Archiwum kategorii: Diety antynowotworowe

Jedzenie a nowotwór.

Czynniki rakotwórcze

Czynniki rakotwórcze wpływają na wystąpienie choroby nowotworowej. Badania naukowe pokazują, że mogą one w 90 % wpływać. Na wystąpienie choroby nowotworowej. Istnieje tylko 10 % szans, że nowotwór rozwinie się bez naszej pomocy. To pokazuje ile my sami. Możemy zrobić dla poprawy swojego zdrowia. I komfortu życia.

Na blogu pisałem o dietach antynowotworowych. Jednak wiele osób pisało do mnie. Co zrobić w momencie kiedy nowotwór jest w fazie rozwoju. I lekarze dają szansę na wyleczenie. Oczywiście należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarskimi. Jak wiadomo leczenie nowotworu. Odbywa się na trzech etapach. Jest to radioterpia, chemioterapia. I zabieg chirurgiczny. Oprócz tego można stosować odpowiedną dietę. Jednak jak zmniejszyć czynniki rakotwórcze każdego dnia. Tych czynników jest mnóstwo. Niektóre z nich są tak błahe, że praktycznie. Nie zdajemy sobie z nich sprawy.

Pytanie co osoba chora. Lub która chcę uniknąc nowotworu. Może zrobić we własnym zakresie. A może zrobić. I są to proste rzeczy które nie wymagają od nas dużo pracy. Ani wydawania pieniędzy. Jedną z takich rzeczy jest wyłączanie sprzętu elektronicznego. Technika jest naszym nie odzownym towarzyszem. Teleziwor, komputer i komórka. To standard. Jednak sprzęt ten to również czynniki rakotwórcze. Ponieważ wytwarza promieniowanie elektromagnetyczne. Co prawda nie jest ono bezpośrednio niebezpieczne. Jednak organizm narażony na promieniowanie przez wiele lat może doprowadzić do powstania choroby nowotworowej. A wystarczy wyłączyć wszelki sprzęt na noc. Kiedy kładziemy się spać. Podobnie jest w przypadku telefonu komórkowego.

Czynniki rakotwórcze czyli inaczej kancerogeny.

Żeby bronić się przed nowotworem. Nasz organizm. Musi być silny. A kiedy będzie silny ? Kiedy układ odpornościowy będzie silny. Mocny i stabilny. Wiele osób to wandale biologiczni. Dewastują swój układ odpornościowy. Co w najgorszym przypadku kończy się wystąpieniem choroby nowotworowej. Pół biedy jeśli nowotwór można wyleczyć. I nie jest złośliwy. Dlatego najważniejszą rzeczą jest podniesienie swojego układu odpornościowego.

W celu wzmocnienia odporności. Można wykonywać masaż podnoszący odporność organizm. Jest to specjalistyczny masaż. Który powinien wykonywać specjalista.

Natomiast najpopularniejsze czynniki rakotwórcze to.

Papierosy. Alkohol. Stres. Nie właściwa dieta. Brak ruchu. A także zmęczenie psychiczne. Wypalenie emocjonalne. Różne huśtawki i kryzysy emocjonalne.

Jakie ćwiczenia ? Wszelkie ćwiczenia uspokające. Zakładające harmonie ciała i duszy. Joga, tai chi.

•   Promieniowanie elektromagnetyczne to kolejne czynniki rakotwórcze. Zwiększające szanse. Na wystąpienie choroby nowotworowej.

W miarę możliwości należy unikac promieniowania elektromagnetycznego. Wiem że jest to bardzo trudne. Bo ilość techniki. Jaka nas otacza. Jest OGROMNA. A każde urządzenie wytwarza promieniowanie elektromagnetyczne. Mieszkania i domy powinny znajdować się z dala od lin wysokiego napięcia. Powinniśmy spać co najmniej 3,5 metra. Od wszelkich urządzeń elektrycznych. I elektronicznych. Czyli komputery, telewizory, kina domowe. Co akurat w Polskich warunkach jest trudne. Bo nasze mieszkania są bardzo malutkie. W porównaniu do tych np. w Stanach Zjednoczonych. Szkodliwe są również kuchenki mikrofalowe. I jedzenie z tych kuchenek. Wszysycy są zadowoleni że jedzenie w mikrofali można tak szybko podgrzać. I wystarczy zaledwie 2-3 minuty. I posiłek jest już ciepły. Jednak mikrofalówki to kolejny czynniki rakotwórczy.

Na noc należy wyłączać całą elektronikę. I jest to proste. Sam tak robię. I faktycznie widzę różnice w komforcie spania. Spie lepiej. Wystarczy na noc wyłączyć całą elektronikę wyłączając przycisk. Na listwie przeciwnapięciowej.

Trzeba też ograniczyć kontakt organizmu z substancjami chemicznymi. Np. spaliny samochodowe. Ale także KLAWIATURA. Te najtańsze. Produkowane są z najgorszej jakości plastiku. Samoło pochodnej. Podobnie jest w przypadku odzieży. Zresztą jest to bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy powąchać. Intensywny i nie przyjemny zapach. Powinien sprawić, żeby wybrać towar lepszej jakości. Inne czynniki rakotwórcze związane z naszym środowiskiem. To spaliny samochodowe. Dym z kominów fabry. A także prywatnych domów.

Kolejne czynniki rakotwórcze.

To dachy domów położone rakotwórczym abzestem. Co prawda tych dachów. Z roku na rok jest co raz mniej. Jednak problem ten nadal występuje. A także węglowodory które znajdują się w dymie papierosowym, sadzy węglowej. Spalinach samochodowych. W jedzeniu grillowanym.dymie z grilla. Spalinach samochodowych. Szkodliwe dla zdrowia. Są również spaliny samochodowe. A także mieszkanie w pobliżu intensywnego ruchu ulicznego. Wszleki ruch uliczny. Jak też samochody powinnien znajdować się w odległości co najmniej 100 metrów. By nie miało to wpływu. Na nasze zdrowie.

I – Anilina to substancja chemiczna. Która używana jest do barwienia żywności. Dzięki niej żywność ma ładne, intensywne kolory. Dlatego należy unikać żywności przetworzonej. W zamian za to jeść jedzenie naturalne. Pochodzenia ekologicznego.

II – Dioksyna to substancja. Która powstaje w momencie spalania. A także to charakterystyczny zapach gumy lub plastiku.

III – Aflatoksyny to pleśń na żywności. A także pleśn występująca w pomieszczeniach. Bardzo nie zdrowa. I kolejny z czynniki rakotwórcze. Najczęściej aflatoksyne można spotkać w serze spleśniałym.

Formaldehydy to kolejne czynniki rakotwórcze. Możemy je znaleźć w piance do izolacji domów. Płytach drewnianych czy tworzywach sztucznych. Aluminium to też czynniki rakotwórcze. Zwłaszcza garnki aluminiowe. Są tanie i wiele osób je kupuję. Jednak są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Zrezygnowac należy również z naczyń chromowanych. I niklowanych. Inne czynniki rakotwórcze to niebezpieczne gazy. A wśród nich najbardziej radioaktywny jest radon. Który jest rakotwórczy. Już w małych ilościach.Pozostałe czynniki rakotwórcze to żywność pakowana w foli. Syntetyczne włókna stosowane do wytwarzania odzieży.Poza tym czynniki rakotwórcze to szkodliwe promieniowanie. Szczególnie zdjęcia rentgenowskie.Wszelkie nadajniki telewizyjne, radiowe, telefonii komórkowej. Zwłaszcza te o dużej mocy. To czynniki rakotwórcze.

  1. Nadmierna ekspozycja na słońcu. Również sprzyja rozwoji nowotworu skóry.
  2. Pestcycydy, azotany i fluor. Pasta i woda fluorowowana to czynniki rakotwórcze.

Czynniki rakotwórcze to również obcisła odzież. Nie wygodne i ciasne obuwie. Odparzenia które powstają na wskutek nie wygodnych butów. Wykonanych z kiepskiej jakości materiałów. Nie odpowiednia żywność to również czynniki rakotwórcze. Zwłaszcza dieta bogata w cukier. I wysoko tłusczowa. Sprzyja powstawaniu choroby nowotworowej.

Z diety należy zrezygnować ze słoniny, smalcu. Ograniczyć należy spożycie mięsa tłustego.Wyższa zawartość białka osłabia układ odpornościowy. Należy ograniczyć pożywienie solone i wędzone.Słodycze z reguły przyczyniają się do raka trzustki. I żołądka. Słodycze to produkty przetworzone. Które w większości są barwione. Rakotwórczymi barwnikami. Dieta antyrakowa o której zresztą pisałem na blogu. Powinna zawierać owoce i warzywa. Zwłaszcza te które bogate są w błonnik. Kolejne czynniki rakotwórcze to wieprzowina, wołowina. Oraz chipsy.

Łosoś na odchudzanie

Łosoś na odchudzanie. Łosoś na odchudzanie czyli jak chudnąć jedząc rybę.Ryba ta szczególnie popularna jest w Portugalii. Gdzie podawana jest na wiele sposobów. Jest jedną z najzdrowszych ryb. Legenda głosi, że największe łososie UWAGA miały 150 cm. I ważyły 46 kg. To jak człowiek. Łosoś jak człowiek.

Często ryba ta nazywana jest królewską. Chociaż nic królewskiego w niej nie ma. No moża poza tym. Że jest droższa niż inne ryby. Poza tym łosoś na odchudzanie dostarcza organizmowi kwasów omega 3. To niezbędne kwasy do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te chronią serce i układ krwionośny. Przed chorobami.

           Można podawać łosoś na odchudzanie na wiele sposobów.

Łososia na odchudzanie można jeść zamiast mięsa. Oprócz tego łosoś na odchudzanie dostarcza organizmowi białka.Jedzenie łososia przyczynia się do szybszego spalania kalorii. I spalania tkanki tłuszczowej.

Łosoś jest jedną z nielicznych ryb. Co to znaczy w praktyce. To oznacza, że gdybyś kupiła omege 3. W tabletkach to musiała być zjeść kilkanaście tabletek. Dlatego zamiast brać suplementy diety. Warto jest zjeść łososia. O tym, że kwasy te mają dobry wpływ na odchudzanie. pisałem we wpisie: Dieta Omega

  • Przeprowadzono badania naukowe. Które pokazują, że kwasy omega 3 przyczyniają się do chudnięcia.

Takie badania. Przeprowadzili naukowcy z uniwersytetu w Navarze. W Stanach Zjednoczonych. Osoby które zgłosiły się do badań. Podzielono na dwie grupy. Pierwsze grupa jadła wzbogaconą o omega. Natomiast drugie nie. Okazało się. Że osoby których dieta jest wzbogacona o kwasy. Szybciej chudły. Poza tym miały mniejszy apetyt.

Inne badania. Przeprowadzili naukowcy z University of Iceland. Okazało się, że osoby. Które wzbogaciły swoją dietę. O omegę. Czyli rybi olej. Chudły więcej. Niż osoby które. W swojej diecie. Stosowały olej słonecznikowy.

Dlaczego łosoś na odchudzanie ?

Bo zawiera w sobie trzy składniki odzywcze. Kwasy omega, witaminę D i białko. Wszystkie te składniki. W dużej ilości. Co dobrze wpływa na organizm. Przyspiesza i wspomaga odchudzanie. Oczywiście sam łosoś na odchudzanie nie wystarczy. Dlatego warto jest wprowadzić aktywność fizyczną.

Łosoś.

Poza tym łosoś na odchudzanie. to bardzo delikatna ryba. Nie jest tak tłusta jak inne ryby. I mogą ją jeść osoby z problemami trawiennymi.

Jak jeść łososia na odchudzanie ?

Najlepiej jest jeść łosoś jako danie na obiad. Oczywiście nie ma sensu. Jeść go codziennie. Dlatego łosoś na odchudzanie najlpiej jest jeść 2-3 razy w tygodniu. W pozostałe dni tygodnia. Można dostarczać białko z innego mięsa.Ja polecam kawałe gotowanej piersi z kurczaka.

 

Dieta brokułowa

Dieta brokułowa.

Odchudzające brokuły.

Dieta brokułowa to bardzo zdrowa kuracja odchudzająca. A przy tym dieta antynowotworowa. Tak naprawdę. To taka dietka łaczy w sobie dwie kuracje. Z jednej strony jest antynowotworowa. Jest to już kolejna taka kuracja. Które przedstawiam na swoim blogu. A z drugiej strony odchudzająca. Z tego względu. Że zawiera bardzo mało kalorii. Posiłki są lekkie. Smaczne. Bardzo zdrowe. A do tego łatwe w przygotowaniu. Jest to kuracja stworzona przeze mnie. Ponieważ wiele osób pytało mnie czy można schudnąć. Jedząc brokuły.

Kuracja antynowotworowa i odchudzająca czyli dieta brokułowa.

W 100 gramach brokułów znajduję się raptem 27 kcal. To bardzo mało. I dlatego warto jest włączyć. Te warzywa do swojej codziennej diety. Zresztą muszę szczerze przyznać. Że jest to zaskakujące. Że tak nie pozorne warzywo. I w sumie nie drogie. Jest tak świetnym lekarstwem na raka. Ogromne koncerny farmaceutyczne co roku produkują ogromnę ilości leków na raka. Za kosmiczne pieniądze. A tu wystarczy włączyć brokuły do swojej diety. Żeby uniknąc wystąpienia choroby.

Bo warto jest wspomnieć. Że brokuły mają silne właściwości przeciw nowotworowe. Poza tym dieta brokułowa jest dobra. W przypadku profilaktyki osteporozy.

Trzeba pamiętać. Że nowotwór nie bierze się z nikąd. I jest to cały skomplikowany proces powstawania choroby nowotworowej. Natomiast właściwości zawarte w brokułach.  Działają na trzech płaszczyznach. Czyli

I – zapobiegają wystąpieniu choroby.

II – niszczą komórki rakowe.

III – Zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych.

Oprócz tego dieta brokułowa zawiera takie witaminy jak C, B. i karoten.

Brokuły powinny szczególnie jeść kobiety. By uniknąć nowotworu piersi. Błonnik zawarty w tych warzywach. Sprawia, że estrogen. Czyli hormon który przyczynia się do wystąpienia nowotworu piersi. Jest szybciej wydalany z organizmu.

Oprócz tego dieta brokułowa dostarcza organizmowi potasu. Jest mikroelement ktry dobrze wpływa na pracę serca. I całego układu krwionośnego.

Dieta brokułowa trwa 5 dni. I polega na jedzeniu tych warzyw w ciągu dnia. Duża zawartość witaminy C sprawia że dieta brokułowa wzmacnia odporność.

Wszystkie przepisy na diecie brokułowej. Możesz znależć. We wpisie: Brokuły na odchudzanie

Taka dieta brokułowa może być stosowana raz na 3 miesiące.

3 zalety – dieta brokułowa.

Obniża poziom złego cholesterolu. We krwii.

Zawiera kwas foliowy. Jest to mikroelement. Który szczególnie powinny dostarczać organizmowi kobiety w ciąży. Bo kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. W szczególności chodzi o układ nerwowy.

A kwas foliowy bardzo rzadko występuje w żywności. I to w małych ilościach. I wielu lekarzy zaleca suplementacje tego pierwiastka w czasie ciąży.Natomiast w brokułach jest go sporo.

Ma sporo chromu. Który również ma wpływ na wagę. O chromie. Pisałem już na blogu. We wpisie: Chrom na odchudzanie . przypomnę tylko w skrócie, że niedobór chromu w organizmie. powoduję, że mamy większy apetyt. Zwłaszcza na słodycze. A pierwiastek ten podobnie jak kwas foliowy bardzo rzadko. I to w małych ilościach występuję w pożywieniu. Które jemy na co dzień.

W czasie trwania diety należy zrezygnować z  używek. Kawa, papierosy, alkohol. Bo wypłukują one witaminy i wartości odżywcze. Ja polecam pić jedną szklankę zielonej herbaty. A tak poza tym pić sporo wody mineralnej. Oczywiście niegazowanej. Każdego dnia najlepiej. Jest pić od 1,5 do 2 litrów wody.

Oczywiście w trakcie trwania diety nie zapomnij o aktywności fizycznej. Obojętnie jakiej. Mogą to być spacery. Rower. Lub inny sport. Ćwicz co 2 dni. Nie krócej niż 40 minut. Możesz również ćwiczyć w domu oglądając Ewkę Chodakowską.

Istnieją dwie odmiany diety. Bardziej i mniej radykalna.

Zacznijmy od mniej radykalnej. Taka dieta brokułowa polega na dodawaniu brokułów do różnych posiłków. Jedzenie lekkich posiłków. Ale każdego dnia w ciągu tych 5 dni na obiad muszą znaleźć się brokuły. I taka dieta brokułowa ma celu. Zgubienie paru kilogramów. A także wzmocnienie odporności. I zapobiegnięcie wystąpienia choroby nowotworowej.

Natomiast radykalna dieta brokułowa. Polega na 3 dniowym przygotowaniu do odchudzania. 5 dni samej diety. Na której jesz tylko brokuły. Z dodatkiem innych produktów np. marchewką. Surówką. Ale każdy posiłek to brokuły. I po 5 dniach. 3 dni powolnego rezygnowania z brokułów. Czyli jesz mniej brokułów a za to zwykłe jedzenie. Na przykład razowe pieczywo. Jogurty. Itp. Stopniowo rezygnujesz z jedzenia brokułów. Tak by po tych 3 dniach. Już nie jeść wcale brokułów. Czyli radykalna dieta brokułowa trwa 11 dni. Bo 3 dni przygotowania. Pięć dni diety. I 3 dni na koniec.

Po co te 3 dni na początku ? I na końcu ?

Ma to na celu zapobiedz wystąpieniu efektu jo-jo. Stopniowe wprowadzenie diety. I stopniowe rezygnowanie z diety. Sprawi, że nie rzucisz się z wilczym apetytem na lodówkę. Mam nadzieję, że dieta brokułowa będzie Tobie smakować.