.

Delicje Dukana

Delicje Dukana

Delicje Dukana czyli słodkie ciasteczka, które można jeść w czasie odchudzania. Możesz je także zabrać w podróż. Jest to idealny przepis na słodki smakołyk w czasie podróży. Jest to przepis na 16 ciasteczek.

Składniki delicje Dukana.

Ciasto.

•  Jedno białko. Trzy krople aromatu pomarańczowego. Jedno jajko. 2 łyżki skrobii kukurydzianej. Dwie łyżki mleka nisko tłuszczowego. Najlepiej tego 0,5 %. Jedna łyżka mąki otrębowej. Dwie łyżki mleka odtłuszczonego w proszku. Dwie łyżki słodzika do pieczenia.

Galaretka.

Trzy tabletki słodziku. Szklanka wody.2 torebki dobrej herbaty owocowej. Dwie łyżeczki żelatyny.

Polewa czekoladowa.

Będziesz potrzebować: trzy łyżki słodziku w płynie. Jedno żółtko. Trzy krople aromatu pomarańczowego. Dwie łyżeczki odtłuszczonego kaka. 20 łyżek mleka w proszku. Ale odtłuszczonego. 10 łyżek mleka nisko tłuszczowego. Najlepiej 0,5 % tłuszczu.

Przygotowanie delicje Dukana.

Biszkopcik. Przygotuj piekarnik. Nastaw go do temperatury 180 stopni.  Następnie ubij białko. Słodzik i żółtko wymieszaj ze sobą. Mocno aż nabierze białego koloru. Później dodaj do tego skrobie, mąkę otrębową i mleko w proszku. Musi powstać gęsta masa. Do tego dodaj mleko w płynie. I jedną łyżkę ubitych białek. Teraz czas wszystko ze sobą wymieszać blenderem. Całą masę wymieszaj z pozostałymi białkami. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóź ją papierem do pieczenia. I tera masę nakładaj na łyżeczkę. I dopiero na blachę. One i tak urosną w czasie pieczenia. Wystarczy je piec przez około 10 minut. Jak będą rumiane z góry to można je wyciągnąć.

Galaretka. Przygotuj szklankę. Zagotuj wodę. I zaparz herbatę owocową. Wyciągnij torebkę. A następnie w szklance rozpuść żelatynę. Do tego dodaj słodzik. Poczekaj aż wystygnie. Przygotuj slikonową brytfankę. I wlej do niej galaretkę. UWAGA ! zwróć uwagę czy brytfanka jest wystarczająco duża. Galaretka powinna być w niej na grubość około 3 mm. Z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy brytfanką o średnicy około 20 centymetrów. Potem zostaw galaretkę, aż żeby zgęstniała.

Masa czekoladowa. Teraz czas, żeby wymieszać wszystkie składniki. Na jedną masę. Masa czekoladowa powinna mieć konsystencje lekko miękkiego mleka. Żeby taką  masę uzyskać możesz ewentualnie dolać jeszcze troszeczkę mleka.

Zakończenie delicje Dukana.

Na biszkopciki nałóż masę. Ale pamiętaj, żeby kłaść ją na wystudzoną stronę. I dopiero na nią dać galaretkę. Przy okazji zobacz wpis: Galaretka Dukana .Jednak jak uzyskać małą galaretkę, żeby przykryła delicje Dukana. Wystarczy że w tym celu użyjesz kieliszka do wódki. Jako foremki do wycinania galaretki. I na górę galaretki dodaj masę czekoladową. Teraz wystarczy zostawić delicje Dukana na dwie godziny, żeby ostygły i ładnie przeszły smakiem.

 

 

Cacyki Dukana

Cacyki Dukana

Tzatziki.

Cacyki Dukana to gęsty sos który można dodawać do różnych posiłków. Sos jest przygotowywany na lekkim serku. Więc jest bardzo dietetyczny. I trudno jest od niego przytyć. Często nazywane są tzatziki lub dip grecki. Przygotowanie sosu zajmuje dosłownie chwilę. Większość dostępnych sosów. Nie jest dietetyczna. I jest przygotowywana na bazie śmietany. Co sprawia, że taki sos jest mocno kaloryczny. A w czasie odchudzania każdy z nas chcę zjeść jak najmniej. Żeby później schudnąć jak najwięcej. Takie cacyki Dukana mają wspaniały smak. I świetny zapach. Który nadaje potrawą. Nie powtarzalny smak. Nic tylko przygotować i zjeść.

Składniki cacyki Dukana.

•  Kilka listków mięty. Jeden ogórek. Serek light. Dla smaku pieprz i sól. Kilka listków kolendry. Jeden ząbek czosnku. Może być świeży czosnek. Lub czosnek sproszkowany.Do posypania koperek.

Przygotowanie cacyki Dukana.

Najpierw opłucz ogórek. Następnie go obierz. I przekrój wzdłuż. Wyciągnij nasiona. I pokrój w kosteczkę. Przygotuj serek. Wylej go do miski. A następnie dodaj do niego czosnek. Teraz czas na listki, które trzeba porwać na mniejsze części. I dodać do miski z serkiem. Do tego wcześniej pokrojonego ogórka. Dla smaku przypraw solą i pieprzem. A na samym końcu dodaj koperek. To wszystko. Smacznego !

Na blogu znajdziesz wiele innych ciekawych. Pysznych i mało kalorycznych posiłków. Zwłaszcza w diecie Dukana. Ale nie tylko. Zobacz również wpis: Sos czosnkowy Dukana .Cacyki Dukana możesz podawać z innymi dietetycznymi potrawami. Warto wspomnieć, że cacyki Dukana to najpopularniejsza przystawka. W kuchni greckiej. Jednak tradycyjne greckie tzatziki. Przygotowywana są z gęstego jogurtu. Którego zawartość tłuszczu wynosi aż 10 %. Zamiast którego w czasie odchudzania. Lepiej jest użyć serka light. O niższej zawartości tłuszczu. A tym samym bardziej dietetycznego. Kolejnym składnikiem. W tradycyjnych tzatzykach. Jest oliwa. O której pisałem na blogu. We wpisie: Oliwa z oliwek na odchudzanie .Mam nadzieję, że przepis na cacyki Dukana spodobał się tobie. Znasz inne przepisy. Pisz na facebooku.

 

Kebab Dukana

Kebab Dukana.

Kebab.

Kebab Dukana to dietetyczny odpowiednik prawdziwego kebaba. Ten fast food jest jednym z ulubionych szybkich potraw jakie jemy na mieście. Ale bez względu na to gdzie mieszkasz. Możesz samemu przygotować kebab Dukana. Wystarczy kilka składników. Smakuje świetnie. Jest to jeden z wielu przepisów, które znajdziesz na moim blogu.

Ma mniej kalorii. I nie zawiera tłuszczu, bo jest smażony na patelni teflonowej. Bez dodawania oleju. W dodatku mięso to kurczak. Które dostarcza białko człowiekowi. Niezbędne w czasie odchudzania.Dodatkowo taki fast food zawiera błonnik. Ponieważ jednym ze składników są otręby. Czas przygotowania takiego posiłku wynosi około 20 minut. Jest to przepis dla jednej osoby.

Składniki kebab Dukana.

•   Jedno jajko. 3 łyżki otrąb. W tym 2 łyżki owsianych. I jedna łyżka otrąb pszennych. Czosnek granulowany.2 łyżki serka typu president.

FARSZ.

Pomidor.Jedna pierś z kurczaka. ogórek. 1 łyżka serka homo. 2 łyżki jogurtu naturalnego. Najlepszy jogurt to ten 0 % tłuszczu. Przyprawa kebab.Pół papryki czerwonej.Przyprawa Tzatziki.Czerwona cebula.

Przygotowanie Kebab Dukana.

Wymieszaj wszystkie składniki z otrębami. Następnie przygotuj piekarnik. Rozgrzej go do 170 stopni. Wyciągnij blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wylej masę na blachę. Teraz kebab Dukana powinien się piec około 20 minut. Oczywiście masę na blachę wylewasz w kształcie koła.

Następnie czas na pierś z kurczaka. Trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej na małe kawałki kwadratowe. Przygotuj patelnie teflonową. Rozgrzej ją. Do kurczaka dodaj przyprawę do kebaba. Później usmaż mięso na patelni.

Czas na trzy pozostałe składniki. Czyli tzatziki, jogurt , przyprawy i serek president. Te składniki pójdą na sos do kebab Dukana. Wystarczy je wszystkie ze sobą wymieszać. I już masz sos.

Warzywa trzeba pokroić na drobno. Teraz czas wyciągnąć ciasto z piekarnika. I na ciasto nakładasz farsz i mięso. Dodaj do tego warzywa. I możesz wszystko polać sosem. Z pewnością kebab Dukana będzie smakował nie jednej osobie.